Pages

Thursday, May 31, 2007

Μιλάμε και για πολύ επιστήμη!!!

Εν συνεχεία των γαμήλιων post, ήρθε η στιγμή πιστεύω να καταθέσω την πρώτη αν όχι πρωτόλεια version μιας νέας και καινοτόμου μεθοδολογίας με την οποία οι soon to be husband and wife μπορούν να επιλέξουν ποιους θα καλέσουν στον γάμο τον ονείρων τους. Αναφέρομαι φυσικά στην άγνωστη, αλλά όχι για πολλή ακόμη, μεθοδολογία του Marriage Ceremony Relative Relationship Ranking System (MC3RS).

Αν και στην αρχή σκεφτόμουν να κάνω κάτι με πολλαπλασιαστικούς συντελεστές (όπου δηλαδή οι διαφορετικές σχέσεις που έχεις με ένα πιθανό καλεσμένο εκπροσωπούνται με συντελεστές οι οποίοι μπορούν να πολλαπλασιαστούν ο ένας με τον άλλο ώστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα), τελικά επειδή είμαι τεμπέλης και μου φαινόταν δύσκολο, αποφάσισα οι συντελεστές να είναι αθροιστικοί και το ζευγάρι να λαμβάνει υπόψη του τον μέσο όρο για το κάθε άτομο.

Και για να γίνω αντιληπτός. Ο παρακάτω πίνακας δίνει τους συντελεστές της σχέσης με το 100 να είναι το απόλυτο δέσιμο και το 0 να είναι ο εγγονός του πέμπτου φούρναρη της Καβάλας. Τον ξέρετε; Δεν τον ξέρετε!


Γονείς

1

Παπούδες - Γιαγιάδες

0,99

Αδέρφια

0,98

Θείοι

0,7

Θείες

0,7

Ξαδέρφια

0,75

2οι Θείοι-Θείες

0,4

2α Ξαδέρφια

0,4

Στενοί φίλοι

0,9

Φίλοι

0,75

Γνωστοί

0,55

Έχετε μεθύσει μαζί μια φορά

0,35

Συνάδελφοι

0,35

Προϊστάμενοι

0,3

Υφιστάμενοι

0,2

Νονός-Νονά

0,15

Φίλοι των γονιών

0,3

Γείτονες

0,25

Πρώην συμμαθητές

0,3

Πρώην συμφοιτητές

0,55


Τώρα μια ανθρώπινη σχέση μπορεί να οριστεί ως εξής (ανετότατα):






s = score

e = experiences

i = intimacy

u = understanding - communication

ti = time at which relationship started

tm = time of marriage

Βέβαια το παραπάνω είναι θεωρητικό και αξιωματικό και δεν βοηθά και πάρα πολύ το ζευγάρι ειδικά όταν δεν υπάρχει χρόνος. Έτσι λοιπόν, αυθαίρετα, θα εφαρμόσουμε το εξής γραμμικό μοντέλο:






fn = οι συντελεστές του πίνακα

n = o αριθμός των συντελεστών οι οποίο είναι εφαρμόσιμοι στην σχέση

m= αυθαίρετα επιλεγμένος πολλαπλασιαστής (η τιμή 7 νομίζω είναι κατάλληλη)

Με βάση λοιπόν την παραπάνω γραμμική έκφραση και τον σχετικό πίνακα, μπορεί για κάθε πιθανό καλεσμένο να υπολογισθεί ένα σκορ, με ανώφλι την μονάδα, το οποίο σε συνδιασμό με μια βάση (το 0,4 φερ’ ειπείν) να ορίζει αν και εφόσων θα καλέσουμε το άτομο στο θεσπέσιο γάμο μας.

Έχει ενδιαφέρον (καλά μην τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά...) πως η παραπάνω θεώρηση δέχεται αρκετές τροποποιήσεις κατάλληλες για κάθε περίσταση, ενώ φυσικά όλες οι αυθαίρετες τιμές προσαρμόζονται στα γούστα του κάθε ζευγαριού. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί και αρνητικούς συντελεστές (π.χ. κάποτε αυτή η κουφάλα μου έφαγε μια γκόμενα, -0,5), ενώ άμα οι καλεσμένοι μας βγαίνουν πολλοί, μπορούμε κάλλιστα να υψώσουμε τη βάση ή ακόμη να πειράξουμε τον πολλαπλασιαστή m.

Από την άλλη το βασικότερο πρόβλημα, όπως πολύ ενδελεχώς έχει αναλύσει η futourist, έγκειται στην αξιολόγηση των φίλων, όπου αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγουμε σε ερωτήσεις του στυλ ‘Είναι ο Μιχάλης πιο πολύ φίλος από τον Κώστα, ή ο Γιαννής είναι λιγότερο φίλος από τον Νεοκλή (!) ;’

Βέβαια οι σαθρές και άθλιες μαθηματικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ σε πιο σύνθετα, πρακτικά και δυναμικά μοντέλα, τα οποία θα εξέταζαν και τις αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ των σχέσεων (π.χ. μπορεί να αντιπαθούμε τον 2ο σύζυγο της θείας μας αλλά δεν είναι ‘πρέπον’ να μην τον καλέσουμε και ούτω καθεξής), και για αυτό το λόγο προσκαλώ γνωστούς (Spyrous γιου-χού!!!) και αγνώστους μαθηματικούς να συνεισφέρουν σε αυτή την έρευνα, αφιλοκερδώς φυσικά και εκχωρώντας όλα τα πνευματικά δικαιώματα σε εμένα φυσικά και πάλι.

Θα μου πείτε φυσικά ‘Καλά ρε μαλάκα -πολύ φυσικά εδώ-, είναι αδύνατο, γελοίο και απάνθρωπο να υποβαθμίσεις προσωπικές και συναισθηματικές σχέσεις σε μια μαθηματική διατύπωση, τι σκατά -πάλι πολύ φυσικά- γράφεις;’ Σε εσάς λοιπόν τους σκοταδιστές οφείλω να τονίσω πως θα έπρεπε να ασχολείσθε με άλλα πιο σημαντικά πράματα όπως την παγκόσμια συνομωσία επιστημόνων να μας πείσουν πως καταγόμαστε από μια λίμνη βιομάζας ή με τον φασιστικό τρόπο με τον οποίο κάποιοι και κάποιες αποκυρρήσουν την καλύτερη φίλη της γυναίκας, την ανορεξία, και όχι με μια μικρή και αθώα έρευνα στον τομέα του social engineering. Εντάξει;;; Άντε!!!

Υ.Γ. Anonymous, την Dynamo να την παίξω άσσο;

5 comments:

Anonymous said...

ego pali mono tous filou smou tha kaleso k isos k tous goneis mou amam pantrefto.....oxi ti DYNAMO agapite paikse x

Iasonas said...

Μεγάλα λόγια μικρών ανδρών... αγαπητέ. Στο pasket x;;; Ζουρλάθηκες τελείως;;;

Anonymous said...

Καλά τι να πω για τη μεγαλειότητα του ποστ! Ότι και να πω θα ήταν λίγο. Θα ήταν υπερβολή να ζητούσα από το Μάγιστρο της Εφευρετικότητας, το Γκουρού του Γάμου, να δημιουργήσει μια φόρμουλα νίκης στο τάβλι;! Μπουαχαχαχαχαχαχα!!!!

Iasonas said...

Μα είναι απλό: Άσε τον άλλο να πιστεύει πως κερδίζει. Χαρίζεις χαμόγελα.... :-)

Anonymous said...

Μα τον Τουτατη, αλήθεια λες; Εεεε;;;Μίλα καθαρά!! Και οι πλάκες έχουν τα όριά τους!