Pages

Tuesday, February 05, 2008

in your face pretender

Εχθές έγινε κάτι απλό, και ουσιαστικό, το οποίο όμως πέρασε απαρατήρητο ειδικά στον απόηχο των οργανομένων επεισοδίων του Σαββάτου. Μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων των Εξαρχείων πήγαν ειρηνικά, χωρίς κουκούλες, χωρίς κράνη, χωρίς καμία διάθεση για βίαια αντιπαράθεση να διαμαρτυρηθούν στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Χαριλάου Τρικούπη για το καθεστώς αστυνομοκρατίας που επικρατεί στα Εξάρχεια. Με άλλα λόγια πήγαν να αποδείξουν πως η υποβαθμισμένη από εξωτερικούς παράγοντες μικροαστική γειτονιά των Εξαρχείων, που απαρτίζεται κυρίως από ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, φοιτητές και εργάτες, έχει αρχίσει να κουράζεται τόσο με την μετατροπή της περιοχής τους σε ρινγκ για τις ορέξεις άλλων, όσο και με τη πυκνή παρουσία ειδικών μονάδων της αστυνομίας με αυτόματα. Πήγαν να αποδείξουν πως το περίφημο 'κράτος των Εξαρχείων' είναι κατασκεύασμα φοβικών δημοσιογράφων και κατασταλτικών μηχανισμών. Πήγαν να αποδείξουν πως οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν έχουν καμία σχέση με βίαιες ενέργειες και συγκρούσεις. Πήγαν να ζητήσουν την αποχώρηση των αναρίθμητων διμοιριών που άσκοπα έχουν περικυκλώσει τη γειτονιά τους. Πήγαν να ζητήσουν το αυτονόητο.
Πήγαν να αποδείξουν πως δεν είναι ελάφαντες.
Βέβαια, επειδή ακριβώς η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, ειλικρινής και πολιτισμένη, δεν απασχόλησε κανέναν απολύτως. Δεν πειράζει. Όσοι δεν είναι μαλάκες, ξέρουν.

1 comment:

Soul Harvester said...

Η αυθόρμητη αυτή διαμαρτυρία μπορεί να απέδειξε πως η περιοχή έχει ψυχή αλλά σίγουρα χρειάζονται και άλλες πιο συντονισμένες πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η ηρεμία. Οι πυρπολημένοι κάδοι, τα κακόγουστα γκράφιτι και τα κάγκελα στα καταστήματα μαρτυρούν την έλλειψη σεβασμού από κάποιους για την ευημερία του συνόλου. Η ενοχλητική και ανούσια παρουσία της αστυνομίας ως δύναμης καταστολής μαρτυρά την απαξίωση της περιοχής για την οποία έχουν ευθύνη εκτός από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές και οι ίδιοι κάτοικοι που στο παρελθόν ανέχτηκαν η περιοχή τους να γίνει φέουδο περιθωριακών στοιχείων της κοινωνίας και τόπος συνάντησης για τη βίαιη επίλυση διαφορών. Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής μπορεί να είναι φιλήσυχοι νομοταγείς πολίτες αλλά υπάρχουν και κάποια «μπουμπούκια», που πιστεύουν πως είναι υπεράνω κάθε νόμου και πως η περιοχή τελεί υπό ειδικό καθεστώς ανοχής της βίας και του βανδαλισμού. Βέβαια σαφώς χειρότεροι είναι οι αιμοσταγείς φασίστες με τους οποίους πλακώνονται αλλά αυτό δεν τους αγιοποιεί, ούτε τους δίνει άλλοθι.

Η αστυνομία αφού επιτελέσει το επικοινωνιακό της έργο για λογαριασμό της κυβέρνησης θα φύγει σε λίγες μέρες και τότε τι? Θα επανέλθει η «τάξη» και η «ηρεμία». Θα αισθανθούμε περήφανοι για την ιστορική πλατεία και τις γραφικές καφετερίες και θα αρχίσουμε πάλι να αμπελοφιλοσοφούμε ακατάπαυστα ακούγοντας στο ραδιόφωνο τα ίδια ρομαντικά, κουλτουριάρικα «ανεξάρτητα» συγκροτήματα, που σιχαίνονται στα προάστια. Θα πίνουμε φραπέδες και θα παίζουμε τάβλι συζητώντας για τις «επιτυχίες» του Αστέρα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Όλα αυτά μέχρι να πέσει ο επόμενος γύρος από μολότοφ και ύστερα μιλάμε για αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και άλλα ουτοπικά όπως φαίνεται σχέδια.

P.S.

A) Η βία προκαλεί φόβο και αγανάκτηση στις μικροαστικές κοινωνίες, ο φόβος τρέφει τον πανικό και θολώνει τη λογική ενώ η αγανάκτηση οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις, που με τη σειρά τους οδηγούν σε έναν νέο κύκλο βίας.

B) Μοναδική ίσως ελπίδα για να σπάσει το απόστημα και να υπερνικήσουμε τους φόβους μας είναι να βρούμε μέσα από τη δράση και τον προβληματισμό τη χαμένη ανθρωπιά και αυτοεκτίμηση μας. Τα ωμά ένστικτα θα πρέπει επιτέλους να δώσουν τη θέση τους στη λογική, όσο οδυνηρή και αν είναι η μετάβαση.

C) Αναγνωρίζω τις ιδιαίτερες ευαισθησίες σου Ιάσωνα, δεν είναι καθόλου ωραίο να βλέπεις τη γειτονιά σου να δυσφημείται και να στιγματίζεται συστηματικά από δημοσιογραφικούς και τηλεδικαστές. Αισθάνεσαι αηδιασμένος από την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και ευσυνειδησίας που επιδεικνύουν κάποιοι στο όνομα της προσωπικής τους ανέλιξης.