Pages

Wednesday, January 03, 2007

Αϊ Βασίλη, δεν μαζεύεις κανά σκουπίδι;

Ο Μανωλιός φόρεσε τη σκούφια του αλλιώς, και μακάρι να μην είναι καμμιά καθυστέρηση εκ του πονηρού, πολιτικό παραπέτασμα για μιντιακούς λόγους. Μακάρι. Βέβαια μπορείς να το δεις και από τη θετική πλευρά του, αφού υπήρχε μια πτώση 10% περίπου στην εμπορική κίνηση εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια της χώρας. Δηλαδή ποιά απεργιακή κινητοποίηση, απλά δεν κάναν υπερωρίες οι άνθρωποι, αλλά τέλος πάντων. Και που είναι το θετικό στη μειωμένη κίνηση: μα φυσικά 10% λιγότερα σκουπίδια στη χώρα! Δυστυχώς όμως παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των απεργών των λιμανιών, όσο των αριστοκρατών που σκεφτήκαν να πετάξουν τα σκουπίδια τους στην Ελβετία, ο ΧΥΤΑ των Λιοσίων έπαθε αυτό που λέγαμε ότι θα πάθει εδώ και 10 χρόνια: ξεχείλισε.
Και ύστερα μου λένε κάποιοι για ανακύκλωση και άλλα τέτοια ρομαντικά ... κάτι σαν τον έρωτα κάτω από το μισοφέγγαρο με τραγούδια του Χατζηδάκι και καλοκαιρινό αεράκι. Όλο κάδους βάζουμε και κανείς δεν τα μαζεύει! Βλέπεις, δεν καταλαβαίνουμε πως εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους περιβαντολλογικά προβλήματα με πιο έξυπνους τρόπους: ανεβάζουμε τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Και γίνομαι πιο σαφής:
Εκεί που τα έξυνα μπροστά από την τηλεόραση (για να λέμε και καμμιά αλήθεια που και που) βλέπω reportage για τις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη., και φυσικά τα πήρα στο κρανίο και είπα μέσα μου (με προφορά του κάμπου): 'Ψάξτο λίγο!'
όπερ και έκανα για περίπου 1 ώρα σε ένα κυκεώνα ακαταλαβίστικων στατιστικών μελετών από όπου και συγκράτησα τα εξής απλά πραματούφκια:
Υπάρχει κάτι στην Ε.Ε. το οποίο λέγεται Harmonised Index of Consumer Prices, το οποίο έχει σαν βάση το έτος 2005, και άρα ουσιαστικά μετράει την αλλαγή των τιμών και όχι οικονομικό βάρος των τιμών στα εισοδήματα, αλλά και πάλι κάτι μετράει. Η αριθμητική βάση για το 2005 είναι το 100, και γενικά ο συγκεκριμένος δείκτης έχει να κάνει με το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, ο οποίος είναι υπερκάλαθος αμα σκεφτείς πόσα προϊόντα και υπηρεσίες μετριώνται, και από την άλλη τελείως σεξιστικός, αφού συνήθως τα ψώνια από του νοικοκύρη την τσέπη βγαίνουν.
Τώρα για την Ψωροκώσταινα, το σχετικό νουμεράκι είναι 104,57, που την καταττάσει τελευταία στην Ευρώπη των 12 και των 15, αλλά σε ελαφρώς καλύτερη θέση σε σχέση με τις νεοεισαχθείσες χώρες (με εξαίρεση φυσικά τη Κύπρο), όπου η ταχύρυθμη οικονομική εναρμόνιση έχει επιβάλλει πολύ υψηλούς πληθωρισμούς. Μάλιστα, άμα κάποιος κοιτάξει το σχετικό πίνακα, θα δει πως ο μέσος όρος της ευρωζώνης (όχι και οι 25) είναι 102,64 ενώ υπάρχουν και χώρες με HICP κάτω 102. Άμα κάνεις τον κόπο και ρίξεις μια ματιά και στο κόστος εργασίας (σχετικό με τους μισθούς, τις αποζημιώσεις και την ασφάλιση), θα δεις πως η Ελλάδα εκεί έχει πτωτική τάση.
Σύμπερασμα:
Λιγότερα χρήματα για ακριβότερα προϊόντα, συνεπάγεται λιγότερες αγορές και άρα λιγότερα σκουπίδια! Άσε που γλυτώνεις και τη διαδρομή από το καλάθι του καταναλωτή (γιατί έτσι λέγεται κανονικά...) στο καλάθι των αχρήστων. Και ύστερα σου λέει ο ευρο-πέος ότι δεν είμαστε προοδευτικοί και δημιουργικοί. Εδώ ρε είναι Βαλκάνια, και έχουμε και ομάδα που λέγεται Προοδευτική. Χα!

No comments: