Pages

Thursday, June 04, 2009

Μικρά, λίγα και τελείως ασήμαντα

Περίεργα λάθη

Μετά το βρώμικο '89, φαίνεται πως έχουμε και το βρώμικο '09, με πόλο ενδιαφέροντος τη σχέση δικαιοσύνης και πολιτικής. Με σπασμωδικούς χειρισμούς, δύο από τις τρεις θεσμικές εξουσίες της χώρας, έχουν επιτύγχει την αποδυνάμωση των δικαστικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens και την απόδοση ευθυνών και ποινών. Από τη μια, υπάρχει η διαφυγή υπόπτων στη Γερμανία, οι ευθύνες του ΥΠΕΞ και του διπλωματικού σώματος στην πλέον ονομαζόμενη 'υπόθεση Μοντεβιδέο', η μή απόδοση του πλήρους φακέλου στον δικηγόρο (ο Τσοβόλας είναι αυτός παρεπιπτόντως) του Σκαρπέλη, που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε κακοδικία, η σύλληψη του Σκαρπέλη και του Γεωργίου λίγες ώρες μετά την κλήση τους σε απολογία μετά τις Ευρωεκλογές, και το τελευταίο περιστατικό, η ανήθικη και θρασύδειλη σύλληψη-παράδοση των γυναικόπαιδων του Καραβέλα με πενιχρές αιτιάσεις και προχειρώς συνταγμένα εντάλματα σύλληψης, κατόπιν αποτυχίας του περιορισμού εξόδου του ίδιου του Καραβέλα και του Χριστοφοράκου με τρόπο ευτελιστικό για την εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Αυτό το σύνολο των λάθος χειρισμών (που μπορεί να είναι καθόλα σύννομες) οδηγεί στην υποψία πως κύκλοι εντός και εκτός των δικαστικών κύκλων επιθυμούν οι σχετικοί φάκελοι να διατρηθούν νομικά με τελικό αποτέλεσμα την θωράκιση των υπερασπιστικών γραμμών των κατηγορουμένων, ενώ παράλληλα οι επικείμενες Ευρωεκλογές να απογυμνωθούν από όποια δημόσια διαβούλευση επί της ουσίας μπορούν να έχουν. Μακάρι να αποδειχθεί ένας ατυχής συνδιασμός λανθασμένων χειρισμών και υπερβάλλοντα ζήλου.

Ασχέτως όμως των τυχών επικοινωνιακών παιγνίων της υπερασπιστικής γραμμής και του υπόγειου πολέμου μεταξύ ΜΜΕ και δικαιοσύνης, οι προς το παρών δικαστικές ενέργειες και η παραρέουσα φιλολογία πενιχρούν μπροστά στα βασικά ζητήματα που ελάχιστοι ακουμπούν και πρέπει να εκτεθούν στην κοινή αντίληψη και γνώμη. Τα πραγματικά ζητούμενα είναι:

  • Να αποδειχθεί με επιτυχία η ενεργή δωροδοκία των στελεχών της Siemens, να καταδικασθούν ανάλογα και να δημευθεί μέρος της περιουσίας τους με ποσοστό αντίστοιχο του άμεσου και έμμεσου πλουτισμού τους από αυτή. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό (που μάλλον δεν είναι) εξαρτάται από τόσο τη Γερμανική νομοθεσία όσο και από την Ελληνική, αλλά όπως και να έχει θα είναι απαράδεκτο να παραμείνουν ατιμώρητοι οι ενεπλεκόμενοι.
  • Ασχέτως της παραγραφής, να κατανομασθούν όλα τα πρόσωπα, πολιτικά και μή, τα όποια είτε ήταν αποδέκτες της δωροδοκίας ή γνώριζαν για αυτήν, και να αποκαλυφθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες χωρίς καμία σκιά, υπαινιγμό ή κουκούλωμα.
  • Εν συνεχεία και της υπόθεσης Παυλίδη, να ανοίξει ο διάλογος για τα προνόμια των βουλευτών, και να καταργηθούν άμεσα αυτά, όπως επίσης και να αυξηθεί το όριο της παραγραφής.
  • Να κατατεθούν προτάσεις και να βρεθεί επιτέλους μια λύση για τους δημόσιους διαγωνισμούς και το διάτρητο αυτών όπως και τις φωτογραφικές προκυρήξεις.
  • Να αναρωτηθούμε όλοι πως είναι δυνατόν να τρέχουμε πίσω από την ουρίτσα του κάθε Καραβέλα και του κάθε Χριστοφοράκου.
Λίγη σημασία όμως έχουν αυτά, όταν ακόμη απουσιάζουν τα κίνητρα και η θέληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Αν και η συγκυρία είναι εξαιρετική ώστε να υπάρξει μια απαραίτητη στο δημόσιο βίο κάθαρση σε όλα τα επίπεδα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει Το σύστημα από τη φύση του έχει αυτό τον ιδιόμορφο μηχανισμό αυτοπροστασίας όπου αν το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου εξυπηρετεθεί από τηλεοπτικά δικαστήρια, ψεύτικους τσαμπουκάδες και μερικές καταδίκες αλά Πέτσος, το λαϊκό μαίνος θα κατευναθεί, η δικαιοσύνη θα ναρκωθεί και οι ελάχιστα ικανοί δωροδότες θα έχουν απομακρυνθεί από τους μηχανισμούς του συστήματος, αφήνοντας τους καλύτερους να σκεφτούν ακόμη καλύτερους και νομιμότερους τρόπους για να λειτουργούν οι οικονομικές ολιγαρχίες με άνεση και απόλυτη κυριαρχία.

Υ.Γ. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σαλιαρέλης, Γεωργίου και Σκαρπέλης (οι δύο της Siemens που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν) 'ένιωσαν αδιαθεσία' και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο...

Hail ΕΣΡ

Η ελευθερία στον λόγο, την έκφραση και την σκέψη δεν εξαιρεί εμπορικές χρήσεις, αηδίες, κακόγουστα αποτελέσματα, ακόμη και ζωντανά-νεκρά αίσχη. Κι όμως επιμένουμε στους κανόνες της υποκρισίας, και το ΕΣΡ αποφάσισε την διακοπή (κατόπιν εορτής βέβαια) του γνωστού εισαγόμενου εμετού με την επωνυμία 'Η στιγμή της αλήθειας'. Όσο χυδαία και στημένη μπορεί να είναι η εκπομπή (κι όσο αντιπαθητική είναι η παρουσιάστριά της), τίποτα δε δικαιολογεί την διακοπή της με την προϋπόθεση φυσικά πως οι συμμετέχοντες έχουν πλήρη γνώση των κανόνων και των νομικών τους δικαιωμάτων. Τώρα για εμάς τους καταναλωτές, είναι δικαίωμά μας να λοβοτούμε τον εαυτό μας μπροστά στο χαζοκούτι με ακόμη μεγαλύτερες αηδίες όποτε και όπως θέλουμε.

Υ.Γ. Χαρακτηριστικό του επιπέδου των αποφάσεων του ΕΣΡ είναι η επιβολή προστίμου στην σειρά 'Αληθινοί Έρωτες' λόγω 'χαμηλής ποιοτικής στάθμης'! Φανταστείτε να είχαμε κάτι σαν το ΕΣΡ για τους βουλευτές μας...

No comments: