Pages

Friday, June 05, 2009

Άκυρα πολιτικά ερωτήματα - the sequel

Χάρη στην επιστημονική μου παιδεία σκέφτηκα να φτιάξω έναν πίνακα με τα διάφορα κόμματα, κριτήρια αξιολόγησής και βάρη αυτών, τα οποία ορίζονται από τις προσωπικές μου προτιμήσεις αλλά και την ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών.

Τα κριτήρια είναι:
  • Ιδεολογία: Ο πραγματικός βασικός ιδεολογικός κορμός τον οποίο εκπροσωπεί κάθε κόμμα, όπως φαίνεται από τις πράξεις του και από τα λόγια τους, αλλά σίγουρα όχι από τα διάφορα καταστατικά και τις επικοινωνιακές αηδίες.
  • Ιδέες: Οι ιδέες είναι τα θεωρητικά εκείνα πολιτικά σχέδια τα οποία απορρέουν από την ιδεολογία. Αν και πιο κάτω υπάρχουν θεματικές ενότητες, αυτή η κατηγορία τις βαθμολογεί στο σύνολο τους, και στο κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά μεταξύ τους.
  • Αποτελεσματικότητα: Αυτή η κατηγορία αξιολογεί ταυτόχρονα πόσο καλά εφαρμόζονται οι ιδέες, αλλά και πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε κόμμα στο να αναλάβει κάτι και να διεκπεραιώσει
  • Πρόσωπα: Οι ικανότητες και οι χαρακτήρες των ατόμων που ανήκουν στο κόμμα συνολικά, αλλά και αυτών που διεκδικούν την ψήφο.
  • Συνέπεια - Ήθος: Αυτή η κατηγορία έχει να κάνει με το κατά πόσο τα προεκλογικά προγράμματα και υποσχέσεις ακολουθούνται στην μετεκλογική περίοδο, όπως και το γενικότερο ήθος που διέπει το κόμμα, και το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει για να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι. Μαζί με την κατηγορία της Δημόσιας Διοίκησης μοιράζονται τη διαφθορά και την αντιμετώπισή της.
  • Δημοκρατικό Αίσθημα: Εδώ μετράται η στάση του κόμματος απέναντι στην εκλογική διαδικασία, οι συνταγματικές του προτάσεις και η διάθεσή του για διάλογο και συνεργασία.
  • Κοινωνία: Κάτω από αυτό το γενικό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική συνοχή, οι διάφορες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, όπως και άλλες θεματικές ενότητες που ακολουθούν ξεχωριστά.
  • Οικονομία: Τα γνωστά. Φορολογία, προϋπολογισμός, αναδιανομή πλούτου.
  • Παιδεία: Τα γνωστά, συμπεριλαμβάνει και τον πολιτισμό.
  • Υγεία: Τα γνωστά.
  • Δικαιοσύνη: Τα γνωστά.
  • Ασφάλεια: Περιλαμβάνει την έννομη τάξη και την εθνική άμυνα.
  • Εξωτερική Πολιτική: Τα γνωστά, με κύρια ζητήματα αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το μακεδονικό και το Κυπριακό.
  • Δημόσια Διοίκηση: Περιλαμβάνει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την εξυγίανση και την διαφθορά.
  • Αγροτική Πολιτική: Τα γνωστά.
  • Εργασιακά - Ασφαλιστικό: Τα γνωστά. Κατώτερος μισθός, συνδικαλισμός, ωράρια, δικαιώματα και τα λοιπά.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα των κομματικών δημάρχων-νομαρχών όποτε ανέλαβαν τέτοια πόστα.
  • Προοδευτισμός: Αυτή η κατηγορία μετράει πόσο προοδευτικό (το αντίθετο του συντηρητικού) είναι το κάθε κόμμα, όπως επίσης και την ικανότητα του να εφαρμόσει και να διαχειριστεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις
  • Κρατικός Παρεμβατισμός: Αυτή η κατηγορία αξιολογεί το μέγεθος του (προτεινόμενου) κράτους, την κεφαλαιακή ελευθερία, και τις προτάσεις και τις ικανότητες των κομμάτων σχετικά με τις ΔΕΚΟ.
  • Ατομικός Φιλελευθερισμός: Η ενότητα αυτή καλύπτει κυρίως το φάσμα των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι παράλληλο με το δημοκρατικό αίσθημα, αλλά περιορισμένο στις ατομικές ελευθερίες και ευθύνες.
  • Ταξική Εκπροσώπηση: Επειδή η Μαριάννα Λάτση δεν ψηφίζει ΚΚΕ και η ταξική πάλη δεν είναι ακριβώς ανύπαρκτη, καλό είναι να λαμβάνεται κι αυτό υπόψη.
  • Ευρώπη: Η τελευταί αυτή κατηγορία αντιπροσωπεύει τις ιδέες του κάθε κόμματος για την ΕΕ καθώς και την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του στα όργανα της Ευρωβουλής.
Ο παρακάτω πίνακας (δυστυχώς σε μορφή εικόνας αφού τα tables και η html είναι τσακωμένοι από καιρό) δείχνει τις προσωπικές μου βαθμολογίες (0-10) και βάρη(από 1 έως 6).


Εννοείται πως οι βαθμολογίες του βαθμολογητή (οι δικές μου δηλαδή!) αντιπροσωπεύουν και τον τρόπο σκέψης του, αφού στη δική μου περίπτωση είναι ένας συγκερασμός προσωπικών πεποιθήσεων (κατά πόσο οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτές του κόμματος), αντικειμενικών γεγονότων και τοποθετήσεων, και δημοκρατικών και κοινωνικών αναγκαιοτήτων. Για παράδειγμα δεν συμφωνώ πλήρως με την αγροτική πολιτική του ΚΚΕ, αλλά είναι βασικός άξονας του συγκεκριμένου κόμματος με πληθώρα προτάσεων και έντονη συνδικαλιστική απήχηση στον συγκεκριμένο τομέα, για αυτό και λαμβάνει υψηλή βαθμολογία. Αντίστοιχα, και τα βάρη δείχνουν πόσο σημαντική είναι η κάθε ενότητα για τον βαθμολογητή, και οι τιμές τους αποτελούν και πάλι προσωπική επιλογή, όπου όμως αντικατοπτρίζεται η ιδιαιτερότητα των εκλογών. Έτσι, για παράδειγμα, τα πρόσωπα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία (αφού το ψηφοδέλτιο είναι ασταύρωτο), αλλά το βάρος που αντιπροσωπεύει την αντιμετώπιση και την εμπειρία του εκάστοτε κόμματος στα ευρωπαϊκά ζητήματα παίρνει την υψηλότερη τιμή.

Παρ' όλα αυτά και επειδή είμαι φλύαρος, πρέπει να εξηγήσω κάποια πράματα:

  • Σε κάθε βαθμολογούμενο κριτήριο, ο βαθμός συμπεριλαμβάνει τόσο τις προτάσεις, όσο και την αποτελεσματικότητα του κόμματος στον εκάστοτε τομέα, παρόλο που η αποτελεσματικότητα είναι ξεχωριστό κριτήριο.
  • Για όσα κόμματα δεν είχα σαφή εικόνα, η βαθμολογία είναι μεταξύ 2 και 3.

Επειδή όμως ένας πίνακας χωρίς το αντίστοιχο graph είναι σαν αμάξι χωρίς ζάντες, ιδού οι χρωματικές ικανότητες του Office 2007.


Και τώρα η φαρμακερή... Όπως πριν μερικούς μήνες λέγαμε 'όχι άλλα πλιάτσικα, όχι άλλο Πλιάτσικα', τώρα εγώ φωνάζω:

ΟΟΟΟΟΟΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΥΡΙΖΑ!!!!

'Ελεος πια! Όσο και να τα πειράξω τα ρημάδια τα νούμερα είναι αδύνατον να ξεφύγω από τα πλοκάμια του ξύλινου φλώρου Τσίπρα, και άμα τα μαγειρέψω ακόμα περισσότερο μπορεί να πέσω στα βαριά ναρκωτικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμη κι αν έπεφτα στους Δημοκρατικούς, θα ήταν χαμένος κόπος αφού είναι εκτός εκλογικής διαδικασίας ελέω Αρείου Πάγου. Έτσι, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, ακόμη (!) δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω παρόλο που όλα δείχνουν πως οφείλω πλέον να γίνω ένας σταθερός υποστηρικτής του γαμω-ΣΥΡΙΖΑ (καθώς γράφω προετοιμάζω τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα για μετανάστευση στη Δανία ή τον Καναδά...).

Εσείς όμως οι υπόλοιποι, μπορείτε να δοκιμάσετε το ίδιο σύστημα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ακολουθώντας τα παρακάτω link μπορείτε να κάνετε export το φύλλο υπολογισμού (το zoho προτείνεται καλύτερα) ή να το δουλέψετε επί τόπου και να το κάνετε publish και σαν ιστοσελίδα (οπότε δουλεύετε καλύτερα με το google documents - μονάχα πρώτα μην ξεχάσετε να κάνετε copy και rename το υπάρχων sheet).

Google Documents: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=rlrj--pScjEVK0Xh8I8vFRA

Zoho: http://public.sheet.zoho.com/public/lapikuhu/evroekloges-2009


Εννοείται πως μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα (βαθμολογίες, βάρη, κατηγορίες). Τη συνολική βαθμολογία την έχω 'κρύψει' επίτηδες με λευκό χρώμα στη γραμματοσειρά, ώστε να μην επηρεάζεστε όση ώρα βαθμολογείται τα υποψήφια αφεντικά σας. Το αντίστοιχο διάγραμμα (το οποίο ανανεώνεται αυτόματα) έχει τοποθετηθεί και στις δύο περιπτώσεις κάτω από τον σχετικό πίνακα.

No comments: