Pages

Tuesday, March 11, 2008

Ανήθικες Πολιτικές Προτάσεις

Η εξουσία είναι πουτάνα. Αξίωμα. Όχι απαραίτητα σωστό, μάλλον θα αναθεωρηθεί αυτή η αυθαίρετη προσέγγιση στη πορεία. Προς το παρόν ας υποθέσουμε πως όντως η εξουσία είναι πουτάνα. Κι όπως είναι φυσικό, η πουτάνα η εξουσία έχει μνηστήρες. Εν Ελλάδι, σαν το παριζάκι του ΝΙΚΑΣ δηλαδή, έχει, ή είχε τουλάχιστον, δύο μνηστήρες. Τον Κώστα και τον Γιώργο. Τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη. Το χοντρό και τον ψηλό. Τον Σερραίο και τον Σουηδό.
Ο ένας καταφέρνει και συνδυάζει τη βαρβατίλα του Married With Children με τις ικανότητες ενός αρσιβαρίστα σε πισίνα και τη λαιμαργία αιχμάλωτου πολέμου. Η γοητεία του είναι ανεξήγητη. Τον βλέπεις να κορδώνεται περίχαρος με την εύνοια που του έχει δείξει η εξουσία, ενώ την ίδια ώρα το σακάκι του εύχεται να ήταν από καουτσούκ, όση ώρα το μεσαίο κουμπί ετοιμάζεται ψυχολογικά να μεταλλαχθεί σε ρουκέτα κοιλιάς-αέρος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το κράτος δεν πολεμάει το πρόβλημα της παχυσαρκίας τώρα τελευταία. Καθόλου τυχαίο σας λέω. Εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών της βιομηχανίας μαζικής εστίασης ενώ τα ταξικώς αδικημένα και διαιτητικά ραπανάκια σαπίζουν στους πάγκους της λαϊκής.
Από την άλλη, ο ψηλός είναι ο μοιραίος, ο αδικημένος. Η εξουσία του κάνει όλο νάζια και του τραβάει τη μια χυλόπιτα μετά την άλλη, μα αυτός εκεί, επιμένει, keep walking μέχρι να μείνει τελείως μονάχος του σε μια έρημο από τύψεις, μετάνοιες και χαμένες ευκαιρίες. Της γράφει ποιήματα ρομαντικά και της τραγουδά καντάδες των αδερφών Κατσάμπα (που χαθήκαν αυτά τα παιδιά, αλήθεια;), της αναλύει για ώρες ατελείωτες το σκανδιναβικό σύστημα, τη σκέφτεται ολημερίς και οληβραδίς. Της στέλνει δώρα και γεμίζει τη κάμαρά της με χιλιάδες τριαντάφυλλα και προκυρήξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δωροδοκεί τα αισθήματά της. Κάθε πρωί γυμνάζεται μπας και τον προτιμήσει έστω για το κορμί του, κι ας μην νοιάζεται για τα βασανισμένα του αισθήματα. Κι όταν τον πιάνουν οι μαύρες του, καθαρίζει ύπουλα τους εσωκομματικούς του αντίζηλους μπας και ηρεμήσει και μπορέσει να τη φανταστεί λίγο παραπάνω. Πολύ emo o Γιώργος παιδιά. Μάλλον για αυτό τον φτύνει βέβαια, αφού τον έχει για σίγουρο, γιατί να ασχοληθεί; Ενώ ο χοντρός από την άλλη, άνετος, κάγκουρας με τα όλα του. Αυτή του λέει να πάρει καμιά ευθύνη στις πλάτες του, αλλά αυτός αγέρωχος κοπανάει 3 διπλόπιτα και πετάει και κανά δυο μαλακίες για να περνάει η ώρα. Είναι θέμα στυλ φιλαράκο.

Όμως σαν κάθε καλή πουτανίτσα που σέβεται τη πουτανιά της, και τα χρόνια της βεβαίως βεβαίως, η εξουσία γουστάρει και λίγο 'νέο αίμα', ανάβουν τα αίματά της με την ανανέωση. Και η εξουσία θέλει το πίπινι της ρε παιδί μου, πως το λένε! Τον Αλέξη της. Ο Αλέξης. Αχ, ο Αλέξης, που δεν είναι πίσω από τις λέξεις. Δεν έχει ανάγκη το παιδί. Λέει, λέει αλλά κανείς δεν ξέρει τι λέει. Δεν έχει σημασία. Είναι αυτό που λένε 'όλο έλεγε, δεν κατάλαβα τι μαλακίες έλεγε, αλλά ένα πρόσωπο....θεός!'. Ρίχνει μια ματιά το trendy το αγόρι το τσαχπίνικο, δεν θέλει και πολύ, τρελλαίνεται η εξουσία, και τρέχει να βαρέσει τίποτα botox (εκεί στο Star στο Nip Tuck, ο στρεβλός καταναλωτισμός της ομορφιάς) μπας και συγκινηθεί το υπερσυνδικαλιστικό μωρό. Φοράει και εκείνα τα στενά τα τζην, έχει και το επιμελώς ατημέλητο look, με τις γραβάτες του να κάνουν παρέα στις άλλες γραβάτες, του πολιτικού του νονού, του περήφανου ιδεολογικού πατερούλη του (για τον Αλαβάνο λέω ντε!). Και αναρωτιέται κανείς. Στους δύο, τρίτος χωρεί; Στην εξουσία, βεβαίως και χωρεί! Πουτάνα δεν είναι; Θα τους πάρει όλους συντρόφια! Καλά όλους δεν θα τους πάρει, αλλά τη παρτούζα δεν τη γλυτώνουμε. Σίγουρα πράματα. Συγκυβέρνηση με σπόνσορα Durex.
Βέβαια μια διαφορετική προσέγγιση (τρίτου, τέταρτου Gestalt, δεν ξέρω, θα σας γελάσω) τοποθετεί την εξουσία, όχι σαν πουτάνα αλλά σαν τσατσά. Ενίοτε και σαν νταβάς. Δηλαδή όλες οι διάφορες προσφερόμενες καρέκλες, οι θέσεις, οι θώκοι, όλα αυτά είναι οι πουτάνες που σπρώχνει η εξουσία (η καθεμία με τη δικιά της τιμή βέβαια). Όμως η εξουσία είναι μυστήρια τσατσά, διότι παραδόξως δεν τη βλέπεις ποτέ. Ίσως, η πιο λογική θεώρηση είναι πως η εξουσία είναι η αρχιπουτάνα, ή καλύτερα, η αρχικαργιόλα διότι εσύ δεν την πηδάς, αλλά είναι κολλημένο στο μυαλό σου πως σίγουρα την πηδάει κάποιος άλλος. Δεν ξέρεις ποιος, αλλά σίγουρα κάποιος θα υπάρχει, δεν μπορεί! Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο μόνος νιώθει ο Γιώργος. Τόσα χρόνια την φλερτάρει αυτή τη femme fatale, μόνο και μόνο για να έρθει ο άλλος ο αδιάφορος, ο φαιδρός, ο καταληψίας Λυκειών και προστάτης διατηρητέων της Αρεοπαγίτου. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα είχα εξαφανισθεί σε cult σκυλάδικα της εθνικής και θα έπινα μπόμπες μέχρι να μου κάνουν πλύση στομάχου. Την άλλη, του εγκεφάλου δηλαδή μου την έχουν ήδη κάνει.
Τελικά αυτή η εξουσία, μυστήριο πράμα. Βγάζω τσιγάρο τώρα εγώ, το ανάβω και το σκέφτομαι λίγο το θέμα, διότι τόσοι και τόσοι πριν από εμένα έχουν ασχοληθεί με αυτήν, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά. Μετά από τελείως ανώριμη σκέψη, θα κλέψω μια σοφή κουβέντα ενός πολύ μοναχικού αλλά και υπερφιλόδοξου σκιτσαρισμένου μυρμηγκιού το οποίο ευτυχώς γρήγορα διαπίστωσε πως: 'Βαράει πολύ άγρια η εξουσία΄.


Υ.Γ.1 Για εσάς τους αντιδραστικούς, υπόψιν πως την εξουσία δεν τη γαμάει κανείς. Η εξουσία τους γαμά όλους. Συννενοηθήκαμε;


Υ.Γ.2 Και μιας και το φέραμε το θέμα. Από πότε η μηχανάρα BMW είναι αντισυμβατική ρε παιδιά; Για μισό λεπτό ρε μαλάκες. Δε πήγε με κανένα σκουριασμένο παπάκι το αγόρι το τρελλό. Με trendy καπιταλοσκυλίσια μηχανή πήγε. Αχ, Βύρωνα που έχεις χαθεί εσύ, μεγάλε καβαλάρη, easy rider και ποιητή μαζί της πολιτικής....


Υ.Γ.3 Ζητώ ταπεινά (μη σας πω και σεμνά) για το χυδαίο περιεχόμενο των παραπάνω, αλλά όταν έβριζε ο Πετρόπουλος ήταν τέχνη ε; Κρετίνοι υποκριτές!!!

6 comments:

Anonymous said...

Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μια φίλη μου μου έλεγε πόσο ωραίος άντρας ειναι ο Αλέξης και πώς θα γίνει να τον γνωρίσουμε.
Τώρα η μηχανή τι φταίει; Είναι σίγουρα πιο οικολογική από τη λιμουζίνα.

Soul Harvester said...

Ενδιαφέρουσες θέσεις και έξυπνα διατυπωμένες. Διαφωνώ σε κάποιο βαθμό ίσως με την απολυτότητα και την απαισιοδοξία που εκφράζεις σε μερικά σημεία.

Ο καθένας πορεύεται με τα προσόντα του. Ο πρωθυπουργός με το βαρύ του στυλ και τις υπερφίαλες κορώνες, ο Γιώργος με τους «ήπιους τόνους» και το πείσμα του να γαντζώνεται με κάθε μέσο στην αρχηγεία του κόμματος που κληρονόμησε και ο Αλέξης με τα νιάτα, την ορμή του και τον trendy λαϊκισμό του. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο, ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει ένα μερίδιο εξουσίας παίζοντας το προσωπικό του επικοινωνιακό παιχνίδι αποφεύγοντας επιμελώς το πολιτικό κόστος. Η εξουσία έχει καταντήσει αυτοσκοπός, ουσιαστική διάθεση για προσφορά δεν υπάρχει. Οι ιδεολογίες και τα προγράμματα δεν διαμορφώνονται για να δώσουν λύσεις αλλά αποτελούν απλώς προπαγανδιστικά όπλα σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Παρομοίως τα έργα και η αξιολόγηση τους έχουν δώσει τη θέση τους στην παραφιλολογία, την αναβλητικότητα και τον καιροσκοπισμό.

Όλα αυτά τα δεινά της πολιτικής ζωής δεν είναι παρά αντανάκλαση της κοινωνικής παρακμής. Οι ηθικές και μη αξίες και το όραμα των πολιτικών, σε όποιο χώρο και να ανήκουν, καθρεφτίζουν πάντα τη ψυχοσύνθεση και τη λογική του εκλογικού σώματος. Αυτή ίσως είναι και η μοναδική ουσιαστική αδυναμία της δημοκρατίας. Όταν η πλειοψηφία ασθενεί τότε ασθενεί όλο το σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μεταδίδει την ασθένεια του στη βάση του συστήματος, την κοινωνία. Είναι δηλαδή ένας οδυνηρός φαύλος κύκλος και η προσπάθεια για να σπάσει το απόστημα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Η εξουσία δυστυχώς δεν επιβάλει μόνο τις αδυναμίες της, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία, στην κοινωνία, αλλά κυρίως παραδειγματίζει. Με άλλα λόγια οι αδυναμίες των πολιτικών και των υπολοίπων παραγόντων εξουσίας δεν αποτελούν απλώς αντανάκλαση των δικών μας αδυναμιών αλλά δυστυχώς αποτελούν αρνητικό πρότυπο το οποίο εύκολα μεταδίδεται και εξαπλώνεται μέσα σε μια θεσμικά αδύναμη κοινωνία.

Ο πειρασμοί και οι παγίδες της εξουσίας και η απόλαυση από την άσκηση είναι τόσο μεγάλες που η ορθή και επωφελής διαχείριση της απαιτούν ισχυρή προσωπικότητα και εξαιρετική ευφυΐα. Η αναγνώριση και η επιβράβευση τέτοιων προσόντων στους πολιτικούς αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο και διακύβευμα της δημοκρατίας μας.

Ας μη δαιμονοποιούμε λοιπόν την εξουσία, η κατάχρηση ενός αγαθού η οποία οφείλεται στη δυσκολία που απαιτεί ο χειρισμός του δεν καταργεί την αξία και προοπτική του.

Iasonas said...

@Είναι απλό. Πείτε του πως έχετε ένα κτίριο στο πιο ακριβό δρόμο της Αθήνας το οποίο το ΥΠΠΟ θέλει να γκρεμίσει και θα λιώσει για πάρτη της. Κι άμα είναι τόσο μάγκας ας πήγαινε με ποδήλατο!!!

@soul harvester:
- 'επικοινωνιακό παιχνίδι'
- 'εξουσία έχει καταντήσει αυτοσκοπός'
- 'προπαγανδιστικά όπλα'
- 'κοινωνικής παρακμής'
- 'θεσμικά αδύναμη κοινωνία'
Και λες εμένα απαισιόδοξο!!!!

Soul Harvester said...

Συμφωνώ πως και εγώ σε μεγάλο βαθμό είμαι απαισιόδοξος παρατηρώντας την σταδιακή αποδόμηση της κοινωνίας μας, ίσως με επηρέασε και το κείμενο σου. Όμως δεν ανάγω αυτή την αποδόμηση στην προβληματικότητα των πολιτικών ή στο αδυσώπητο πρόσωπο της εξουσίας. Προσωπικά πιστεύω πως η αδυναμία και η υποκρισία των συστημάτων διαχείρισης και άσκησης εξουσίας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.

Εδώ είναι και η θεμελιώδης διαφορά μας, εσύ είσαι απαισιόδοξος για τους φορείς της εξουσίας και για τον ίδιο το θεσμό της, ενώ εγώ είμαι επικριτικός προς τη βάση του συστήματος. Διατηρώ δηλαδή την ελπίδα πως αν η βάση αφυπνιστεί ο θεσμός της εξουσίας θα μεταλλασθεί σε κάτι το επωφελές και παραγωγικό. Δεν θεωρώ πως η εξουσία από τη φύση της είναι ανήθικη, ενώ με τη δική σου λογική θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για να το εκφράσω πιο απλά, ίσως είμαι και πιο απαισιόδοξος από εσένα, αλλά διαφωνώ στο πεδίο που εκφράζεται η απαισιοδοξία.

Πάντως θα συμφωνήσω πως δεν υπάρχει τίποτα το αντισυμβατικό ή ρηξικέλευθο στους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν πως είναι δύναμη αλλαγής. Εξαντλούν την ευφυΐα τους σε επικοινωνιακά κόλπα και σε άκαρπες αντιπαραθέσεις. Όσο για την ιδέα για το ποδήλατο, μου θύμισες έναν άλλο αυτόκλητο οικολόγο και σωτήρα του πλανήτη, τον αρχηγό των συντηρητικών της Αγγλίας. Ακόμα και η αναγκαία οικολογική συνείδηση γίνεται αντικείμενο φθηνής πολιτικής εκμετάλλευσης, όταν εμείς οι ίδιοι δεν τη διαθέτουμε ας μην περιμένουμε από τους πολιτικούς θαύματα.

Σε κάθε περίπτωση οι εντυπωσιακές μηχανές μεγάλου κυβισμού με έναν αναβάτη δε θεωρούνται οικολογικό μέσο μεταφοράς, ειδικά στην πόλη, όπου υπάρχει και η εναλλακτική λύση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν νομίζω άλλωστε πως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η χρήση της μηχανής στην περίπτωση τους προσφιλούς αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από οικολογική ευαισθησία. Συμφωνώ πάντως πως του παρέχει αυξημένη ευελιξία και είναι ένας έξυπνος τρόπος να τονίζει διακριτικά το νεανικό του προφίλ.

Anonymous said...

Δεν γίνεται μερικοί τυχάρπαστοι να σου τρώνε τη δημοσιότητα. Where should I pimp your blog, tell me...

This is a pimp-worthy post, Jason!

(Εννοείται ότι δεν μπαίνω στη λογική της σοβαρής απάντησης - ξέρεις ότι η πολιτική με απογοητεύει και με κάνει να βαριέμαι - ειδικά όπως έχει καταντήσει, ή μήπως ήταν πάντα...)

Iasonas said...

Τώρα που ο Τσίπρας θα παίξει στα 'Υπέροχα Πλάσματα', ο Γιώργος θα πάει στη 'Μαρία η Άσχημη';;;