Pages

Wednesday, May 27, 2009

Από 14/5/09 - Τα άκρα

Eίναι επικίνδυνο όταν τα άκρα έχουν δίκιο. Είναι το ίδιο όταν χάνεις τον έλεγχο του νου σου και αφήνεις τα πιο αφελή και τα πιο επικίνδυνα ένστικτα του εαυτού και της φύσης σου να σε εκφράσουν. Γίνεσαι απάνθρωπος, κτήνος.

Δυστυχώς όμως, οι πολιτικές αρχι-μαριονέτες του πολιτικού παραλόγου της χώρας έχουν πλέον φτάσει στη ναπολεόντεια φάση τους, δίχως να κοκκινίζουν από τη θρασυδειλία και την ξεδιάντροπη κατάχρηση των εξουσιών τους. Το πρόωρο κλείσιμο του πολύ-στελεχωμένου θεάτρου της αντιπροσωπευτικής ολιγαρχίας που μας κυβερνά εξυπηρετεί τόσο την ιδεολογικά ρυτιδωμένη ΝΔ και το πολιτικά κούφιο ΠΑΣΟΚ. Με μια πρωτοφανής έλλειψη τακτ και σεβασμού απέναντι στην ανοχή του εκλογικού και μη σώματος, οι αρχισυμμορίτες της σοβαροφάνειας του ασύστολου ψεύδους και της νόμιμης κλοπής, όχι μόνο αδιαφόρησαν για το νομοθετικό τους έργο, αλλά απεγνωσμένα άφησαν μια επικοινωνιακή πορδή ώστε το βάρος να μεταφερθεί από τα σκάνδαλα στον ντόρο των ευροεκλογών.

Μπορεί κάποτε κάποιοι από εμάς να ήμαστε πολιτισμένοι, και αποδεχόμενοι τους πολιτικούς και κοινωνικούς συμβιβασμούς που εμπεριέχει μια σύγχρονη δημοκρατία, να κάναμε τα στραβά μάτια, να δικαιολογούσαμε τις εκτροπές εφόσον δεν εξελίσσονταν σε τερατουργήματα, εφόσον διαφαίνονταν δίοδοι εξέλιξης και προόδου. Πλέον όμως δεν είμαστε πολιτισμένοι, και σίγουρα δεν είμαστε εναρμονισμένοι, γιατί απλά ποτέ δεν ήμασταν. Μονάχα ανεχόμασταν. Τώρα όμως η πολιτειακή κριτική των άκρων, από όπου κι αν προέρχονται αυτά, δυστυχώς είναι σωστή ή αν όχι σωστή, τουλάχιστον έγκυρη ουσιαστική, και ευθύνη για αυτό έχει μονάχα εκείνη η τάξη ανθρώπων, το σύνολο εκείνο, το οποίο τόσα χρόνια εξουσιάζει ασύδοτα με νόμους, βία, και ιδιοτελές συμφέρον.

Τώρα όμως ο βασιλιάς είναι πραγματικά γυμνός, τώρα όμως η απειλή του ψεύτικου εκβιασμού της πολιτικής αστάθειας δεν ευσταθεί, δεν φέρει κανένα ειδικό βάρος. Η καρδάρα έχει σπάσει και η ανοχή που χύνεται γρήγορα μετατρέπεται σε οργή. Υπάρχει άραγε ειλικρινής και πολιτισμένη διέξοδος στο φαύλο πολιτικό μας στίβο; Υπάρχει τρόπος να γίνουμε καλύτεροι πολίτες;

No comments: