Pages

Wednesday, May 27, 2009

Από 15/5 - Πολλά τσιγάρα ακόμη

Την 1η Ιουλίου κάνουμε ένα ακόμη θαραλλέο βήμα προς τον εξευρωπαϊσμό μας απαγορεύοντας το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια, μπαρ και τα λοιπά. Οι πιο πολιτισμένοι εξ υμών αδημονούν να δουν πως θα είναι τα διάφορα αγαπημένα μας στέκια και καταγώγια χωρίς την αποπνικτική και αντικοινωνική καπνίλα, ενώ οι πιο πονηρεμένοι εξ ημών περιμένουν να δουν πως ο τσίφτης ο Έλληνας μπαρόβιος ή κάπελας θα βρουν παραθυράκια ώστε ο πάντα γοητευτικός καπνός να γλύφει τους περιβάλλοντες τοίχους όσο τον παράδεισο των αιθέριων στιγμών μας πλησιάζουν.

Το κάπνισμα δεν σκοτώνει. Μπορεί να σκοτώσει αλλά άμα το γνωρίσεις καλά μπορεί και να σε λυπηθεί. Και το αλκοόλ σκοτώνει, αλλά δεν το’ μολογάμε. Φυσικά το πιο αναμενόμενο είναι το κάπνισμα είναι να σου φάει ένα πνεύμονα ή να σε φιλοδωρήσει και με ένα καρκινάκι, έτσι για να γουστάρεις να το παίζεις σκληρός και μυστηριώδης. Ευτυχώς όμως για εμάς τους αδύναμους στην ψυχή, υπάρχουν τα λαμπρά πνεύματα της ευρωπαϊκής διανόησης και της παγκόσμιας επιστήμης τα οποία όρισαν το σχετικό φιρμάνι. Για το καλό μας βέβαια, πάντα για το καλό μας. Όχι για το καλό των παθητικών καπνιστών όμως, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε το παθητικό κάπνισμα είναι ένας μύθος που εφευρέθηκε από αντικαπνιστές επειδή δεν είχαν άλλα μέσα για να πολεμήσουν τις καπνοβιομηχανίες. Ψάξτε το.

Όμως καταλαβαίνετε όμως, οποιαδήποτε απαγόρευση επιβάλλεται στον χρήστη-καταναλωτή είναι φασιστική εκ φύσεως, και εγώ όχι μόνο είμαι αντιδραστικός από τη δική μου τη φύση, αλλά κι από κάτι μυθολογικές φιγούρες σαν αυτήν της Λερναίας Ύδρας παραδειγματίζομαι. Με λίγα λόγια προτιμώ να μου κόψουν τον πνεύμονα παρά να δεχτώ την απαγόρευση του τσιγάρου σε ένα δημόσιο χώρο αν και τελικά σίγουρα θα συμμορφορθώ κι εγώ. Το ξέρω, στο εξωτερικό το μέτρο έχει δουλέψει με άριστα αποτελέσματα, όλοι οι καπνιστές εκεί έχουν εκπολιτιστεί, αλλά τη πεισματάρα τη γνώμη μου δεν μου την αλλάζει κανένα μεντιακό success story. Και οι δρόμοι της χούντας καλοί ήταν, αλλά η χούντα ήτο χούντα. Ή μήπως είναι;

Για τέλος αναφέρω και μερικές ανυπόστατες φήμες που θέλουν χριστιανούς μοναχούς και καλόγερους να συντάσουν κοινοτικές οδηγίες για την απαγόρευση του sex, χορτοφάγους να χρηματοδοτούν πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά του κρέατος, κουμουνιστικό think tank να εκδίδει ανακοίνωση η οποία θα προτρέπει τους πιστούς σε καύση των κειμένων του Αριστοφάνη και ανέραστους Βίκινγκ λογιστές να επιτίθονται εναντίον των υπόλοιπων παθών μας όπως ο τζόγος, το αλκόολ και τα πατατάκια Τσακίρης ή Tsakiris όπως τα λένε τώρα.

No comments: