Pages

Saturday, September 03, 2011

Ο μπακαλόγατος


Θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άβολα τώρα τελευταία ο δήθεν υπουργός δήθεν οικονομικών. Από νομικός, συνταγματολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και μελλοντικός ηγέτης του μπατσόκ, είναι δύσκολο κανείς να αναλογιστεί πως νοιώθει αυτή τη στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με γνήσιο ελληνικό στυλ, ο υπουργός χρεών χάρη στην διαμεσολάβηση του προέδρου της Βουλής 'παραίτησε' με δημοκρατικές διαδικασίες την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια μετά την ντροπιαστική σχετική έκθεση για τα δημοσιονομικά της χώρας. Η έκθεση η ίδια δεν λέει κάτι το συνταρακτικό πέρα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Χωρίς να αιτιολογεί, επισημαίνει τον κύκλο ύφεσης στον οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με συνεχείς αστοχίες στις προβλέψεις για το έλλειμμα και δημόσιο χρέος καθιστώντας τα ως 'ανεξέλεγκτα' μεγέθη.

Πιθανώς η φρασεολογία της έκθεσης να είναι άκομψη, να μην ταιριάζει με την εκλεπτυσμένη γλώσσα των οίκων αξιολόγησης ή των κεντρικών τραπεζών ή των ευρωπαίων εταίρων, μα τουλάχιστον αξιολογεί την δημοσιονομική κατάσταση πλησιέστερα στην πραγματική της ποιότητα. Όμως φαίνεται πως οι συντάκτες του κειμένου δεν εκτίμησαν την αντίδραση του κομψότατου, ευγενέστατου και πλούσιου σε 'γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα' Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος λογικότατα και σαφέστατα προτιμά την ελληνική κυβέρνηση, τους μηχανισμούς στήριξης και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης να έχουν την αποκλειστικότητα στην προπαγάνδα της οικονομικής τρομοκρατίας.

Βέβαια υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο υπουργός χρεοκοπίας ενοχλείται από το περιεχόμενο ή από το ύφος, το οποίο δεν είναι δα σκανδαλώδες – τουναντίον μάλλον ήπιο και επιεικές θα το χαρακτήριζε κάποιος. Επίσης, μέχρι στιγμής το υπουργείο οικονομικών πέρα από το να αποκηρύξει το ύφος της έκθεσης και την αξιοπιστία του γραφείου, δεν έχει διαψεύσει το περιεχόμενο και άρα σιωπηρά το αποδέχεται. Άρα ουσιαστικά η ηγεσία του υπουργείο λέει πως 'εντάξει μωρέ, θα τα βολέψουμε, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά μην το κάνουμε και θέμα μωρέ, το 'χουμε σου λέω, σιγουράκι'.

Με άλλα λόγια ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, και έχει βρεθεί σε ένα μικρό οπωροπωλείο, τρέχει πάνω κάτω σαν παλαβός να προλάβει και τα μισά προϊόντα του έχουν τελειώσει από καιρό, και κάθε φορά που μιλάει με ένα πελάτη σκουπίζει το ιδρωμένο μέτωπο του με το μπακαλόχαρτό του. Γιατί πια, ο άνθρωπος έχει γίνει μπακαλόγατος και τίποτα παραπάνω. Όχι πως αυτό δεν είναι αξιέπαινο ή σεβαστό, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλλον δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, ακόμη κι αν η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας χτίστηκε και γκρεμίστηκε πάνω στις πλάτες των μπακαλόγατων.

Καμία ανησυχία λοιπόν για τον φίλτατο Ευάγγελο, ο οποίος όπως όλοι μας θα μάθει στου κασίδι το κεφάλι ανακαλύπτοντας τον τροχό και τη φωτιά εκμεταλλευόμενος την νεοσύστατη αυθεντία του στα οικονομικά όπως και τις βαρυσήμαντες και αποδεδειγμένες ηγετικές του ικανότητες. Καμία ανησυχία λοιπόν και για εμάς τους αδαείς και ταπεινούς, τους φτωχούς τω πνεύματι αρκεί να δείξουμε πίστη στα λεγόμενα και τις αλήθειες του νέου τσάρου των οικονομικών του οποίου η μέχρι τώρα διαδρομή στο νέο του πόστο είναι στολισμένη μονάχα με επιτυχίες. Χαίρε Βαγγελάρα, ατσίδα μπακαλόγατε!


Υ.Γ. Με αρέσει στα post μου να βάζω στενές κατακόρυφες φωτογραφίες. Με την Βαγγελάρα αυτό δεν ήταν εύκολο. 

No comments: