Pages

Thursday, September 29, 2011

The Devil is in the details


Γεώργιος Κασσίμης, ένα όνομα το οποίο πρέπει να χαραχτεί στη μνήμη μας, ένα όνομα από τα πολλά που έγινε διάσημο εν μια στιγμή, και με τρόπο φυσικά αρνητικό. Ο Γεώργιος Κασσίμης με την ιδιότητά του ως ανακριτής στάθηκε εμπόδιο στην αρμόδια Εισαγγελία και με την αντίθετή του προς αυτή γνωμοδότηση έδωσε τον κατάλληλο χρόνο στο σύμβολο πια του κακοήθους οικονομικού εγκλήματος και του λούμπεν κεφαλαίου, τον Μάκη Ψωμιάδη, να φυγοδικήσει για μια ακόμη φορά. Η δημοσιότητα που έδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μικρή σημασία έχει, διότι σιγά μην περίμενε επίσημο ένταλμα σύλληψης ο Ψωμιάδης για να εξαφανιστεί, κι ας πρόλαβε να δειπνήσει σε εστιατόριο του Ψυχικού. Ο Γεώργιος Κασσίμης με τρόπο μαγικό -οι νομικές λεπτομέρειες είναι παντελώς αδιάφορες- έκρινε πως ο άνθρωπος που απασχολεί την δικαιοσύνη από τη δεκαετία του '70, έβαψε μαλλιά και μούσια για να μην αναγνωρίζουν και χρειάστηκαν 3 μήνες για να συλληφθεί, δεν είναι ύποπτος φυγής.

Τώρα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί καλόπιστα πως η κρίση του Γεώργιου Κασσίμη μπορεί να έχει νομικά ερείσματα, πως συνέτρεξαν διαδικαστικοί και γραφειοκρατικοί λόγοι ή ακόμη πως απλά είναι ανίκανος, πως τέλος πάντων δικαιολογείται λόγω βλακείας, όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Πως ο Γεώργιος Κασσίμης αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα στη φυγοδικία του Μάκη Ψωμιάδη, αυτός και κανείς άλλος.

Διότι πράγματι, ο αγράμματος απατεώνας ολκής -που η μορφή του έγινε αντικείμενο διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας προς τέρψιν του νεοέλληνα που διασκεδάζει με τους 'μάγκες'- μπορεί να έχει επιστρατεύσει στο παρελθόν πλήθος επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, λογιστών) για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, αλλά ποτέ η αρχοντιά του δεν είχε φτάσει μέχρι δικαστικό λειτουργό. Μπροστά στο πλούσιο ιστορικό του γνωστού φυγόδικου, ο Γεώργιος Κασσίμης θα αποτελέσει παρά μονάχα μια μικρή υποσημείωση, μια λεπτομέρεια. Μια λεπτομέρεια όμως σημαντική και καταλυτική, μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, μια λεπτομέρεια από τις πολλές που επιτρέπουν και διαιωνίζουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την διαιώνιση του οικονομικού εγκλήματος. Μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχαστεί, έτσι, για να θυμόμαστε πως η παρανομία βασιλεύει επί των αμνών.

Εκτός κι άμα υπήρχαν εξωτερικοί παράγοντες που να εξηγούν τη συμπεριφορά του Γεωργίου Κασσίμη...

No comments: