Pages

Saturday, December 09, 2006

Έμπορος σιτηρών... με το container κολλημένο

Τις τελευταίες μέρες έχει πέσει πολύ αποπροσανατολισμός. Από τη μια είναι ο εμποράκος σιτηρών στο Λαγκαδά Θεσαλλονίκης που πέθανε μόνος του, και αντί να τον λυπηθούνε τον λυδωρήσανε ως τσιγγούνη και Σκρούτζ, και από την άλλη μια ακόμη ιδιωτικοποίηση μιας ακόμη κερδοφόρας ΔΕΚΟ, του ΟΛΠ. Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε κανένα τζιμάνι, αλλά sorry guys ο φιλελευθερισμός μου έχει και κάποια όρια. Δεν μπορώ να ακούω τον Κεφαλλογιάννη ουσιαστικά να μας λέει πως οι ξένοι είναι οι έξυπνοι (που θα κάνουν το Πειραιά το πιο γαμάτο λιμάνι του κόσμου) και εμείς οι ηλίθιοι (που δεν δουλεύουμε ποτέ, που την αράζουμε και το λιμάνι πάει κατά διαόλου).

Βέβαια η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου στη μέση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε φορά που ιδιωτικοποείται μια ΔΕΚΟ χάνεται μια βάση τεχνογνωσίας (για να μην αρχίσουμε για τις θέσεις εργασίας) για το κράτος και συγχρόνως επισέρχεται ο κανόνας της κερδοσκοπίας. Ποιός όμως θα διαφωνήσει πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τις ΔΕΚΟ, όχι για να διασφαλίζουν την οικονομική λειτουργία της κοινωνίας, αλλά για να εκβιάζουν ψήφους με ρουσφέτια και συγχρόνως να τροφοδοτούν με ζεστό ρευστό άλλα συμφέροντα (βλέπε διαφημίσεις Ολυμπιακής και ΟΠΑΠ στα Μ.Μ.Ε.) προκυρρήσοντας διαγωνισμούς-φωτογραφία;

Η πλάκα είναι πως οι μοντέρνοι φιλελεύθεροι αντιλαμβάνονται την αποδυνάμωση του 'κακού κράτους', δηλαδή του δυσκίνητου, γραφειοκρατικού, ζημιογόνου, μονόφθαλμου και αδιαφανούς κράτους με το να ξεπουλά ότι έχει και δεν έχει. Μην ξαφνιαστεί κανείς άμα δει σε 10 χρόνια να πουλούνται και οι πολεοδομίες επειδή δεν είναι 'αποδοτικές'. Για αυτούς, το ρεύμα των 'μεταρυθμίσεων' είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, τον οποίο αφού ξεζούμιξαν, τώρα πετάνε σε 'φιλάνθρωπους' ξένους επενδυτές, οι οποίοι, όχι, προς θεού, δεν θέλουν να βγάλουν κέρδη, αλλά αντιθέτως, θέλουν να αναπτύξουν τη χώρα και να δώσουν μυριάδες θέσεις εργασίας.

Τα ίδια κόλπα γίνονται και στον ΟΤΕ, με την εκχώρηση ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών για να πιάσουν καλύτερη τιμή, ή απλά για να πάρουν περισσότερα χρήματα. Όμως κανείς δεν ασχολείται με τον πόλεμο στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και πόσο θα στοιχίσει αυτό στον ΟΤΕ και την Otenet, ή με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση ορισμένων συνοικιών της Αθήνας και πόλεων της επαρχίας, ή με την κατάληξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ή την αλήθεια με τις προσλήψεις στην Ολυμπιακή, ή, ή, ή........

Τελικά η ιστορία με τον εμποράκο σιτηρών από το Λαγκαδά μπορεί να είναι και η πιο σημαντική , αρκεί να την αναγνώσεις σωστά, ή τουλάχιστον ανθρώπινα. Δε πα' να γαμηθείτε δημοσιοκάφροι.


Υ.Γ.1 Για τα πανάκριβα εισητήρια του '2', μόκο-τσιριμώκο ε;

Υ.Γ.2 Άμα και με αυτό το χειμώνα δεν καταλάβουμε τη ζημιά που κάνουμε.... ε τότε να αρχίσουμε να μαζεύουμε κονσέρβες.

No comments: