Pages

Thursday, October 01, 2009

Της ίδιας ιστορίας κορόιδο

Πριν από μερικούς μήνες, όταν είχαμε τις Ευρωεκλογές (θυμάστε;), είχα βρει ένα μηχανιστικό τρόπο για να απενεχοποιήσω την ντροπιαστική μου ψήφο δημιουργώντας πολύπλοκους πίνακες και φανταχτερά γραφήματα στην παράνομη version του Excel 2007 που έχω. Αναπόφευκτα λοιπόν, επειδή ως γνωστόν η ψήφος μου είναι σημαντική και είναι το πολιτικό μου μπαζούκα το οποίο θα εξολοθρεύσει τη λέρα του παρελθόντος και θα ανατείλει το νέο ελπιδοφόρο πολιτικό σκηνικό, βρίσκομαι στη βαρετή θέση να επαναλάβω ακριβώς την ίδια διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες παραμένουν οι ίδιοι, αλλά όπως είναι φυσιολογικό (συζητήσιμο αυτό...) έπρεπε να γίνουν μερικές αλλαγές στον γενεσιουργό πίνακα, όχι μόνο προσθέτοντας ορισμένες κατηγορίες (εθνική άμυνα, αποτελεσματικότητα ψήφου στην εκλογική διαδικασία, και κοινοβουλευτική δραστηριότητα), αλλά και αλλάζοντας τα βάρη ώστε να αντιπροσωπεύουν τη σημασία των εθνικών εκλογών. Τέλος αλλάξανε φυσικά και οι βαθμολογίες γιατί και ένα μυαλό έχω (έτσι δηλαδή λέει η τρίτη φωνή μέσα στο κεφάλι μου) και οι απόψεις δικές μου είναι και τις κάνω ότι θέλω.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως και στην Ευρω-εκλογές, προέκυψε ο παρακάτω πίνακας:


Χάριν ολοκληρωμένης παρουσίασης, παραθέτω τις κατάλληλες εξηγήσεις.

  • Ιδεολογία: Ο πραγματικός βασικός ιδεολογικός κορμός τον οποίο εκπροσωπεί κάθε κόμμα, όπως φαίνεται από τις πράξεις του και από τα λόγια τους, αλλά σίγουρα όχι από τα διάφορα καταστατικά και τις επικοινωνιακές αηδίες.
  • Ιδέες: Οι ιδέες είναι τα θεωρητικά εκείνα πολιτικά σχέδια τα οποία απορρέουν από την ιδεολογία. Αν και πιο κάτω υπάρχουν θεματικές ενότητες, αυτή η κατηγορία τις βαθμολογεί στο σύνολο τους, και στο κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά μεταξύ τους.
  • Αποτελεσματικότητα: Αυτή η κατηγορία αξιολογεί ταυτόχρονα πόσο καλά εφαρμόζονται οι ιδέες, αλλά και πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε κόμμα στο να αναλάβει κάτι και να διεκπεραιώσει.
  • Πρόσωπα: Οι ικανότητες και οι χαρακτήρες των ατόμων που ανήκουν στο κόμμα συνολικά, αλλά και αυτών που διεκδικούν την ψήφο.
  • Συνέπεια - Ήθος: Αυτή η κατηγορία έχει να κάνει με το κατά πόσο τα προεκλογικά προγράμματα και υποσχέσεις ακολουθούνται στην μετεκλογική περίοδο, όπως και το γενικότερο ήθος που διέπει το κόμμα, και το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει για να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι. Μαζί με την κατηγορία της Δημόσιας Διοίκησης μοιράζονται τη διαφθορά και την αντιμετώπισή της.
  • Δημοκρατικό Αίσθημα: Εδώ μετράται η στάση του κόμματος απέναντι στην εκλογική διαδικασία, οι συνταγματικές του προτάσεις και η διάθεσή του για διάλογο και συνεργασία.
  • Κοινωνία: Κάτω από αυτό το γενικό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική συνοχή, οι διάφορες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, όπως και άλλες θεματικές ενότητες που ακολουθούν ξεχωριστά.
  • Οικονομία: Τα γνωστά. Φορολογία, προϋπολογισμός, αναδιανομή πλούτου.
  • Παιδεία: Τα γνωστά, συμπεριλαμβάνει και τον πολιτισμό.
  • Υγεία: Τα γνωστά.
  • Δικαιοσύνη: Τα γνωστά.
  • Ασφάλεια – Δημόσια Τάξη: Περιλαμβάνει την έννομη τάξη και τα σώματα ασφαλείας.
  • Εξωτερική Πολιτική: Τα γνωστά, με κύρια ζητήματα αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το μακεδονικό και το Κυπριακό.
  • Πολιτισμός: Τα γνωστά, αν και για μένα δεν είναι τόσο γωνστά.
  • Εθνική Άμυνα: Τα γνωστά.
  • Κοινοβουλευτική Δράση: Η παρουσία του κάθε κόμματος στη βουλή με επερωτήσεις, στάση στις ψηφοφορίες και τα λοιπά. Τα εκτός βουλής κόμματα αυτόματα παίρνουν μηδενική βαθμολογία αν και το πιο σωστό θα ήταν να λαμβάνονταν υπόψη και η δράση εκτός βουλής.
  • Δημόσια Διοίκηση: Περιλαμβάνει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την εξυγίανση και την διαφθορά.
  • Αγροτική Πολιτική: Τα γνωστά.
  • Εργασιακά - Ασφαλιστικό: Τα γνωστά. Κατώτερος μισθός, συνδικαλισμός, ωράρια, δικαιώματα και τα λοιπά.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα των κομματικών δημάρχων-νομαρχών όποτε ανέλαβαν τέτοια πόστα.
  • Προοδευτισμός: Αυτή η κατηγορία μετράει πόσο προοδευτικό (το αντίθετο του συντηρητικού) είναι το κάθε κόμμα, όπως επίσης και την ικανότητα του να εφαρμόσει και να διαχειριστεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
  • Κρατικός Παρεμβατισμός: Αυτή η κατηγορία αξιολογεί το μέγεθος του (προτεινόμενου) κράτους, την κεφαλαιακή ελευθερία, και τις προτάσεις και τις ικανότητες των κομμάτων σχετικά με τις ΔΕΚΟ.
  • Ατομικός Φιλελευθερισμός: Η ενότητα αυτή καλύπτει κυρίως το φάσμα των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι παράλληλο με το δημοκρατικό αίσθημα, αλλά περιορισμένο στις ατομικές ελευθερίες και ευθύνες.
  • Ταξική Εκπροσώπηση: Επειδή η Μαριάννα Λάτση δεν ψηφίζει ΚΚΕ και η ταξική πάλη δεν είναι ακριβώς ανύπαρκτη, καλό είναι να λαμβάνεται κι αυτό υπόψη.
  • Αποτελεσματικότητα Ψήφου: Δυστυχώς το εκλογικό σύστημα που έχουμε είναι εκβιαστικό και ληστρικό, με αποτέλεσμα κάποιες ψήφοι να συμμετέχουν λιγότερο στη διαδικασία από ότι άλλες.
  • Ευρώπη: Αντιπροσωπεύει τις ιδέες του κάθε κόμματος για την ΕΕ καθώς και την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του στα όργανα της Ευρωβουλής.
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι τελείως βαρετό για αυτό παραθέτω και τα όμορφα γραφικά που αποκλειστικό σκοπό έχουν να γαργαλήσουν τα μάτια μας:


Φυσικά ήταν αναπόφευκτο και για μια ακόμη φορά πέφτω στα πλοκάμια του ρεβεζιονιστικού ψιλικατζίδικου. Εντύπωση όμως μου προκαλεί πως ακόμα και με αυτό το τεχνοκρατικό σύστημα το ΑΝΤΑΡΣΥΑ αδικείται σε σχέση με το ΚΚΕ, το οποίο για ανεξήγητους λόγους έχει ανέβει σημαντικά στην ασυνείδητη εκτίμησή μου. Επίσης είμαι αρκετά σίγουρος πως παρόλο την σχετικά περίπλοκη διαδικασία που ακουλούθησα, ακόμη νοιώθω ντροπή για κάποιο περίεργο λόγο. Γιατί συγγνώμη, αλλά είναι όντως ντροπή να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ παρά τη βελτιώση του μιρκού Αλέξη. Ίσως θα έπρεπε στις βαθμολογούμενες κατηγορίες να προσθέσω και μια που να λέγεται ‘ντροπιαστική ταύτιση με τους υπόλοιπους μαλάκες ψηφοφόρους του κόμματος’ ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Από την άλλη όμως ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Άσε που τώρα θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι και ποιούς θα σταυρώσω, τράβηγμα...

Όπως και να έχει όλοι ραντεβού την Κυριακή στις κάλτσες!

1 comment:

Soul Harvester said...

Οι βαθμολογίες που δίνεις στα κόμματα, ειδικά στα μεγάλα, είναι για μένα ιδιαίτερα αυστηρές! Γενικά επίσης παρατηρώ πως στα συντηρητικά κόμματα δίνεις πολύ χαμηλή βαθμολογία ακόμη και σε τομείς που παραδοσιακά τα καταφέρνουν καλύτερα από τα αριστερά. Η παράδοση βέβαια δεν είναι πάντα συνώνυμη με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Στη σύγκριση έχεις συμπεριλάβει και κόμματα που δεν έχουν δοκιμαστεί ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση και όμως τους δίνεις πολύ υψηλότερη βαθμολογία από άλλα που έχουν σαφώς μεγαλύτερη δράση και αποδοχή στην κοινωνία. Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, είναι σίγουρα όμως τολμηρό. Σε κάθε περίπτωση μου άρεσε το εγχείρημα σου, το βρίσκω πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον.