Pages

Friday, March 02, 2007

Θα ανάψει κανείς τα φώτα επιτέλους ρεεεε;;;;

Όταν δημιουργείς μικρές φούσκες γύρω από τον εαυτό σου, νοητές ασπίδες που προστατεύουν τις ανασφάλειες σου, τις αλήθειες και τα ψέμματά σου, αποκόβεσαι, ευνουχίζεσαι και βαυκαλίζεσαι. Χάρη στον dot hacker, έμαθα για την ομιλία που έδωσε μια Ελληνο-αμερικάνα κοπέλα μαθησιακής διάνοιας στο Σικάγο. Δεν θα περιλήψω την ομιλία, είναι άδικο να κάνεις κάτι τέτοιο, απλά να πω ότι έχει κάποια αξία να τη παρακολουθήσεις για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ποιοί είναι αυτοί; Το μυστήριο του λόγου (τόσο προφορικύ όσο και γραπτού) που σου επιτρέπει να πεις κάτι σωστό με λάθος τρόπο, και κάτι λάθος με σωστό τρόπο. Η δυσκολία των ανθρώπων να προσλάβουν μια διαφορετική άποψη και η βίαια αντίδρασή τους. Η κατάργηση του τυπικού και η πρόκληση του διαφορετικού λόγου. Το θάρρος της ομιλήτριας. Ο ψυχαναγκαστικός διχασμός του νεόλληνα μεταξύ του αρχαιοελληνικού κληροδοτήματος και της νεότερης ιστορίας του. Το μπάσταρδο πάντρεμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης σε ένα αμάγαλμα ιστορικών σκιών ακόμα και αναληθειών, πάντα κατευθυνόμενο για το ‘κοινό καλό’, από διάφορους ΄πατριώτες’. Η αναγνώριση της ιστορίας όχι ως χρονολόγιο γεγονότων, αλλά ως κατευθυνόμενη και υποκειμενική ερμηνεία αυτών, η επιλεκτική μνήμη αν θέλετε των κρατούντων. Η δύναμη του παρελθούντος (ή μήπως όχι;) σκοταδισμού.

Το κόλπο δεν είναι να συμφωνήσεις, ή ακόμη και να μπεις στη διαδικασία αντίκρουσης των λεγομένων της ομιλήτριας, άλλωστε αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Σημασία έχει να έχεις τη ψυχική ισορροπία να την ακούσεις, και να τη καταλάβεις, να σεβαστείς το λόγο της. Αλλά εγώ συγκρατώ ένα ακόμη στοιχείο: πως ένας εκ των ρασοφόρων (θα τα δείτε και μόνοι σας) υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ομιλήτριας στο λόγο με έντονο ύφος, ασχέτως αν αργότερα ακολούθησε μια εκ του ασφαλούς διδαχτική περί πηγών....

Υ.Γ. Που είσαι μπαρμπά-Γιάννη Σκαρίμπα να δεις τα παιδιά σου!

1 comment:

Anonymous said...

Pantou uparxei mia Promh8ea...