Pages

Thursday, December 06, 2007

Μάνα! Καρμπονάρα!

Στα πλαίσια της σωτηρίας του κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών και ίσως τη συμμετοχική δημοκρατία, δημιουργήθηκε μια νέα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά με αφορμή τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα με εφαλτήριο το νέο ΙΝΚΑ (τι απέγινε το παλιό προσωπικά δεν έχω καταλάβει), και με συμμάχους τους ιππότες της ελλειπτικής τραπέζης, τους bloggers (ή μπλόκερς όπως τους λέει συγγενικό μου πρόσωπο), οι πολίτες καλούνται να κατεβάσουν το διακόπτη του γενικού για 15 λεπτά στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου της 15ης Δεκεμβρίου. Μπράβο τα παλικάρια, τύφλα να έχει το αντάρτικο.
Με άλλα λόγια, καλούμαστε να διαμαρτυρηθούμε απέναντι σε μια ανώνυμη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία η οποία ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει τα τιμολόγια της. Καλούμαστε να διαμαρτυρηθούμε επειδή μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει σημαντικά τη τσέπη μας. Το νέο ΙΝΚΑ σε ένα delirium καταγγελιών, αιτιάσεων, προτάσεων και άλλα τέτοια, μας υπενθυμίζει το σκοπό της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της οποίας είναι και η προστασία του καταναλωτή και η μείωση του κόστους. Όλα ωραία μέχρι εδώ. Όμως το ανήσυχο δεν είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιθυμεί στην ουσία το τιμολογιακό άνοιγμα της αγοράς για τους ιδιώτες, οι διοικητικές αδυναμίες της ΔΕΗ και τα παρασκηνιακά παιχνίδια του χρηματιστηρίου, αλλά οι προθέσεις οι δικές μας, των καταναλωτών.
Το πραγματικά ανήσυχο, είναι η αύξηση της καταναλώμενης ανά κάτοικο ενέργειας κατά 48,9% σε 12 μόλις χρόνια (1994-2006), όπως φυσικά και το ρεκόρ κατανάλωσης το τελευταίο καλοκαίρι τόσο στο φορτίο αιχμής όσο και στους διάφορους σχετικούς μέσους όρους (ώρες με ζήτηση άνω των 9000 MW, και τα λοιπά). Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι πως η Ελλάδα στην Ευρώπη των 27, έχει το φθηνότερο ρεύμα μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία (τιμές προ φόρων 2006), αλλά αυξάνει τη τιμή του ρεύματος 'πιο γρήγορα' από τους εταίρους της Ευρώπης των 12, αλλά 'πιο αργά' από το γενικό της δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο cappucino σε μια συνηθισμένη καφετέρια έχει 4 ευρώ, και στην Ιταλία έχει 1 με 1,5 ευρώ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η καταναλωτική δύναμη του Έλληνα στην Ευρώπη των 15 ξεπερνά μονάχα αυτή των Πορτογάλων, οι οποίοι οι κακομοίρηδες καταφέρνουν και μας κλέβουν την αντίστοιχη (πάλι στην Ευρώπη των 2 δύο πρώτων ταχυτήτων...) αρνητική πρωτιά στα ωρομίσθια (στοιχεία 2003, διότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις ελέω απογραφής δεν μπορούν πλέον να υπολογίσουν ούτε πόσο κάνει 0+0). Τέλος στα πολλά άλλα που έχουν ενδιαφέρον, είναι πως στους 15 ευρωπαίους, είμαστε η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο λόγο ενεργειακής έντασης (περιλαμβάνει όλες τις ενεργειακές ανάγκες, όχι μόνο τον ηλεκτρισμό) προς ΑΕΠ, παρόλο που στο διάστημα 1996-2004 ο συγκεκριμένος λόγος μειώθηκε κατά 13%.
Με λίγα και απλά λόγια λοιπόν, πληρωνόμαστε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε, με αποτέλεσμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δανεισμού, που με τη σειρά του οδηγεί σε πλασματική αύξηση του ΑΕΠ και των ρυθμών ανάπτυξης. Α, και γαμάμε τη Πορτογαλία σε οποιοδήποτε άθλημα, κανονική ή οικονομικό. Δεν τα λέω εγώ, το Κόμμα τα λέει, και τα παιδιά κάτι ξέρουν. Ακόμη μελετάνε να διαμορφώσουν την θεωρητική τους απάντηση στην αποτυχία του 'υπαρκτού σοσιαλισμού'. Αλλά μέχρι οι σύντροφοι να το βρούνε το θεματάκι, το συμπέρασμα είναι πως καλώς ή κακώς το ρεύμα δεν συμμετείχε τόσο πολύ όσο κάποιος θα περίμενε στη κατάρα της ακρίβειας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να ξοδεύουνε το ρεύμα αλόγιστα και απερίσκεπτα, αδιαφορώντας από που έρχεται (ας μην ξεχνάμε τα ενεργειακά γκέτο της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης και το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας), πως παράγεται (βλέπε λιγνιτωρυχεία) και πως έρχεται (ιδιομορφία ορεινής και νησιωτικής γεωμορφίας). Η μεγάλη ειρωνεία φυσικά είναι η πρόσφατα αυξημένη περιβαλλοντική συνειδητοποίηση του Έλληνα (άλλο παραμύθι αυτό) η οποία όμως μπροστά στην άνεση του κλιματιστικού, των αναμένων λαμπτήρων και της διαρκώς ανοιχτής τηλεόρασης, μάλλον χωλαίνει.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως εν αντιθέσει με την αγορά τηλεπικοινωνιών που η απελευθέρωση της αγοράς έφερε πτώση των τιμών (και φυσικά αποκάλυψη της χρόνιας κλοπής του ΟΤΕ), η εγχώρια αγορά ρεύματος δεν μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο με τα ισχύοντα τιμολόγια. Δηλαδή, αγαπητές κυρίες και κύριοι, επειδή τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να πάνε στη ΡΑΕ και να ζητήσουν αύξηση τιμολογίων, το κάνει η ΔΕΗ για πάρτη τους. Δηλαδή, αγαπητές κυρίες και κύριοι, διαμαρτυρόμαστε για λάθος λόγο. Το θέμα δεν είναι η εν γένει φυσιολογική υπό το πρίσμα της παραπέουσας ελληνικής οικονομίας αύξηση, αλλά τα κίνητρα πίσω από αυτή. Και όσο αναφορά τους καταναλωτές, καλό θα ήταν να αδράξουν τη συγκυρία και να αναλογισθούν πόσο μπορούν να περιορίσουν τα ενεργειακά τους κόστη. Διότι συγνώμη, αλλά είναι λίγο μαλακία να κατεβάσεις το γενικό για 15 λεπτά (άμα καταφέρεις να ξυπνήσεις και να το θυμηθείς) και μετά να τον ανεβάσεις μόνο και μόνο για να βαράει πάλι υπερωρίες ο μετρητής σου.
Αυτό που θέλω να πω, είναι πως ένοχη δεν είναι ούτε η ΔΕΗ, ούτε η ΡΑΕ. Ένοχος είναι ο καταναλωτής ο οποίος και φθηνό ρεύμα θέλει, και καθαρότερο περιβάλλον, και να έχει ανοιχτές όλες τις συσκευές όποτε θέλει. Ένοχος είναι ο καταναλωτής ο οποίος τα βάζει με το κράτος και τις ΔΕΚΟ, αλλά δεν κάνει τίποτα για το συμφέρον του. Ένοχος είναι ο καταναλωτής του οποίου η οργή και η αγανάκτηση κατευθύνονται από τα μέσα μαζική αποβλάκωσης. Ένοχος είναι ο καταναλωτής ο οποίος προτιμά να τον κλέβουν με στυλ. Ένοχος είναι ο καταναλωτής που προτιμά το κράτος πατερούλης-χωροφύλακας και ευνουχίζει τη νοημοσύνη του. Ένοχος είναι ο καταναλωτής που προτιμά τα δωροδάνεια από την αποταμίευση. Ένοχος είναι ο καταναλωτής που και θέλει να πηγαίνει με αμάξι στο κέντρο, αλλά δεν θέλει καυσαέριο ούτε όλους τους υπολοίπους να πηγαίνουν στο κέντρο. Ένοχος είναι ο καταναλωτής ο οποίος κρύβεται πίσω από μαζικές αντιδράσεις-φωτοβολίδες του κώλου, και είναι ανήμπορος να διεκδικήσει τίποτα σε προσωπικό επίπεδο.
Για αυτό αντί να κατεβάζουμε το διακόπτη κι άλλα τέτοια κουλά, ας σηκώσουμε το διακόπτη του μυαλού μας και ας κοιτάξουμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας ζήτηση-σπατάλη που μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Ας κοιταχτούμε λίγο στο καθρέφτη κι ας αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ας λογικευτούμε λίγο και ας προσπαθήσουμε πρώτα σε προσωπικό επίπεδο να προσαρμοσθούμε και μετά να αρχίσουμε τα αλληλέγγυα και τις κινητοποιήσεις. Ας σοβαρευτούμε λίγο επιτέλους.

Τελικά, το κλασσικό σύνθημα 'όταν σταματάει το ρεύμα τελειώνει ο πολιτισμός σας', όχι μόνο δεν είναι επίκαιρο, αλλά είναι και αδόκιμο. Δυσκολεύομαι να διακρίνω τον πολιτισμό του κακομαθημένου.

Υ.Γ.1 Για όσους δεν θυμούνται βασικά μαθηματικά, 0+0=14. Επίσης οξυδερκείς επιστήμονες της Αγγλίας διαπίστωσαν πως 2+2=5.
Υ.Γ.2 Η φωτογραφία είναι από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε ορυχείο λιγνίτη.
Υ.Γ.3 Δεν μπορώ να συγκρατηθώ: Το emo-κράτος της Γλυφάδας. Ανυπομονώ να δω τις κλούβες.


'Spicy food has the insane property to taste twice within 8 hours but in different places.'
Me, myself and that other guy in my head.

16 comments:

Anonymous said...

ειναι πολυ καλος ο σχολιασμος και το θεμα πολυ καλο.
ο λογος που κατεβαζω τον διακοπτη στισ 15 δεκ ειναι γιατι αντιδρω σε ενα πολυ απλο πραγμα.
η δεη ειναι α.ε γνωστο αυτο. ειναι εισηγμενη στο χρηματηστηριο. ολες μα ολες οι εταιρειες που σχεδιαζουν επενδυσεις ζητουν απο το επενδυτικο κοινο χρηματα ,αυτο λεγετε αυξηση μετοχικου κεφαλειου η προχωρουν στην συναψη ομολογιακου δανειου.
Η πολιτικη της δεη λοιπον μας στελνει αδιαβαστους κοινως οταν ακουμε τις δηλωσεις του κυριου αθανασοπουλου για το οραμα τησ δεη.

ως αποτελεσμα των παραπανω ευλογα αναρρωτιεται κανεις πως γινεται η εθνικη , ο οτε , η πειραιως να το παιζουν σωστα και η δεη να το περναει στο ντουκου ολο αυτο.

δεν γινετε λοιπον αμετοχοι στα κερδη με τα μερισματα και τις υπεραξιες ( 12% ανεβηκε η μετοχη της δεη εχθες ) ... και μετοχοι στις επενδυσεις της.

επειδη λοιπον εγω ή ο μπαμπας μου δεν εχουμε μετοχες το μπουκοταζ της δεη εχει συμβολικο καθαρα χαρακτηρα .ειναι μια κινηση με συμβολικο χαρακτηρα , οπως οταν κατεβηκαμε το κατακαλοκαιρο στο κεντρο της αθηνας για τα καμενα μας τα δαση.

το χερι που κατεβαζει τον διακοπτη ειναι το χερι ολων των ελληνων σε ενοτητα.

και ασ το καταλαβουν καποιοι οτι αυτο το χερι ειναι βαρυ και αποφασιστικο.

ο ευρων

Velorución said...

Πόσο εύκολο είναι να κατηγορήσεις κάποιον; Τον γείτονά σου, τον συνάδελφό σου, την κυβέρνηση, τους πλούσιους, τους φτωχούς, όλους εκτός από τον εαυτό σου! Επιλογή, κυρίες και κύριοι, αύτό είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό της εποχής μας! Και αν γίνεται συνειδητά, ίσως τότε τα πράγματα βελτιωθούν. Βέβαια, αν η συνείδηση έχει attention span ενός 15λεπτου, όσο δηλαδή το κλείσιμου του διακόπτη, τότε δεν κάνουμε τίποτα!

Iasonas said...

@εύρων: Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όσο αναφορά το προκείμενο, μια εταιρεία δεν μπορεί να κάνει συνεχώς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να επιβαρύνει το δανεισμό της. Έχει κι άλλες εναλλακτικές, όπως τις περικοπές, τη ρευστοποίηση θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων, την εσωτερική εξυγίανση ή την αύξηση της τιμολόγησης εφόσον μπορεί. Και η ΔΕΗ φυσικά και μπορεί, και όσο αναγκάζεται να εισάγει ρεύμα, θα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να αυξάνει τις τιμές στην ακόρεστη αγορά της χώρας μας. Αλλά, λίγο με απασχολούν τέτοια πράματα, άλλωστε ούτε οικονομικά ξέρω, ούτε από χρημαστιριακά τερτίπια ξέρω.
Αυτό που ξέρω είναι πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Δεν μπορούμε να έχουμε για πάντα φθηνό ρεύμα και υγιής και βιώσιμη ΔΕΗ (όπως τη θέλουμε όλοι μας άλλωστε). Πολύ πιθανό η ΔΕΗ να μην έχει ανάγκη μια τόσο μεγάλη τιμολογιακή αύξηση. Πολύ πιθανό η ΔΕΗ να μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά και διαχειριστικά της έξοδα. Πολύ πιο πιθανό οι τιμολογιακές αυξήσεις θα έπρεπε να ήταν δικαιότερες απέναντι στα χαμηλότερα στρώματα και τους ‘οικονομικούς’ καταναλωτές.
Το δημόσιο (εμείς οι πολίτες), αν και είναι πλειοψηφικός μέτοχος, ανοίγει την Κερκόπορτα στα ιδιωτικά κεφάλαια τόσο σε χρηματιστηριακό επίπεδο, όσο και σε καθαρά επενδυτικό στην αγορά του ρεύματος με τελική επιβάρυνση των καταναλωτών. Η κερδοσκοπική και επενδυτική προοπτική της ΔΕΗ είναι μονάχα η πρόφαση ώστε η αγορά να ωριμάσει τιμολογιακά για τους ιδιωτικούς παραγωγούς ρεύματος.
Το συμβολικό της κίνησης μπορεί να έχει και τη σημασία του, αλλά προσωπικά θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς το βάρος του ‘πανελληνίου χεριού’, διότι το ίδιο χέρι έδωσε τόσες και τόσες αυτοδύναμες κυβερνήσεις που εξυπηρέτησαν τα ιδιωτικά κεφάλαια απαξιώνοντας (βλέπε ρουσφετολόι και δήθεν κοινωνική πολιτική) το ρόλο και τη δυναμική των ΔΕΚΟ οδηγώντας σε φαινόμενα Ολυμπιακών Αερογραμμών, Ολυμπιακών Ακινήτων, ξενοδοχεία Ξενία, και τα πρόσφατα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ (βλέπε κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς από τη MIG). Είναι το ίδιο χέρι που αγοράζει την κομματική ή την οπαδική εφημερίδα και ακριβώς το ίδιο χέρι το οποίο χτυπάει τη πόρτα του βουλευτή, το ίδιο χέρι που δίνει το φακελάκι στο γιατρό.
Τέλος πάντων, όπως και να έχει, μακάρι να έχεις δίκιο και να καούν και οι μισοί μετασχηματιστές τη Κυριακή. Μακάρι μια τόσο ‘κακή’ ενέργεια του ‘κακού’ Αθανασόπουλου να αφυπνίσει την αγοραστική συνείδηση των Ελλήνων, που παρέμεινε κοιμισμένη ακόμα και με το καρτέλ του γάλακτος. Προσωπικά όμως δεν θα συμμετέχω.

@αγαπητό φασολομποκολάκι μου: Έχεις δίκιο. Θα ήταν λίγο πιο ευχάριστο να αφήσω το Καθολικό ενοχοποιητικό στυλ, και να τονίσω περισσότερο δύναμη της επιλογής. Αλλά χάρη στη δική μου έλλειψη προέκυψε το δικό σου σχόλιο, οπότε κάτι καλό βγήκε τοματομπριζολίνι μου.

Anonymous said...

Ρε συ το ξεκινας καλα αλλα μετα το χανεις. Καταρχην αυτοι που μας χαρακτηριζεις ως καταναλωτες ειμαστε και εργαζομενοι. Μιλας για το ποσο χαλια ειναι οι μισθοι και ποσο ακριβα πληρωνουμε της καθημερινες αναγκες μας (αναφερεις τον καφε, αλλα υπαρχουν και τα υπολοιπα: τροφιμα, πετρελαιο, νοικι, ενδυση, μεταφορες κλπ)και στη συνεχεια προτεινεις εναν ασκητισμο εν ειδη συνειδητοποιησης (ή αυτομαστιγωσης). Δεν αναφερεις λεξη για το ποσο ενεργοβορες ειναι οι διαφορες επιχειρησεις. Τελος δεν καταλαβαινω αλλα γκρινιαζεις για την ελληνικη οικονομια? Η κερδοφορια του ελληνικου κεφαλαιου παει μια χαρουλα.Η κατάσταση της εργατικής τάξης πάει στο διαολο. Μαλλον δεν εχεις συλλαβει το εξης απλο: οταν μιλαμε για οικονομια, μιλαμε για την οικονομια του κεφαλαιου η οποια ειλικρινα δεν θα με πειραζε να ψοφισει.

Συμφωνω με το οτι το κατεβασμα του διακοπτη για 15λεπτα ειναι χοντρη μαλακια. Το ωραιο θα ηταν να μην πληρωσουμε φραγκο ενα μηνα, αντε να δουμε μετα αν θα ανεβαζαν τις τιμες. Επισης ειναι γνωστο οτι η ΔΕΗ ειναι υποχρεωμενη να αγοραζει το ρευμα ακριβα και να το πουλαει φθηνοτερα, οποτε σου λεει μαλακες ειμαστε? να το πληρωσουν οι καταναλωτες.

Για την ιστορια: το ΙΝΚΑ το διευθυνε ο Κουρης. Εκανε χοντρες αρπαχτες και οταν ολα αρχισαν να αποκαλυπτονται αυτος ψοφησε, προφανως οι πιεσεις ηταν μεγάλες.

Anonymous said...

Kατέβασέ το καλού κακού, γιατι αν δουν φως μπορεί να έρθουν οι emo να σε ξεκάνουνε

Iasonas said...

Βιλαρδουΐνε, δεν διαφωνούμε πολύ, απλά εγώ δεν έχω την ικανότητα να είμαι σαφής. Το παράδειγμα του καφέ το έβαλα για πλάκα, και για αυτό στον αντίποδα παρέθεσα και τα ‘σοβαρά’ links της Eurostat, τα οποία δεν είναι τόσο πλασματικά όσο θα θέλαμε. Δεν προτείνω κανένα ασκητισμό, αλλά κι εγώ που γράφω τις αρλούμπες που γράφω, και φώτα ξεχνάω και το νυχτερινό ρεύμα δεν εκμεταλλεύομαι και άλλα τέτοια. Αλλά όταν πληρώνω το λογαριασμό μου δε λέω ‘φτου ρε πούστη, μου τα έφαγε ο Αθανασόπουλος’, αλλά ΄φτου ρε πούστη, πρέπει να προσέχω περισσότερο’. Οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι ενεργοβόρες (το οποίο δεν το πολυπιστεύω γιατί στο ρεύμα μπορείς εύκολα να μειώσεις τα έξοδα σου), αλλά … δεν πληρώνουμε εμείς το ρεύμα τους. Ακόμη και όταν τα ενεργειακά τους κόστη μεταπηδούν στις χρεώσεις τους, πάλι έχεις το δικαίωμα της επιλογής, πάλι μπορείς να προστατεύσεις τη τσέπη σου. Και νομίζω να συμφωνήσεις πως στην Ελλάδα, γενικά, οι αγοραστικές μας συνήθειες ακόμα δεν έχουν προσαρμοσθεί στην ακρίβεια. Όπως ελπίζω να συμφωνήσεις πως το όριο των 800kWh για μηδενική αύξηση είναι προσβλητική για τη νοημοσύνη των χαμηλοεισοδηματιών οι οποίοι φυσικά επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από τα φαινόμενα της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Αυτό που θέλω να πω τελικά, είναι πως είναι αφελές να περιμένεις από εκ φύσεως κερδοσκοπικές εταιρείες και από κυβερνήσεις που παρόλο τις γνωστές τους οικονομικές τους κατευθύνσεις εξακολουθούμε και τις ψηφίζουμε, να ενεργήσουν διαφορετικά. Κανείς δεν θα κάνει κάτι για το στανιό ή για τη ψυχή της μάνας του, πόσο μάλλον για τη ψυχή της δικιάς μας μάνας.
Για το παλιό ΙΝΚΑ κάτι είχα ακούσει, αλλά δεν ήμουν σίγουρος και δεν ήθελα να γράψω μπαρούφες. Ειρωνεία πάντως ε;

Colpocoquette, μην κοροϊδεύεις γιατί θα σε καρφώσω στην emo-police πως ακούς Gorgoroth.

Anonymous said...

Μέγιστε Ιάσονα, συμφωνώ σε όλα και συμπληρώνω:

Η τιμή του ρεύματος δυστυχώς πρέπει να ανέβει σημαντικά και πέρα από όσο επιτρέπει η πολυδιαφημισμένη ΡΑΕ. Τα αποθέματα λιγνίτη μειώνονται επικίνδυνα, η εξώρυξη γίνεται σε ολόενα μεγαλύτερο βάθος, η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μεγαλώνει. Όλα αυτά έχουν τρομακτικό κόστος και έχουν καταντήσει την άλοτε κερδοοφώρα ΔΕΗ ελειματική. Ακόμη η ΔΕΗ για να γίνει πιο οικολογική και να πάψουμε να τρώμε πρόστιμα σαν κράτος πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να επενδύσει σημαντικά ποσά για τον εξυχρωνισμό των πεπαλαιωμένων μονάδων της (ήδη τα δαπανυρά αυτά έργα έχουν αρχίσει). Τέλος το ρεύμα από εναλασσόμενες μορφές ενέργειας το οποίο τα τελευταία χρόνια αγοράζει σε σημαντικές ποσότητες η ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ακριβό (υψηλό κόστος υποδομών και κίνητρα για οικολογικές επενδύσεις κλπ)


Αύτο που πρέπει να μειωθεί είναι το εξωπραγματικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πάγιο. Μέρος του πάει στην ΕΡΤ (κάτι σαν το αγγλικό TV License μόνο που σε αντίθεση με το BBC η ΕΡΤ έχει σημαντικά έσοδα και από διαφημίσεις. Ένα άλλο κομμάτι πάει στους αμαρτωλούς Δήμους, που έχουν έσοδα και από τους δημοτικούς φόρους και από κοινωτικά και κρατικά κονδύλια (όλα αυτά και ούτε τα σκουπίδια δεν μπορούν να μαζέψουν και είναι και καταχρεωμένοι). Δεν είδα κάνεναν σας να διμαρτύρετε για την κακοδιαχείρηση στην ΕΡΤ και στους Δήμους. Η ΔΕΗ σαν εταιρία έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια πολύ πιο σημαντικά έργα και σαν οργανισμός είναι έτη φωτός μπροστά από τους δήμους σε θέματα διαφάνειας.

Δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι οι μισθοί είναι δυστυχώς μικροί και συνεπώς για κάποιους άδικοι. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πριμοδοτεί το φθηνό εργατικό κόστος της χώρας. Ας διαμαρτυρηθεί κανείς για τον μισθό του αν νομίζει πως αξίζει παραπάνω και όχι να διεκδικεί τσάμπα ρεύμα από μια εταιρία που πλεον λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς (όχι τόσο ελεύθερης αφού έχει τη ΡΑΕ από πάνω της). Με την ίδια λογική να ζητήσουμε και τσάμπα είσητηρια από την Ολυμπιακή (άλλη πονεμένη ιστορία). Οι μισθοί θα ανέβουν όταν θα πάψουμε να παρακαλάμε για δημόσιες θέσεις, ρουσφέτια και για κρατική προστασία. Επιτέλους θα πρέπι να γίνουμε πιο δημιουργικοί, ρηξικέλευθοι και αν χρειαστεί να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα (αλήθεια γιατί κανείς δεν θέλει πια να φτιάξει επιχείρηση). Αντί να ζητάμε φθήνό ρεύμα, που είναι ουτοπικό, να ζητάμε περισσότερα λεφτά για την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, τις κρατικές υποδομές και το περιβάλλον. Ας διεκδικήσουμε επιτέλους ένα δικαιότερο ασφαλιστικό, την μείωση των άδικων έμμεσων φόρων και της δαπανηρής γραφειοκρατίας, την κατάργηση των χαρτόσημων, την καταπολέμηση των καρτέλ και τον αυστυρότερο έλενχο των τραπεζών και των δημόσιων οργανισμών.

Η συζήτηση που άνοιξε ο σύντροφος Ιάσονας έιναι πολύ πιο ωφέλιμη από το κατέβασμα ενός διακόπτη. Πριν από τη δράση πρέπει να προηγείτε η σκέψη και πέρα από το πρωσοπικό μας μικρόσκοσμο πρέπει να ενδιαφερόμαστε και για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας

Υ.Γ.

α) Φοβάμαι πως όλοι μας έχουμε κατεβάσει τον διακόπτη μέσα μας και αρνούμαστε πεισματικά να κατανοήσουμε τα προστάγματα των καιρών μας.

β) Μην υποτιμάτε την δύναμη και σημασία του χρηματιστηρίου ως μοχλού ανάπτυξης. Επενδύσεις στην παραγωγή και σε μεγάλα έργα χωρίς άντληση κεφαλαίων δεν γίνονται.

γ) Την μετοχή της ΔΕΗ, (η οποία, όπως για τις περισσότέρες μεγάλες εταιρίες, παρουσιάζει έντονη πολυδιασπόρα), δεν την έχουν μόνο οι πλούσιοι. Αν θέλετε λοιπόν να φουντάρει η ΔΕΗ για να καίτε άσκοπα ρεύμα ας αποζημιώσετε πρώτα όλους τους μικροεπενδυτές και να μην παραπονιέστε για το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι ξένοι δεν κάνουν επενδύσεις.

δ) Ο μισθός στις δυτικές χώρες έχει πάντα σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση. Αν αυξηθούν οι επενδύσεις, η παραγωγικότητα και η επειχειρηματικότητα θα μειωθεί η ανεργία και θα ανέβουν και οι μισθοί. Αν ο επιχειρηματίας προσπαθήσει να κάνει κοινωνική πολιτική θα τον καταπιεί ο ανταγωνισμός. Μια λύση είναι να κρατικόποιήσουμε τα πάντα και να αφήσουμε το κράτος να αποφασίζει για την παραγωγή και διανομή του πλούτου. Δεν μπορώ να κατακρίνω τους οπαδούς αυτής της αληθινά επαναστατικής ιδέας, ίσως να έχουν δίκιο.

ε) Συγνώμη αν έθιξα κάποιους με την αυστυρή κριτική μου και τις politically incorrect ιδέες μου. Δεν ήθελα να σας μπριζώσω αλλά να σας προβληματίσω.

Anonymous said...

Αυτό που θέλω να πω τελικά, είναι πως είναι αφελές να περιμένεις από εκ φύσεως κερδοσκοπικές εταιρείες και από κυβερνήσεις που παρόλο τις γνωστές τους οικονομικές τους κατευθύνσεις εξακολουθούμε και τις ψηφίζουμε, να ενεργήσουν διαφορετικά.

Σωστα, ακριβως επειδη οι εταιριες ενδιαφερονται μονο για το κερδος και οχι για το δημοσιο καλο, ακριβως επειδη οι κυβερνησεις ενδιαφερονται για την ευρυθμη συσσωρευση του κεφαλαιου γενικα, ακριβως επειδη βρισκομαστε σε πολεμο (λεγεται και ταξικη παλη)οφειλουμε να ενεργησουμε και οχι να γκρινιαζουμε. Με αυτη τη λογικη προτεινα το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Αυτο δεν ειναι κατι προτοτυπο εχει γινει στο παρελθον(ιταλια, γερμανια) τοσο για λογαριασμους ρευματος οσο και για νοικια και μεταφορες και το αποτελεσμα ηταν να υποχωρησουν οι αποπειρες αυξησης των τιμων.

Σχετικα με αυτα που λεει ο brother: λες στην αρχη για τη μειωση του παγιου, σωστο αλλα μετα τι ειναι αυτα που λες για τους μισθους? Εντυπωσιαστηκα!

Ας τα παρουμε ομως ενα, ενα. Ο μισθος χωριζεται σε δυο κομματια: τον αμεσο (αυτον που παιρνουμε απο τη δουλεια μας) και τον εμμεσο ή κοινωνικο μισθό (ασφάλιση, περιθαλψη, εκπαίδευση)ο οποιος δεν μας δινεται στο χερι αλλα συγκεντρωνεται σε εναν "κοινο" κουμπαρα με τις εισφορες των αφεντικων μας (δεν ανοιγω το θεμα οτι τα αφεντικα δεν πληρωνουν αυτες τις εισφορες). Ο μισθος μας δινεται για να μπορεσουμε να συνεχισουμε να...δουλευουμε. Να αναπαραγουμε τον εαυτο μας. Οσο λοιπον αυξανεται αυτο το κοστος αναπαραγωγης τοσο μειωνεται στην πραξη ο μισθος μας. Αν εσυ τωρα πιστευεις οτι ο μισθος αντιστοιχει στο ποσο "ρηξικελευθοι" και "δημιουργικοι" ειμαστε μαλλον δεν εχεις καταλαβει το λογο υπαρξης του μισθου ή μαλλον δεν εχεις καταλαβει το ποσο βαρετη και καταναγκαστικη είναι ή γινεται καθε ειδους δουλειας. Επισης οι μισθοι δεν ανεβαινουν αναλογα με την δημιουργηκοτητα μας ή ας το πουμε πιο ωμα και πιο σωστα αναλογα με την παραγωγικοτητα. Αυτο ειναι ενα μοντελο ταξικου συμβιβασμου που εδω και 30 χρονια εχει παρει τον πουλο. Οι μισθοι ανεβαινουν οταν οι ανθρωποι διεκδικουν την αυξηση τους κανοντας απεργιες κλπ.

Στη συνεχεια αφου κανεις αυτη την τοποθετηση λες: Ας διεκδικήσουμε επιτέλους ένα δικαιότερο ασφαλιστικό, την μείωση των άδικων έμμεσων φόρων και της δαπανηρής γραφειοκρατίας, την κατάργηση των χαρτόσημων, την καταπολέμηση των καρτέλ και τον αυστυρότερο έλενχο των τραπεζών και των δημόσιων οργανισμών.

Και παλι με ξαφνιαζεις. Τελικα να αγωνιστουμε ή να παρουμε ρισκα και να ανοιξουμε την επιχειρησουλα μας (αν εχουμε το κεφαλαιακι βεβαιως βεβαιως). Γιατι το ενα (ο αγωνας) δεν συμβιβαζεται με το αλλο (να γινουμε αφεντικα ή εστω αυτοπασχολουμενοι-μπλιαχ)

Στο υστερογραφο:
μας λες για το χρηματιστηριο που ειναι λεει μοχλος ανπτυξης...χαιρω πολυ αλεκος. Τελικα σε ενδιαφερει η αναπτυξη ή οι κοινωνικες ανγκες οπως λες παραπανω?
Επίσης:Ο μισθος ποτε δεν ηταν θεμα προσφορας και ζητησης (τίνος πράγματος?) οπως το παρουσιαζεις, ειδικα στις δυτικες χωρες. Ηταν παντα θεμα ταξικων συγκρουσεων, ποτε οι επιχειρησεις δεν χαριζουν λεφτα, αντιθετα προσπαθουν να μειωσουν το κοστος (εργασιας).
Τελος λυση δεν ειναι η κρατικοποιηση, αυτο εγινε καπου καποτε και αποδειχθηκε εξισου σκατα με αυτο που ζουμε τωρα....λυση δεν εχω (αν ειχα θα εκανα καριερα πολιτικου) αλλα το να αρνηθουμε να πληρωσουμε τα τιμολογια της ΔΕΗ ή να πουμε παρτε το ασφαλιστικο και βαλτε στον κωλο σας ειναι ενα βημα.

Anonymous said...

Μεγάλες προσδοκίες, πολύ γκρίνια, φτωχά αποτελέσματα, παραμένω όμως αισιόδοξος.

Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις γεννούν λίγους ήρωες αλλά πολλά θύματα και δεινά. Η πλειοψηφία συνεπώς δεν επιθημεί πόλεμο και ταξική πάλη αλλά ειλικρινή συνεργασία και δημιουργικό διάλογο.Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να διαιρούμαστε σε τάξεις. Εδώ δεν είναι Αγγλία, δεν έχουμε λόρδους και πρίγκηπες, και στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία το κουμουνιστικό πνεύμα και σύστημα αν και συμπαθές δεν έχει πολλούς οπαδους.

Οι κυβερνήσεις φορολογώντας υπέρμετρα την μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα αγαθά πολυτελείας προσπαθούν να σπρώξουν τα κεφάλαια σε παραγωγικότερες επενδύσεις. Αν όμως δεν υπάρχουν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα τα κεφάλαια απλώς θα φύγουν στο εξωτερικό.

Η πρόταση να μην πληρώσουμε αν και ενδιαφέρουσα και ελκιστική πολύ φοβάμαι πως δεν είναι καθόλου ρεαλιστική και οδηγεί στην αναρχία (την οποία ακόμα μελετώ σαν φιλοσοφία και συνεπώς δεν καταδικάζω) . Αν κάποιος δεν πληρώνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες τότε δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη του να μην τον πληρώνει. Δεν μπορεί να κάνεις χρήση μιας υπηρεσίας στο τσάμπα. Οι "κοινωνικοί μισθοί" και τα κρατικά δωράκια πληρώνονται με φόρους, που πληρώνεις εσύ (οι πλούσιοι ζουν σε φορολογικούς παράδεισους). Αν δεν δημιουργείς, δεν παράγεις και δεν προσφέρεις γιατί να αμοίβεσαι. Δεν μπορείς να διεκδικείς αν δεν έχεις κάτι ουσιαστκό να προσφέρεις, αν δεν είσαι πολύτιμος.

Η ταξική πάλη ξεκίνησε από τους εργάτες και τους αγρότες, τις πιο παραγωγικές και αδικημένες τάξεις. Οι αστοί υπάλληλοι έχοντας γνώση των προνομίων τους συνήθως προτιμούν πιο ήπιες μορφές αντίδρασης. Οι ταξικοί αγώνες στις δυτικές κοινωνίες συνήθως προκαλούνν διαιρέσεις, οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και μακροπρόθεσμα σε οικονομική ύφεση. Η συγκρουσιακή πολιτική έχει κόστος, ειδικά σε μια μικρή χώρα που δεν έχει την απαιτούμενη βιομηχανική ανάπτυξη.


Η αυτοαπασχόληση δίνει μοναδικές ελευθερίες και αποτελεί πηγή θέσεων εργασίας, καινοτομίας και παραγωγής υλικού και πνευματικού πλούτου. Συνεπώς το "μπλιαχ" δεν ταιριάζει. Αν δε θες να εξαρτάσαι από αφεντικά θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να αυτοαπασχολείσαι.

Οι επιχειρήσεις δεν απαιτούν πάντα κεφάλαια, αλλά απαιτούν πάντα πολύ δουλειά, εργασιακή ειρήνη και αποφασιστικότητα. Ο επιχειρηματίας (μικρός ή μεγάλος δεν έχει σημασία) δεν διεκδικεί ψήφο σε εκλογές, δεν εισπράτει φόρους και ούτε επιτελεί κοινωνικό έργο. Είναι αυτός όμως που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αναλαμβάνει το οικονομικό ρίσκο των επενδύσεων του δείχνοντας εμπιστοσύνη στους πελάτες και εργαζόμενους του. Αν αισθανθεί πως τον εκβιάζουν αντιδρά - κανείς δεν διαπραγματεύεται σε εχθρικό κλίμα, που δημιουργεί η ταξική πάλη. Όλες οι επανστάσεις, ακόμη και οι πιο χρήσιμες, έχουν και ένα κόστος και συνεπώς πρέπει να αποφασίζονται ύστερα από ώριμη σκέψη.

Η φορολογική επιδρομή του κράτους γίνεται συχνά στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς πρώτα πρέπει να διακδικούμε από το κράτος, που διαχειρίζεται σημαντικό τμήμα των χρημάτων μας.
Η ΔΕΗ δεν επιδοτείται και άρα δεν υποχρεούται να κάνει δώρα, είναι υπόλογη μόνο στους επενδυτές της. Επενδυτής του κράτους είναι ο πολίτης και άρα οι διεκδικήσεις του προς αυτό, ακόμα και όταν δεν είναι ρεαλιστικές, είναι πάντα θεμητές και σεβαστές.

Όταν όμως διαμαρτύρεστε για την ακρίβεια να αναρωτιέστε και πια είναι η πηγή της. Λύση δεν είναι μόνο η αύξηση των μισθών, που επιβαρήνει το κόστος παραγωγής και άρα ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.
Ας γίνουμε επιτέλους πιο efficient και ας μειώσουμε τις εισαγωγές.

Τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και η παραγωγή και οι εξαγωγές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ανάπτυξη (μια αληθινά επικίνδυνη φούσκα) διατηρείται προς το παρόν από την υπέρμετρη αύξηση του δανείσμου, τα κοινωτικά κονδύλια, που σύντομα θα εκλείψουν και από επενδύσεις μεγάλων εταιριών και κρατικών οργανισμών στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνεπώς νέος πλούτος προς αναδιανομή δεν υπάρχει.

Υπήρξα για μια ακόμη φορά σαρωτικός και απόλυτος, αλλά ελπίζω επίσης ειλικρινής. Δεν είμαι πολιτικός και άρα δεν με ενδιαφέρει το κόστος, θα μπορούσα ίσως όμως να είμαι πιο διπλωματικός και διαλακτικός. Με την έκφραση ιδεών δεν κερδίζεις συνήθως φίλους και οπαδούς αλλά προβληματίζεις και προβληματείζεσαι. Μέσα από τους στοχασμούς σου και τη διαφωνία αναζήτας την αλήθεια όσο επώδυνη και αν είναι.

Υ.Γ

α) Για κάθε νέο δώρο που ζητάμε από το κράτος, που έχει κόστος Α, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα πληρωνουμε νεόυς φόρους Α + Β (το Β είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρησης του δημόσιου χρήματος και της αναποτελεσματικότητας των διαχειριστών του)

β) Ο κρατικός δανεισμός έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, πρέπει λοιπόν να βρούμε νέους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε το κράτος (την επιχείρηση μας)

γ) Οι υψηλοί φόροι μας οδηγουν στην μαύρη αγορά και στη φοροδιαφυγή, που πλήτουν τα έσοδα τους κράτους.

δ) Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις αναπτυσόμενες χώρες στους μισθούς (κανείς δεν υποστηρίζει πως πρέπει να μειωθούν). Πρέπει όμως να τις συναγωνιστούμε στην τεχνογνωσία, στην παιδεία, τον πολιτισμό, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ασφάλεια (διαρκείς αγώνες και συγκρούσεις πλήτουν το τελευταίο).

ε) Αν θέλουμε υψηλούς μισθούς πρέπει να τους δικαιολογούμε. Είμαστε πρώτοι στις πορείες, στις διμαρτυρίες και τις απεργίες. Αν αυτή ήταν η λύση θα είμασταν η πιο πλούσια χώρα στην Ευρώπη.


στ) Η εργασία όσο σκλήρη και αν είναι όταν είναι δημιουργική δεν είναι καταναγκαστική και δίνει περηφάνια και κινήτρο στον εργαζόμενο να διεκδικεί τα δικαιώματα του.

Τέλος δεν ψηφίζουν τις κυβερνήσεις οι επιχειρηματιές και οι θέσεις όλων είναι γνωστές. Ο πολίτης κάνει ελεύθερα και συνεπως υπεύθυνα τις επιλογές του.

Anonymous said...

Συμφωνώ στην ανάλυση του κυρίως άρθρου - Διαφωνώ όμως σε σχέση με όσα αναφέρει για το συμβολικό "μποϊκοτάζ". Το μποϊκοτάζ έχει την αξία του, ως κίνηση ενότητα και δημιουργίας κινήματος καταναλωτών, ενότητας και παιδείας.

Anonymous said...

Λοιπόν θα σας πώ ποιός είμαι ...
Είμαι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να γράψει την συλλογική αγωγή για να κατακεραυνώσει την εταιρεία με σήμα τον κεραυνό... για να μην ισχύσουν οι αυξήσεις και άλλα τινά, που στο "νέο ΙΝΚΑ" θεωρούμε παράνομα. Θα είμαι εξαιρετικά απλός και θα μιλήσω εκ βάθους καρδίας ως εθελοντής του "νέο ΙΝ.ΚΑ.". Ειδικότερα:

1. Πρώτα απ' όλα ό,τι επιμέρους στοιχείο, παράπονο και βάση κατά της ΔΕΗ έχετε να τα ποστάρετε στο blog του νέο ΙΝ.ΚΑ. είναι εξαιρετικά χρήσιμα και θα χρησιμοποιηθούν ως περαιτέρω βάσεις της συλλογικής αγωγής.

2. Το "παλιό" ΙΝ.ΚΑ. εξέλεγξε την τελευταία του διοίκηση το 1985. Εκτοτε ...

3. Το "νέο ΙΝ.ΚΑ." δεν είναι τόσο νέο, αφού ιδρύθηκε το 1995. Ο,τι γνωρίζαμε ως ΙΝΚΑ από τότε, είναι το "νέο ΙΝ.ΚΑ.", που είναι και το ΙΝ.ΚΑ. της Αθήνας και της Αττικής.

4. Το "νέο ΙΝ.ΚΑ." ιδρύθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που έφτιαξαν στην χούντα το ΙΝ.ΚΑ. και γνώρισαν ένα σωρό διώξεις (Χ.Κουρής, Κ. Τσέκερης, Δ. Κατωπόδης κ.α.). Αρα είναι η ουσιαστική συνέχειά του.

5. Μετά το θάνατο του Χ. Κουρή, ο οποίος, ό,τι και να του προασάψει κανείς, ήταν η ψυχή του καταναλωτικού κινήματος, δημιουργήθηκαν δύο παρατάξεις.

6. Κάποια αρνητικά στοιχεία που ήλθαν στην επιφάνεια για τον τεθνεώτα ήλθαν από τον νυν πρόεδρο του "νέο ΙΝ.ΚΑ." Κ. Τσέκερη. Αρα ο Τσέκερης δεν φοβάται την αλήθεια.

7. Στο "νέο ΙΝ.ΚΑ.", που είναι σωματείο, ο Κ. Τσέκερης επέβαλε βιβλία Γ' κατηγορίας χωρίς να το προβλέπει ο νόμος για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

8. Στο "νέο ΙΝ.ΚΑ." συμπέσαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων με την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς. Πρέπει να ελθετε και άλλοι !!!.

9. Η άλλη οργάνωση που βγαίνει ως ΙΝ.ΚΑ. είναι η ΓΟΚΕ/ΙΝΚΑ μια δευτεροβάθμια ομοσπονδία που φρόντισε να εκλέξει διοίκηση χωρίς να καλέσει στις εκλογές το "νέο ΙΝ.ΚΑ." και το "ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας", δηλ. τα μεγαλύτερα σωματεία που μπορούσαν από μόνα τους να εκλέξουν διοίκηση !!!. Στην ΓΟΚΕ δεν μετέχουμε ... .

10. Ο κ. με το μούσι (Ι. Ανουσάκης) που βλέπετε συνέχεια στα ΜΜΕ και ο κ. Λεχουρίτης δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι της ΓΟΚΕ (για να μην μπερδευόμαστε).

11. Επειδή μπερδευόμαστε πολύ στα πόδια τους, δεν είμαστα "καλά παιδιά" και έχουμε μηνύσει και το Υπ. Ανάπτυξης, έχουν φροντίσει να μας έχουν γενικώς αποκλεισμένους από τα ΜΜΕ και την συνείδηση των πολιτών. Εμείς όμως προχωράμε.

12. Οι bloggers καλά έκαναν και αγκάλισαν το "νέο ΙΝ.ΚΑ." και το μποϊκοτάζ, διότι έτσι ασπασαν το αποκλεισμό από τα ΜΜΕ που άλλοι είχαν επιβάλλει όταν π.χ. βγήκα στην TV και τα "έχωσα" πολιτικά και συνολικά στις τράπεζες ή όταν κάναμε το διεθνές συνέδριο για τα "αίσχη" των φαρμακοβιομηχανιών.

13. Είναι σαφές ότι είμαστε "κάτι άλλο", οι bloggers θα γίνουν μέλη μας και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε γιατί το "νέο ΙΝ.ΚΑ." από τον τίτλο του δεν θα παύσει ποτέ να είναι ΝΕΟ .

Anonymous said...

Ας έλθω τώρα στο "καταναλωτικό κίνημα" και στην κίνηση προς την ΔΕΗ.

Εχουμε προσπαθήσει να μορφώσουμε την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική θέση του κινήματος των καταναλωτών. Ριξτε μια ματιά στο http://dialogoskoinonia.wordpress.com/ και θα καταλάβετε καλά τι εννοούμε, ώστε να παύσει το καταναλωτικό κίνημα να είναι "παιδική χαρά επιτηδείων". Αυτή είναι η κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα μας.

Ως προς την ΔΕΗ και το μέσο πάλης:
1. Το μέσο πάλης είναι συμβολικό, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι είναι η ΔΕΗ, πως λειτουργεί ως μονοπώλιο, πως αβαντάρει τους ιδιώτες, πως απέχει επί σειρά ετών από την δημιουργία μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αφήσει χώρο στους ιδιώτες κλπ. . Θα σας εξηγήσω παρακάτω πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ... .

2. Το διακόπτη στις 15/12 πρέπει να τον κατεβάσουμε όλοι γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν όλοι οι επιτήδειοι ότι κάτι τρέχει, ότι δεν μπορούν να μας ελέγχουν, ότι γινόμαστε κίνημα αγανακτισμένων ανθρώπων. Ολοι πρέπει να το κάνουμε, αυτός είναι ο στόχος. ΕΝΑ ΧΕΡΙ θα κατεβάσει τους διακόπτες.

3. Το "μέσο πάλης" τώρα ... . Δεν θα κλάψει η ΔΕΗ βέβαια, αλλά ως μέσο πάλης τι άλλο θα μπορούσαμε να προτείνουμε; να κάψουμε τους μετασχηματιστές ; να ξηλώσουμε τα καλώδια ; να μην πληρώσουμε τον λογαριασμό και να μας το κόψουν;

4. Το άλλο μέσο πάλης που μας παρέχει νομιμότητα είναι η άσκηση της συλλογικής αγωγής που ετοιμάζω-ουμε. Εάν το μποϊκοτάζ είναι πετυχημένο, εάν έχουμε ομοθυμία υπάρχει η βάση πίεσης για τους δικαστές που θα την κρίνουν, υπάρχει η βάση πίεσης για τους πολιτικούς και κυρίως την κυβέρνηση, ότι εδώ κάτι τρέχει.

5. Η άποψη των περισσοτέρων από εμάς είναι ότι η ΔΕΗ διαχειρίζεται ένα βασικό βιωτικό αγαθό, αυτό είναι σαφές. Η ΔΕΗ φτιάχθηκε με τις θυσίες γεννεών Ελλήνων και πρέπει να παραμείνει περιουσία τους πρέπει να παραμείνει δημόσια. Κοινή περιουσία όλων !!!.

6. Η ΔΕΗ έαν λέει ότι έχει προβλήματα (συνήθως αυτό κάνουν στον δημόσιο τομέα όταν θέλουν να ξεπουλήσουν κάτι σε ιδιώτες) δεν μπορεί να μας έχει συνεταίρους μόνο στις ζημίες. Ας μας βάλει στον λογαριασμό 50 Ευρώ εφ άπαξ εισφορά και να μας χορηγήσει αντίστοιχες μετοχές της. Ετσι απλά ... όχι φέσια και χαράτσια όποτε θέλει (3 φορές μέσα στο 2007).
Πρέπει συλλογικά και συνολικά με την κίνησή μας, με την συμμετοχή στο μποϊκοτάζ να δείξουμε πως είμαστε ενωμένοι, πως δεν μασάμε κουτόχορτο και ξέρουμε τι μας γίνεται, πως ακόμα και εάν ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε υπάρχουν και όρια και μπορούμε να βρεθούμε ενωμένοι απέναντί τους.
Αυτός είναι ο συμβολικός σκοπός της κίνησης και πρέπει και στις 12 Δεκέμβρη και στις 15 Δεκέμβρη να το καταλάβουν και να το καταλάβουν ΚΑΛΑ.
Αυτά προς το παρόν και σας ευχαριστώ

Anonymous said...

Οι επιχειρήσεις δε χρειάζονται κεφάλαιο????Ο επιχειρηματίας δείχνει εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του?????Να μην τον εκβιάζουμε????τον καημένο ...Τελικά γαμώ τα παιδιά οι επιχειρηματίες!

Νόμιζα όμως ότι αυτοί εκβιάζουν το προσωπικό τους, άμεσα ή έμμεσα(δηλ.είτε με απόλυση, είτε με μείωση των καθηκόντων και άρα του μισθού, είτε με ανεπιθύμητες μεταθέσεις, είτε τέλος τέλος με τον εκβιασμό της ίδιας της εργασίας)...

Δεν είχα καταλάβει ότι τους προκαλούμε ψυχολογικό πρόβλημα με τις διεκδικήσεις και τις απεργίες μας....Τώρα που το έμαθα όμως δε θα το ξανακάνω ποτέ. Αν θελήσω κάτι, θα το ζητάω ευγενικά, χωρίς φασαρίες...Αλήθεια...

Εξάλλου, οι εργοδότες(ιδιωτικοί ή δημοσίου δικαίου)μας δείχνουν τόόόόση εμπιστοσύνη...Μας αφήνουν να δουλεύουμε τόόόσες ώρες στις επιχειρήσεις τους, αφήνουν το μέλλον τους στα χέρια μας!

Και όχι, δεν το κάνουν γιατί πλουτίζουν από τη δουλειά μας,όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την κυκλοφορία του χρήματος, όχι!Για μας το κάνουν...Για να μας δίνουν θέσεις εργασίας, να έχουμε κάτι να κάνουμε , να γινόμαστε δημιουργικοί , να μη βαριόμαστε, να γεμίζουμε με κέφι και χαρά τις άδειες ώρες μας....

Και το κράτος?Η μεγαλύτερη επιχείρηση?Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ?Ως νεοφώτιστη, επιτέλους νιώθω περηφάνεια ανείπωτη που ανήκω σε αυτόν τον τόσο κερδοφόρο και άφθαρτο κολοσσό...Και ναι σύντροφε, έχεις δίκιο, ΠΡΕΠΕΙ να την ταϊζουμε την επιχείρησή μας για να μη μείνουμε χωρίς...Δράμα θα ήταν αυτό , δράμα χωρίς τέλος...Ούτε καν μπορώ να με φανταστώ χωρίς το κράτος μας...

Σε ένα σημείο μόνο με μπέρδεψες...τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τάξεις?Λόρδους δεν έχουμε, αλλά "αγρότες" έχουμε,σωστα?Και "αστούς υπαλλήλους" επίσης, που εσύ ο ίδιος αποκαλείς τάξεις...Αρα μάλλον μπερδεύτηκες λίγο μεγάλε διαφωτιστή...Δεν πειράζει, μπροστά στη λαμπρότητά σου, είναι δευτερεύον...

Τέλος, σαρέσει η σκληρή δουλειά όπως όλοι καταλάβμε, είδικά για το καλό του κράτους.Είσαι δηλαδή ένας σταχανοβίτης γνήσιος με βούλα...Άρα υπάρχουν σταλινικοί(=κομμουνιστές για τον περισσότερο κόσμο που έχει κουτάκια στο μυαλό του)στην Ελλαδάρα.....

Σ ευχαριστώ για όλα...

Anonymous said...

Αγαπητε σαρωτικε, απολυτε και ειλικρινη brother in arms,

Αν εδινες πανελληνιες η εκθεση ιδεων σου θα επαιρνε αριστα. Εισαι ακρως κοινοτοπος, γενικολογος και προφανως ελληναρας. Καποιος θα μπορουσε να πει πως εισαι αφεντικο ή wanna be αφεντικο, αλλά ακόμα και τα αφεντικα ξερουν πολύ καλα πως η ταξικη παλη δεν είναι ζητημα επιθυμιας, αλλα ζητημα αντικειμενικων συνθηκων. Ειτε το θες ειτε όχι, οσο υπαρχει χρημα, εκμεταλλευση, κεφαλαιο και κρατος θα υπαρχει ταξικη παλη. Τι κριμα για το οραμα του ενωμενου ελληνισμου…

Βλεπω ότι τελικα παιρνεις ξεκαθαρη θεση υπερ του κεφαλαιο αλλα και της κυβερνητικης πολιτικης που νοιαζεται για την αναπτυξη του εγχωριου κεφαλαιου ώστε να μη φυγουν εξω τα κεφαλαια. Εισαι λοιπον υπερμαχος της εθνικης αναπτυξης. Μπραβο! Δεν εισαι και ο πρωτος, από το ΚΚΕ μεχρι διαφορους ακροδεξιους τυπου καρατζαφερη συνανταμε αυτή την αποψη την οποια, δυστυχως για σενα, το ιδιο το κεφαλαιο την εχει πεταξει προ πολλου στα σκουπιδια. Ακριβως επειδη υπαρχει η ταξικη παλη, όταν το κεφαλαιο τα βρισκει σκουρα ρευστοποιειται και παει να βρει καινουριους τοπους οπου η εργασια είναι φθηνοτερη και η ταξικη παλη σε υφεση.(Αλλωστε αυτό το λες και εσυ παρακατω καθως αναφερεσαι στους εργατες και τους αγροτες και τους αστους(!!!what???) υπαλληλους. Μονο που από ότι καταλαβαινω σε στεναχωρει αυτή η παγκοσμιοτητα του κεφαλαιου. Τελικα υπαρχει ταξικη παλη ε?)

Οσον αφορα τα «διακαιωματα των εργοδοτων» στα ειπε και ο/η ουπς, παραπανω. Τι άλλο να πω, γελαει και το παρδαλο κατσικι με αυτά που γραφεις.

Μετα γινεσαι και υπερασπιστης της αυτοαπασχολησης. Ας πω και μερικα γιαυτο. Η αυτοαπασχοληση δεν μπορει παρα να είναι ένα εξαιρετικα μικρο κομματι της παραγωγικης δραστηριοτητας. Συνηθως η αυτοπασχοληση ειτε καταληγει να μετατρεπεται σε κανονικη επιχειρησουλα με αφεντικα και εργαζομενους ή τελικα να παιρνει τον πουλο. Το ότι στην ελλαδα επιβιωνουν ακομα τετοιες μορφες εργασιας εχει να κανει με το εντονα μικροϊδιοκτησιακο καθεστως. Συνηθως αυτες οι αυτοπασχολουμενες δραστηριοτητες είναι οικογενειακες επιχειρησεις οπου στο ονομα των δεσμων της οικογενειας η μαυριλα παει συννεφο. Ουτε ενσημα, ουτε μισθοι της προκοπης και εχεις και τον συνεχη ελεγχο του/της μπαμπα-μαμα στο κεφαλι σου. Δεν είναι τυχαιο αλλωστε πως συχνα ακους διαφορους εργοδοτες να σου λενε «εδώ ειμαστε μια οικογενεια», προφανως γιατι μας εχουν γαμησει τη μανα.

Τι υπεροχες, πολυτιμες και ρεαλιστικες οι προτασεις σου. Ουτε τα λαμογια της ΓΣΣΕ δεν λενε τετοιες χοντραδες. Είναι εμφανες ότι σε ενδιαφερει η αναπτυξη του κεφαλαιου και γιαυτο ανησυχεις για τον υπερμετρο δανεισμο (ναι αυτό είναι δειγμα κρισης του κεφαλαιου, τι ωραια) και τελικα αυτό που μας λες συνεχεια είναι: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ! ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ EFFICIENT!!!

Ταυτιζεσαι τοσο πολύ με το κρατος και την πολιτικη του που αρχιζω να αναρωτιεμαι μηπως τελικα εισαι τιποτα οικονομικος συμβουλος σε κανενα υπουργειο, γιαυτο μας τα πρηζεις με το τι τραβαει το καημενο κρατος από τις αδικες και υπερμετρες διεκδικησεις των ασυνειδητων πολιτων. Τι αχαριστοι που ειμαστε βρε παιδακι μου.

Τελειωνω γιατι βαρεθηκα

Η εργασια όσο σκλήρη και αν είναι όταν είναι δημιουργικη δεν είναι καταναγκαστική και δινει περηφάνια και κινητρο στον εργαζόμενο να διεκδικεί τα δικαιώματα του.


Το παραπανω είναι το απαυγασμα των οσων λες. Μπορεις να μας πεις ένα παραδειγμα δημιουργικης και μη καταναγκαστικης εργασίας? Γιατι εγω δεν ξερω κανεναν που να δουλευει από χομπι.

Iasonas said...

Μην βγω για μερικά ποτά και κάψω κάποια εκατομμύρια κύτταρα, μετατράπηκε το post σε ιδεολογικό στίβο! Καλό είναι αυτό βέβαια, σημαίνει πως και προβληματισμός υπάρχει και πως τροφή για σκέψη υπάρχει. Όλες οι απόψεις σεβαστές, κι αν μερικές φορές η κουβέντα περνάει τα όρια, δεν τρέχει και τίποτα, μερικές φορές και η κόντρα είναι παραγωγική. Στο πνεύμα των προηγουμένων θα διαφωνήσω με όλους σας (πάντα ήμουν αντιδραστικός). Ούτε στο άρμα του Σημιτικού προοδευτισμού θα σκαρφαλώσω, ούτε την διεκδικητική μαχητικότητα θα ενστερνιστώ. Θα συμφωνήσω πως όλους μας ενδιαφέρει το θέμα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Θα συμφωνήσω με τη γενική παρατήρηση πως οι ταξικές διαφορές στη γενικότητά τους ενισχύονται με το πέρασμα των ετών. Και θα συμφωνήσω πως διαφωνούμε.
Θα πω κιόλας όμως, πως μου φαίνεται λίγο αστείο (συγχωρήστε με) το επίπεδο της ανάλυσης και η δομή της κουβέντας. Ανταλλάσουμε επιχειρήματα, ίσως και σαν κακέκτυπα άλλων που στην ουσία προβάλλουν τον εαυτό τους στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Δεν υπάρχει λόγος παιδιά. Δεν υπάρχει νόημα να βγάζουμε τις διαφορές μας λες και είμαστε σε καμιά αλάνα και παίζουμε γκαζές. Δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος έχει δίκιο ή ποιος είναι πιο σωστός. Όλοι έχουμε δίκιο και όλοι έχουμε άδικο άμα θέλετε. Και στο κάτω-κάτω, για φορέσω και το μηδενιστικό μου προσωπείο, η ιδεολογική αντιπαράθεση και κουβέντα είναι άνευ νοήματος όταν η οποιαδήποτε ταξική πάλη θα κριθεί από τις πράξεις και όχι τα λόγια, σε όποια ‘πλευρά’ της και να βρισκόμαστε.
Βέβαια δεν το πιστεύω. Νιώθω όμως πως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τις διαφορές μας για να βρούμε που συμφωνούμε και όχι να τρωγόμαστε σαν τα κοκόρια. Προσωπικά προτιμώ να μην υιοθετώ ‘έτοιμα’ επιχειρήματα, και να είμαι πάντα έτοιμος να πως έκανα λάθος. Γιατί όσο μονάχα εμείς διαφωνούμε στείρα με δανεικά ή μη επιχειρήματα, άλλοι χαμογελούν και διασκεδάζουν εις βάρος μας.
Αυτά φίλοι, να ‘μαστε καλά.

Anonymous said...

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΤΗΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΕ ΠΕΦΤΟΥΝ..... ΞΕΚΙΝΑ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ;0)

Πολύ φοβάμαι πως κάποιοι νομίζουν πως είναι trendy όταν μηλούν για ταξική πάλη και το παίζουν εργατοπατέρες. Αυτά δυστυχώς είναι μεσαιωνικές αντιλήψεις

'Οταν μεγάλωνα και εγώ ήθελα να είμαι αιώνιος επαναστάτης και να τα βάλω με το "άδικο" κατεστημένο.
Αργότερα έμαθα πως για να επαναστατείς πρέπει να έχεις σοβαρούς λόγους αλλοιώς απλώς καταστρέφεις την δημιουργική σου πλευρά, αποκτάς εχθρούς και απομονώνεσαι από το κοινωνικό σύνολο

Από πότε είναι εγληματικό να είσαι επιχειρηματίας?? Οι μισθωτοί τι είναι?? Αγιόπαιδα ή συνεργοί στο έγλημα?? Μου φαίνεται πως κάποιοι ετοιμάζονται να πάρουν τα βουνά.

Κάποιοι άλλοι νομίζουν πως μπορούν να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους προβαίνοντας σε χαρακτηρισμούς "υπερασπιστής του κεφαλαίου, ελληναράς κλπ". Αυτό δείχνει αδυναμία, φανατισμό και έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη.

Το πιο έυκολο θα ήταν απλώς να σας αποκαλέσω επαναστάτες του γλυκού νερου και να σας υποδείξω πως τρίζουν τα κόκαλα του Λένιν με τις μικροαστικές σας αντιλήψεις. Η σύγκρουση σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο αλήθεια τι νόημα έχει όμως??

Το πιο εύκολο για έναν που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι να τα βάζει με τους "προνομιούχους", αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, την "άτιμη κοινωνία", το σύστημα γενικότερα. Εγώ τέτοιες απολυταρχικές, γενικόλογες και εγωιστικές απόψεις τις θεωρώ αφελείς.

Για να το θέσω πιο λαϊκά, το πιο εύκολο είναι να αντιδράς και να φωνάζεις, η μαγκιά είναι να δημιουργείς, να παράγεις και οδηγείς και άλλους ανθρώπους να δουλέψουν για την ιδέα σου.

Όταν δουλεύεις για κάποιο "αφεντικό" εμπιστεύεσαι ότι θα σε πληρώσει και πως θα είναι πιο δίκαιος από άλλους που επίσης σου προσέφεραν δουλεία. Αν αισθανθείς ότι αδικείσαι δικαίως αντιδράς και προσπαθείς για κάτι καλύτερο. Όχι όμως να τα βάζεις με όλους, αυτό είναι παράλογο, καταχρηστικό και μηδενιστικό.

Η αφελής αντίληψη ότι το αφεντικό είναι ο διάβολος ειδικά από ανθρώπους που βρίζουν και την αυτοαπασχόληση δείχνει ανωρημότητα και στείρο εγωισμό. Αφεντικό δεν είναι μόνο ο μεγαλοβιομήχανος (τέτοιους έχουμε πολύ λίγους στην Ελλάδα).

Η συντριπτική πλειοψηφεία των μισθωτών δουλεύουν σε μικρές επιχειρήσεις με πρωσοπικό 2-10 άτομα. Τα κεφάλαια για να υδρήσεις μια τέτοια επιχείρηση αντλούνται από το δανεισμό και συνεπώς το ρίσκο είναι μεγάλο και τα περιθώρια κέρδους μικρά.

Υπάρχει ένα παράδοξο. Όλοι στην αστική κοινωνία που ζούμε επιθημούμαι περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες αγνοώντας τα προβλήματα του τρίτου κόσμου στον οποίο βασίζεται η ευημερία μας (κανένας δεν αναφέρθηκε στις αληθινές αδικίες). Επιζητούμε κρατικό προστατευτισμό (επιδοτήσεις, φόρους σε εισαγώμενα κλπ) για να προστατευτεί η προνομιακή θέση μας. Την ίδια στιγμή επικαλούμαστε συνέχεια τους αγώνες των προγόνων μας και τα κεκτημένα δικαιώματα.

Είμαστε νωθροί και αρνούμαστε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Δείτε τι χτίσαν οι πρόγονοι μας με πολύ λιγότερα μέσα και κάνετε μια σύγκρειση με τις δικές σας επιτυχίες.

Λειτουργούμε με εκβιαστικές λογικές. Δώσε γιατί θα απεργήσω, δώσε γιατί δεν θα σε ψηφίσω. Αυτά είναι αδιέξοδες μικροαστικές συναλλαγές και δεν έχουν καμία σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες που δώσαν κάποιοι στο παρελθόν για να πήνουμε εμείς αμέριμνοι σήμερα τη φραπεδιά μας, να γκρινιάζουμε και να αμπελοφιλοσοφούμε.

Κατάγομαι από αριστερή οικογένεια που υπέστη διώξεις και είμαι περήφανος για αυτό. Θεωρώ όμως πως η κάθε γενιά πρέπει να παίρνει ότι της αξίζει και όχι να διεκδικεί βασιζόμενη στον υδρώτα των προγόνων της.

Η πιο παραγωγική ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι αυτή των μεταναστών. Αυτοί που κάνουν τις δουλείες που εσείς δεν αγγίζετε γιατί δεν ταιριάζουν στην αριστοκρατική σας παιδεία. Αληθινά βασανισμένοι ανθρωποι που δεν διεκδικούν μόνο και υφίστανται σταθερά το ρατσισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλήθεια είδατε κανένα αντιπρώσοπο τους στη συζήτηση για το ασφαλσιτικό???

Εμείς από το PC μας το παίζουμε εργατοπατέρες και τα βάζουμε με τους επιχειρηματίες γιατί δεν μας δίνουν κανένα φράγκο παραπάνω να τον αναβαθμίσουμε ή άδεια να πιούμε ένα ποτό παραπάνω. Θέλουμε να απόκτησουμε το βιωτικό επίπεδο της Ελβετίας. Εκεί όμως κανένας δεν ενοχοποιέι τους επιχειρηματίες για το κακό του ριζικό.

Αν έιναι τόσο προνομιάκη η θέση των επιχειρηματιών στην Ελλάδα γιατί οι επενδύσεις έχουν πίασει πάτο. Αν όλοι αγώνες δικαιώνονται, γιατί η Ελλαδα (πρωταθλήτρια στους αγώνες) είναι ουραγός στην ευημερία.

Διαμαρτυρόμαστε για τις απολύσεις, αλλά αγοράζουμε συνέχεια εισαγώμενα προϊοντα γιατί είναι πιο φθηνά και ζητάμε μείωση των τιμών. Συγνώμη αλλά με τι λεφτά θα πληρώσει ο επιχειρημτίας το προσωπικό του??? Κανείς δεν κάνει λειτούργημα, πρέπει να μελετήσουμε τους αριθμούς, να κάνουμε αναλογιστικές μελέτες και όχι να λέμε αερολογίες που μας βολεύουν.

Εγώ πιστεύω στο διάλογο, η σύγκρουση πρέπει να έιναι πάντα το έσχατο μέσο. Αν φωνάζεις για όλα η φωνή σου χάνει τη σημασία της, γινεσαι αναξιόπιστος, γραφικός, μια κολημένη λατέρνα που παίζει σε λάθος σκοπό.

Συγνώμη αλλά δεν έιμαι εγώ ο μόνος που βλέπει το κράτος σαν επιχείρηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων αναζητά δουλεία στο δημόσιο (τη γη της επαγγελίας). Εκεί το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία έχουν κάνει Limit Up (βλέπε συνέντευξη, απαξίωση του ΑΣΕΠ κλπ). Κανένας όμως δεν ανιδρά γιατί όλοι είμαστε συνννένοχοι.

Όλοι εσείς που διεκδεικείτε από την Ελλάδα αναρωτηθείτε τι έχετε προσφέρει σε αυτό τον τόπο. Ποιά η προσφορά σας, ποιοί οι αγώνες σας, ποιές οι θυσίες σας, ποιά η αλληλεγγύη σας στους αληθινά αδύνατους??????

Μηλάτε για ταξική πάλη από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Την ίδια ώρα φοράτε ρούχα που είναι προϊον παιδικής εργασίας και ηλεκτρονικές συσκευές από χώρες που δίνουν μισθούς πείνας. Συγνώμη αλλά αυτό είναι υποκρισία και τσάμπα μαγκιά.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών ωφείλεται κυρίως στην αλματώδη άνοδο των μισθών στην Κίνα (ο τσάμπας πέθανε). Κρατείστε λοιπόν δυνάμεις γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί.

Κάθε φόρα που σας συστήνουν να μείωσετε το καταναλωτισμό σας ως μέσο αντίδρασης στην ακρίβεια λέτε πως σας ζητάνε να ζείτε ασκητική ζωή (ποιοί εσείς, οι επαναστάτες της πολυτέλειας και των σαλωνιών)και προτιμάτε να καταφύγετε στον υπερδανεισμό. Εγώ απλά λυπάμαι και σας εύχομαι καλή τύχη.

Με κατηγορείτε για υπερασπιστή των επιχειρηματιών, ε λοιπόν κάποτε με φωνάζαν προλετάριο και με κατηγορούσαν για ρομαντικό ιδεαλισμό και ανώρημα πράτοντας έχω παιξεί και ξύλο για τις ιδέες μου. Δεν χρειάζομαι λοιπόν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονήμάτων, ούτε αισθάνομαι πως πρέπει να αποδείξω την κοινωνική μου ευαισθησία.

Είμαι υπόλογος στη συνείδήση μου και όχι στην ιερά εξέταση των οπαδών της ταξικής πάλης καιτης αναρχίας.

Αντί να πλακώνεστε για τα πολιτικά και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ διβάστε λίγο φιλοσοφία, κάνετε την αυτοκριτική σας, δημιουργείστε κάτι δικό σας, ακούστε την αντίθετη απόψη και μέτα κάνετε όσους αγώνες θέλετε.

Από τη πρώτη μου παρέμβαση είμουν σκληρός αλλά έτοιμος να ακούσω. Δέχτηκα προσβολές και απάντεισα ειλικρινά όπως αισθάνομαι. Αν κάποιοι θηχτήκανε και χάσανε την ψηχραιμία τους μάλλον δεν είναι έτοιμοι να συγκρουστούν. Μια τελευταία συμβουλη/προτροπή - ας πέσουν οι τόνοι, δώστε ευκαιρία στο διάλογο, είμαστε πολύ νέοι για να απογοητευόμαστε τόσο γρήγορα

Υ.Γ.

α) Η κοινωνική δομή της χώρας δεν αοπτελείται αποκλειστικά από Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς, Πλούσιους και Φτωχούς. Ας αφήσουμε λοιπόν τις απλουστεύσεις και τους χουλιγκανισμούς

β) Τι θα είχαμε καταφέρει άραγε σαν χώρα αν δεν καταναλώναμε τόση ενέργεια σε άσκοπους διαπληκτισμούς. Αλήθεια δεν μάθαμε τίποτα από τον εμφύλιο??

γ) Όταν συγκρούεται η αριστερά με τη δεξιά αυτός που την πληρώνει συνήθως είναι το κέντρο, γιατί άραγε???

δ) Δεν διεκδικώ παράσημα ιδεολογικής καθαρότητας.
Είμαι μοναδικός και δεν κατατάσομαι σε ομάδες.

Στις αριστερές παρέες είμουν πάντα ο δεξιός και στις δεξιές ο αριστερός. Δεν είμουν αντιδραστικός, απλά ειμουν ο εαυτός μου.

ε) Ο μέγιστος αληθινός επναστάτης Τσε, που γύρισε όλο τον κόσμο, δεν ήρθε στην Ελλάδα να κάνει επανάσταση. Γιατί άραγε?

στ) Η ταξική πάλη είναι τετριμένο σύνθημα του ΚΚΕ. Sorry αλλά δεν θα πάρω. Είμαι πολύ νέος ακόμα για να στρατεύομαι σε αδιεξοδες ιδεολογίες καισε μικροκοματικά συμφέροντα.