Pages

Thursday, October 09, 2008

Γίνε και εσύ φτωχός, μπορείς

Αδέρφια μου αλήτες, ιμπεριαλιστές, μην νομίζετε πως δεν σας είδα με προσοχή και μακιγιάζ σαν τον Eddie Izzard στα καλά του να πηγαίνετε σε ημιυπόγεια βιβλιοπωλεία και να αγοράζετε βιβλία όπως το 'Marxism for Dummies' ή το 'Dr. Madmoney or how I survived the Economic Meltdown', ή το 'Why Trotsky is the New Batman'. Σας είδα και με λυπήθηκε η πρόστυχη ψυχούλα μου έτσι όπως έτρωγα το διπλόπιτό μου με φραπουτσίνο μάνγκο καραμελάτο έξω από τον Ιανό περιμένοντας πότε θα γίνει η επόμενη απεργία των υπαλλήλων βιβλίου. Κουφάλες, τα σώβρακά σας θα γίνουν πιο τρύπια και από τις επιταγές σας, αλλά μην φοβάστε ρε κουτά, η ελεύθερη αγορά αυτορυθμίζεται όπως έγινε και στο κραχ του μεσοπολέμου. Η ξαφνική στροφή στον κουμουνισμό δεν είναι η λύση στη κατάρρευση (λέμε και καμιά κρυάδα για να περνάει η ώρα) του καπιταλισμού όπως και ο καπιταλισμός δεν ήταν η λύση στη κατάρρευση του κουμουνισμού, κι ας λέει ότι θέλει ο Abramovich ο άμπαλος.


Αλήθεια συντρόφια, για μια ακόμη φορά τα Μέσα Μαζικής Εξόντωσης είναι πάλι πρώτα στη προβοκάτσια και την τρομοκρατία. Μας λένε, μην βάλεις τα λεφτά κάτω από το στρώμα, εμείς τι θα κάνουμε μάγκες; Τα λεφτά μασούρι στη κωλάρα μας. Μας λένε, ψυχραιμία, Prozac και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες (και το συντακτικό μου σακατεμένο). Εμείς τι θα κάνουμε κουμπάροι; Θα στηθούμε ουρά ρε, να τις στραγγίξουμε τις ρουφιάνες, τις κλέφτρες τις τράπεζες από ότι έχουν και δεν έχουν. Διότι ρε φίλε, άμα είναι εξασφαλισμένη η κατάθεσή μου, ποιος ο κίνδυνος από μια μαζική ανάληψη, ε; Για αυτό σας λέω, ότι λέει η μαμά τιβι, εμείς το ακριβώς αντίθετο, σαν κακομαθημένα πους μας χάλασε η ζαχαρένια μας. Τίποτα ρε, η μόνη σίγουρη επένδυση είναι στις κονσέρβες και στα χρηματοκιβώτια. Επίσης όσοι από εσάς έχουν δημιουργικές κλίσεις, αρχίζετε να συλλέγετε ιστορίες και ανέκδοτα, αφού σε 40 χρόνια από τώρα θα γυρνάμε film noir για αυτή την υπέροχη περίοδο που ζούμε.


Αλλά πραγματικά, συντρόφια και είλωτες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και το εννοώ πέρα από κάθε διάθεση ειρωνείας. Το πολύ-πολύ να κάνουμε ένα πολυετές camping. Η αντεπανάσταση πηγαίνει ρολόι, απλά πλέον οι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι, μονάχα οι πολύ πλούσιοι γίνονται φρικαλέα πλούσιοι. Τώρα για τους φτωχούς και τους φτωχότερους, τα ξέρετε καλύτερα από ‘μένα, δεν χρειάζεστε τα λόγια μου τα ραφινάτα ή κάποια ανάλυση του προέδρους της Διεθνούς Σοσιαλιστικής –ναι, παραμένει ακόμη ο ίδιος, ο οδοκαθαριστής. Κατά τα άλλα ο Horsecap (Alogoskoufis για τους φίλους του στην Ecofin) μας δηλώνει πως η πολιτική δήλωση περί αύξησης του ορίου εγγύησης των καταθέσεων στα 100.00 Ευρώ είναι αρκετή για πλήρη κάλυψη των εν λόγω καταθέσεων, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά πως όλες οι πολιτικές δηλώσεις χρειάζονται χαρτί από το κηδεμόνα τους για να είναι φερέγγυες. Θυμήθηκα όμως και τον παππούλη μου σήμερα, που όποτε έβλεπε να πετάνε στο δρόμο την παραγωγή τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, πλάνταζε η ψυχή του. ‘Να τα δίνουν στους φτωχούς’ έλεγε πάντα, αλλά όσα δεν τα φέρνει η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά τα φέρνει η ανάγκη. Σε ένα πρόσφατο χάπενινγκ γαλακτοπαραγωγών, πλάκωσαν δεκάδες συνταξιούχοι με μπουκαλάκια νερό για να πάρουν λίγο γάλα να το πιούν με το παξιμάδι τους.


Εν τω μεταξύ η Ισλανδία γίνεται η νέα Αλβανία, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική κατ’ εμέ, γιατί όπως και να το κάνεις, άλλο πράμα η Αλβανίδα και Βουλγάρα νύφη για τα ληγούρια της Ζαχάρως, κι άλλο η Ισλανδή οικονομική τουρίστρια. Έχουν κι καλύτερη μουσική τα παιδιά με εκείνα τα dance kαι τα rave. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, τώρα με την υπερθέρμανση του πλανήτη λένε πως θα λιώσουν οι πάγοι και θα πλημμυρίσει το Amsterdam, κίνδυνος ο οποίος λογικά έχει πανικοβάλλει τους απανταχού χίπηδες. Παρένθεση: κωλοχίπηδες. Όμως ως γνωστόν, ο κυριότερος όγκος των πάγων είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και ο πάγος έχει πυκνότητα μικροτέρα του νερού, τουτέστιν και να λιώσουν οι πάγοι κάπου μια ή άλλη θα έρθει η στάθμη της θάλασσας, έτσι δεν είναι ρε παιδιά; Τώρα για το Gulf Stream βέβαια, το μόνο που θα μείνει θα είναι τα μοντέλα της Learjet τα οποία θα πουλάνε σε τιμή ευκαιρίας CEOs και σελέμπριτις. Για αυτό σας λέω, όλοι στο ebay, αδελφές και παλικάρια, για τον ξεφτιλισμένο πλούτο.


Μα πάνω απ’ όλα λαίμαργα γουρουνάκια μου, ψυχραιμία. Το λένε όλοι. Πρέπει να κάνουμε ψυχραιμία. Σαν τους σαλονικιώτες παοκτσήδες ένα πράμα, χαλαρά, με Milko και μπουγάτσα, ένα όντως αληθινό στερεότυπο. Για τους πολύ μερακλήδες προβλέπεται και κομολογάκι κεχριμπαρένιο, από τα παλιά, τα καλά. Όλα θα πάνε καλά λέγω υμίν, αρκεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στο ευφυές και πάνω από όλα αυτορυθμιζόμενο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και εγώ δεν ξέρω τι άλλο σύστημα που μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση, και φυσικά να χάσουμε και λίγα χρήματα από τους μισθούς, συντάξεις, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Πάρτυ στις δημοπρασίες ρε. Τώρα δε θέλω κακίες και μαλακίες, όταν παίρναμε το διακοποδάνειο για να πηγαίνουμε Μύκονο με το γκομενάκι ήταν καλά, ε; Για αυτό ακούστε πους σας λέω και σας γράφω (σε λίγο και στη νοηματική), ψυχραιμία και ηρεμία και τα τζιμάνια του καπιταλιστικού συστήματος θα τα φτιάξουν όλα. Όχι όπως πρώτα, αλλά όπως πάντα. Α ρε άτιμα ντάλλαρς, ποιος θα το περίμενε πως θα ερχόταν η ημέρα που θα είσαντε χειρότερα από τον Νταλάρα;


Για να δείτε πόσο καλός είμαι, ή καλύτερα για να νομίζετε πως είμαι καλός, θα σας δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές. Πρώτον, χρειάζεστε 8 ζευγάρια κάλτσες, ούτε ένα παραπάνω. Θα μου πείτε γιατί 8 και όχι 7. Διότι ρε κουτουρνίθια, όταν πλένετε τις 7 πρέπει να φοράτε και κάτι στα ποδάρια σας. Για τα σώβρακα και τις κιλότες το αφήνω πάνω σας. Βγείτε στους δρόμους. Οι δρόμοι είναι πιο πλούσιοι από κάθε θησαυροφυλάκιο και είναι ανοιχτοί. Ρωτήστε οποιοδήποτε γύφτο και θα σας πει. τη μαύρη τη πρόστυχη, τη γεμάτη σκουριά αλήθεια. Άσε που στο δρόμο γνωρίζεις και κόσμο. Ξεχάστε μπαράκια και καφετέριες. Μονάχα μπυρέτο από περίπτερο και boom box ghetto style για μουσικούλα, έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό πως τα street parties είναι τα καλύτερα. Για φαγητό θα πρέπει να επιστρατεύσουμε το κατοχικό σύνδρομο των πατεράδων και των παππούδων μας και να ακολουθήσουμε τις προτάσεις του σεφ μας, ο οποίος για απόψε θα μας προσφέρει χαρουπιές λεμονάτες με σως από βραστά ραδίκια, και για επιδόρπιο νεράντζι. Επίσης κόψτε τα ναρκωτικά, πρώτον στοιχίζουν και δεύτερον και κυριότερον δεν φτάνουν για όλους. Άμα θέλετε να την ακούσετε, καθιερώστε τα βενζινάδικα σαν meeting point ή κρατήστε την αναπνοή σας για 40 δευτερόλεπτα για κάθε 2 λεπτά επί συνολικού χρόνου 20 λεπτών. Εγγυημένα πράματα. Συγκατοικήστε, όχι μονάχα δύο μαζί, αλλά πέντε και έξι μαζί, το σύνολον έντεκα, κάνετε και ποδοσφαιρική ομάδα, 'Τον Μαντεμένιο'. Σε δυάρι. Όχι μόνο γλυτώνεις από τα ενοίκια αλλά και στα κοινόχρηστα. Τι να την κάνεις τη κεντρική θέρμανση όταν έχεις το χνώτο του άλλου, πόσο μάλλον τα χνώτα άλλων δέκα; Επίσης συνιστάται παρακολούθηση πολλών ντοκιμαντέρ εκ του μέλλοντος, όπως ‘Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο’, ‘Κάλπικη λίρα’, ‘Το εισπρακτοράκι’, και φυσικά το ‘Έξω οι κλέφτες’. Εν κατακλείδι ξαδέρφια μου, φλώροι, σκορπιοί, διασκεδάστε όσο προλαβαίνετε διότι άλλωστε ο William Hill το δίνει το τέλους του κόσμου για το 2013 με απόδοση οχτώ προς εφτά, δηλαδή δαγκωτό σιγουράκι.


Για αυτό μη μασάτε, αλλά διασκεδάστε. Τίποτα ρε. Δε βάζω πετρέλαιο, κατάληψη στη Σοφοκλέους να παίζουμε 5x5. Κι ας έχει φύγει το χρηματιστήριο από εκεί, η κίνηση θα είναι συμβολική γιατί είμαστε και πολύ φορμαλιστές άμα λάχει. Και στις εκλογές, δεν θέλω αηδίες, φιλελευθερισμός και ξερό ψωμί σύντροφοι! Κι άμα ξανακούσω την οικονομική κλοπή να τη λέτε κρίση, θα σας τα κόψω τα ποδάρια μωρέ! Και άμα γράψω ξανά τη λέξη ‘και’ να πέσει φωτιά και να με κάψει. Ωχ. Μαλακία.



ΥΓ: Το γλύψιμο στα παόκια είναι προκαταβολή για το ντέρπι. Με το χαλαρό αδέρφια, κοτζάμ Δάρλα σας δώσαμε!

1 comment:

Soul Harvester said...

Μακάρι ο κόσμος να δει την κατάσταση με το χιούμορ και τη ψυχραιμία σου. Άλλωστε το άγχος και ο φόβος είναι από τους χειρότερους εχθρούς του ανθρώπου. Εύχομαι εκτός από την εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο σύστημα να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη και στους συνανθρώπους μας. Δυστυχώς οι οικονομικές κρίσεις συχνά συνοδεύονται από διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων, έλλειψη κοινωνικής συνοχής και έξαρση των κοινωνικών συγκρούσεων.

Ελπίζω να μη δούμε φαινόμενα σαν αυτά που παρουσιάστηκαν στην Αργεντινή πριν μερικά χρόνια. Το πλιάτσικο, το χάος και η αναρχία πάλι τους ισχυρούς θα βοηθήσουν, που θα παρουσιαστούν σαν αυτόκλητοι σωτήρες. Η όπια αντίδραση στο νοσηρό και χρεοκοπημένο σύστημα θα πρέπει να είναι συντεταγμένη και προσεκτικά μελετημένη. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η παραίτηση και η μοιρολατρία επίσης δεν αποτελούν λύσεις. Ούτε πιστεύω πως θα σωθούμε από τους οικονομικούς μάγους, προπαγανδιστές της ελεύθερης οικονομίας, που μοιράζουν χρησμούς και βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Τέλος συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως δεν πρέπει να μελαγχολήσουμε. Πρέπει να γρήγορα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, παραγωγής και ανάπτυξης. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ένστικτο της επιβίωσης, στα δύσκολα άλλωστε κρίνεται η ψυχική και πνευματική δύναμη του ανθρώπου. Διαχρονικά πολλές σημαντικές ιδέες και επιτεύγματα, τεχνολογικά και όχι μόνο, ήταν αποτέλεσμα των αναγκών που δημιουργήθηκαν από οικονομικές και ανθρωπιστικές καταστροφές. Χάσαμε μια σημαντική μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζετε και η ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο μέλλον πεθαίνει τελευταία.