Pages

Wednesday, August 29, 2007

Τίποτα ξανά

Μια παρά τέταρτο, ξημερώματα Τετάρτης. Βλέπω σειρές στο Star και καταγράφω έννοιες και συμπτώματα στο Mindjet για να συγκροτήσω λίγο τις σκέψεις μου. Σχεδόν κανένα απο τα εξωτερικά ερεθίσματα δεν είναι ικανοποιητικά ως πρός τη λογική και τη σύνεση. Έχω βρει την όρεξη μου πάλι, αλλά όχι τη καθαρή σκέψη, αν είχα ποτέ.
Δέκα και δύο πρώτα λεπτά, πρωί Τετάρτης. Βλέπω λίγο Λυριτζή και Οικονόμου στη ΝΕΤ. Το πρώτο πακέτο έκτακτων μέτρων είναι μάλλον ικανοποιητικό, παρόλω τον αναμενόμενο συνωστισμό. Λογικά μέχρι τη Παρασκευή όλοι οι πυρόπληκτοι θα έχουν εξυπηρετεθεί. Το ΚΚΕ φυσικά τα χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή. Μεγαλύτερη σημασία θα έχει η επόμενη δέσμη μέτρων η οποία, πέραν της ακριβής και αντικειμενικής καταγραφής των ζημιών, θα πρέπει να καταρτιστεί επειγόντως από τη νέα κυβέρνηση και θα απασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των χωριών, την προστασία των καμένων εκτάσεων, και κυρίως την παροχή κινήτρων και εγγυήσεων για να ξαναχτίσουν οι πρόσφυγες της φωτιάς το βιός τους στις περιοχές τους. Όσο αναφορά την δασική πολιτική το ΣΥΡΡΙΖΑ επιτέλους αποσύρθηκε από την παραπολιτική και την ευθυνολογία και απέστειλε στα υπόλοιπα κόματα σύνολο δέκα προτάσεων, οι οποίες τουλάχιστον βασίζονται σε ένα γενικό ορθολογισμό και κατευθύνονται πέραν της αρχικής συμπτωματολογίας. Η αριθμητική της καταστροφής μεταλλάσεται σταδιακά σε αριθμητική της αναδημιουργίας ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Η κυβερνητική παράταξη σταθεροποιείται επικοινωνιακά στο δίπολο 'άμεση υποστήριξη και ανακούφιση' και 'δεν είναι τυχαίο'. Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να παραδεχθεί πως τα πρώτα άμεσα μέτρα είναι τουλάχιστον ως ένα βαθμό ικανοποιητικά. Λίγες είναι οι πληροφορίες για της συνθήκες διαβίωσης των πυρόπληκτων αυτή τη στιγμή. Αρκετοί φιλοξενούνται σε συγγενικά πρόσωπα, αλλά πολλοί άλλοι είναι στους πρόχειρα στημένους καταυλισμούς στη Ζαχάρω και αλλού. Οι πυρκαγιές συνεχίζονται, και λόγω της φοβερής έκτασης που είχαν λάβει, θα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις για τις επόμενες μέρες. Εχθές στο πρωτοσέλιδό του, ο Ελεύθερος Τύπος διαπίστωνε πως πολλοί από τους νεκρούς δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί. Ο νοητός χάρτης στο Mindjet είναι ήδη πολύ μεγάλος και περίπλοκος. Τίποτα δεν είναι απλό, και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτές οι μέρες είναι περίεργες.
Κεντρικό σύνθημα για τη σημερινή διαδήλωση είναι 'Το ποτήρι ξεχείλισε'. Το ποτήρι δεν ξεχείλισε. Το ποτήρι ξεχείλισε, έπεσε και έσπασε πολλά χρόνια τώρα. Απλά τώρα το είδαμε εμείς. Όλοι έχουμε προσωπικές ευθύνες. Τόσο για το παρελθον όσο και για το μέλλον.
Έντεκα και οχτώ. Συνατηθήκαμε με ένα από το δήμο για αποψίλωση και για τη χάραξη του πεζοδρομίου, μια υπόθεση χρόνων. Πρέπει να ετοιμάσω δύο αιτήσεις για πολεοδομία και δήμο. Αργότερα. Άλλωστε αύριο το πρωί θα τις καταθέσουμε. Πρέπει να τραβήξω και φωτογραφίες. Βάζω στα ακουστικά να παίζει 'Ο Γύρος της Μέρας σε Ογδόντα Κόσμους'. Έχει χαλάσει ο φορτιστής του κινητού μου.
Δυόμιση. Μίλησα με το Ν στο gtalk και μάλλον θα πάω στη διαδήλωση. Ακόμη ανυσηχώ πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ενίσχυση της ασύμμετρης απειλής χάρη σε πιθανά επεισόδια. Η λογική λέει πως η συγκέντρωση θα είναι πολύ πιο δυναμική και έντονη από τη συγκέντρωση που είχε γίνει για τη Πάρνηθα. Πήρα τον Χ τηλέφωνο να μου πει άμα έχει παρατηρήσει καμμία κινητικότητα από την αστυνομία στο κέντρο. Θα πάρω τηλέφωνο και τον Π αργότερα. Μάλλον γίνομαι παρανοϊκός. Σίγουρα γίνομαι.
Τρεις παρά δέκα. Ένα σχετικό κόλλημα στη διπλωματική. Παίρνω τηλέφωνο τη Η να μάθω αν θα πάει στη διαδήλωση. Σαν κι εμένα δεν είναι σίγουρη. Την αίσθησή μου για αυτή τη πορεία την αποτυπώνει πολύ εύστοχα ένα σχόλιο σε σχετική ανάρτηση στο blog του Αντί. 'Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες των (δήθεν προσθέτω εγώ) σκεπτόμενων πολιτών'. Χαρακτηρίζει τη διαδήλωση ως 'πρωτόγονο' μέσο διαμαρτυρίας, και έχει δίκιο. Όμως για να φτάσουμε κάποτε στις σύγχρονες και άξιες του ανθρώπινου πολιτισμό διαμαρτυρίες, πρέπει πρώτα βήμα βήμα να κατακτήσουμε τα πρωτόγονα. Διότι εκεί βρισκόμαστε ακόμη. Αηδίες. Για κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο μπορείς να σχηματίσεις εύστοχη, ορθολογική και εύλογη επιχειρηματολογία τόσο κατά, όσο και υπέρ, ειδικά για την πλειοψηφία των ατόμων, που σαν και εμένα, στερούνται της κατάλληλης παιδείας και μόρφωσης να συνθέσουν μια λογική αλληλουχία καταστάσεων, αιτιών, και στόχων. Αυτό που επιπλέει λοιπόν, είναι αυτό που αποφασίζεις να κάνεις και κυριότερα αυτό που δεν αποφασίζεις. Είμαστε ο μέσος όρος λίγων που αποφασίζουν κατά το δοκούν και πολλών που απολαμβάνουν την ελευθερία της αναποφαστικότητας.
Οι ιδέες με τις οποίες πρέπει να εξοικειωθούμε είναι πάρα πολλές. Τα αναμενόμενα και λογικά προβλήματα στις υποβολές των αιτήσεων προκύπτουν συνεχώς, αλλά ευτυχώς έχει γίνει μέριμνα ώστε να μείνουν ανοιχτές οι σχετικές τράπεζες μέχρι και τις οχτώ το βράδυ. Φυσικά όμως οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε, ελεγχόμενα έστω. Το Έθνος καταγγέλει πως τοπικοί υποψήφιοι είναι πέραν του δέοντως εξυπηρετικοί στο να βοηθήσουν με τη συλλογή και τη συμπλήρωση των αιτήσεων, στήνοντας ένα ιδιότυπο μαγαζάκι σαν και εκείνα που στήνουν οι διάφοροι επιτήδιοι έξω από τις δημόσιες εφορίες με τα παράβολα. Δεν υπάρχει φυσικά χρηματικό αντάλλαγμα αλλά εκλογικό. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.
Τρεις και μισή. Έκανα την κατάθεση. Πληροφορήθηκα πως τα πράματα έφτασαν στην αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού. Και για να ολοκληρώσω επιτυχώς την αστική μου αυταρέσκεια, να ικανοποιήσω τις ενοχές μου, να νιώσω υπεύθυνος, αλληλέγγυος και ενεργός πολίτης θα πάω και στην πρωτόγονη διαδήλωση. Ακούω με προσοχή τα τελευταία λεπτά από το 'Στη Ράχη του Διαβόλου'. Ξανά και ξανά.
Τέσσερις και δέκα. Publish post.

No comments: