Pages

Thursday, December 25, 2008

Αλλού οι βολές

Του μπάτσου η ασπίδα είναι από πλαστικό, κι ο ίδιος είναι ασπίδα στον κάθε πολιτικό.


Ο συλλαβισμός δεν είναι καλός, το γνωρίζω, αλλά είναι καιρός τόσο στην ποίηση όσο και στα πολιτειακά μας ζητήματα μας να αφήσουμε το στυλ και τις συντεταγμένες φόρμες, και να πιάσουμε το ζουμί. Η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες διαμαρτυρίας που ζήσαμε, πολύ φθηνά την γλυτώσανε οι πολιτικοί, ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο, αυτό των συνθημάτων. Αντιθέτως, οι αστυνομικοί με τις όποιες απόψεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντί τους, λούστηκαν νυχθημερόν με ύβρεις, νεράντζια, μπογιές, πετράδια και μολότωφ, τις περισσότερες φορές δικαίως μεν, αλλά και δυσανάλογα δε. Με άλλα λόγια, οι διάφορες αλλογενείς αντιδράσεις, σχεδόν ομοιογενώς διοχετεύθηκαν στα χαμηλότερα των εκτελεστικών οργάνων της εκφυλισμένης εξουσίας, στους μισθωτούς σκλάβους με τα κλομπ, τις ασπίδες και τα δακρυγόνα εθελοτυφλώντας σχεδόν μπροστά στους επί χρόνια ενόχους, ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς του εγκλήματος που λέγεται ελληνική κοινωνία και δημοκρατία. Από τεχνικής απόψεως φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.


Η ουσία είναι πως πιο επικίνδυνος είναι εκείνος που αποφάσισε να μην εφαρμόζονται τα ψυχολογικά τεστ στην αστυνομία, παρά από τον ανώμαλο που πυροβολεί στο ψαχνό. Πιο επικίνδυνος είναι αυτός που ζητά την κατάργηση του ασύλου παρά τον μπάτσο που πετάει πέτρες μέσα στην πρυτανεία. Πιο επικίνδυνος είναι αυτός που μοιράζει αυξήσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού από εκείνον που σπάει μια βιτρίνα. Πιο επικίνδυνος είναι αυτός που καίει τη μισή Ελλάδα και χαρίζει την άλλη μισή, από εκείνον που καίει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πιο επικίνδυνος είναι αυτός που προβάλλει τον φιλελεύθερο φασισμό με μειωμένα ωράρια παρά εκείνον που απεργεί. Όπως φυσικά, πιο επικίνδυνοι είμαστε όλοι εμείς που η ένοχη σιωπή και η ανοχή μας είναι τα πολεμοφόδια στη φαρέτρα των καρεκλοκένταυρων πολιτικών και αφεντάδων.


Κάποιοι θα πουν ευτυχώς, άλλοι δυστυχώς κι εγώ λέω αναμενόμενα, πως τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι πολιτικοί του τόπου δεν αφυπνίστηκαν το ίδιο όσο και οι καταραμένοι ψηφοφόροι τους. Δεν προβληματίστηκαν, δεν αναρωτήθηκαν καθόλου ούτε για τις αντιδράσεις, ούτε για τα συμπτώματα, ούτε για τα αίτια, μονάχα τα επικοινωνιακά τους ένστικτα, μουδιασμένα στην αρχή, πήραν μπρος όταν βρήκαν την ευκαιρία, όταν πλέον είχαν σε κάτι να προσβλέπουν. Σαν πεινασμένα σκυλιά με τις γλώσσες τους σαλιαρές να κρέμονται από τα βρώμικα στόματά τους, τρέχουν πίσω από τα γκάλοπ, μετράνε ψήφους πιθανές και εξαγοράσιμες, μοιράζουν υπουργεία, μετασχηματίζουν αναρχικές προκηρύξεις σε προεκλογικά ‘θα’, και μιλάνε για συγκυβερνήσεις και εθνικές ενότητες. Συνοδοιπόροι στο βαλτωμένο τους πανηγύρι φυσικά οι δημοσιογράφοι με τα γραφεία τύπου και τους offshore τραπεζικούς λογαριασμούς που πουλάνε τρομοκρατία και παραπληροφόρηση προς τέρψιν των εργολάβων αφεντικών τους. Νέες παπάρες στις ίδιες παλιές πολιτικές συσκευασίες του εμπορίου συνειδήσεων.


Βέβαια όμως, όσο κι αν το αυτί τους δεν ιδρώνει, το 2008 των καταστροφών και των σκανδάλων, φεύγει με μια νότα άγρια αλλά και ελπιδοφόρα. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι πρόσκαιρο, ή της μόδας, άλλο ένα εφήμερο στη σειριακή τηλεοπτική μας κουλτούρα, ελπίζω πως όχι. Όμως πολύς κόσμος, ασχέτως των προηγούμενων πολιτικών του πεποιθήσεων αρχίζει και αναγνωρίζει την πραγματικότητα, να αναχωρεί από την εγκληματική αφέλεια της κοινής γνώμης και να βλέπει πως όλο το υπάρχων πολιτικό σύστημα - μέχρι την κάθαρσή του - δεν πρέπει στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του λαού, αλλά να εξετάζεται και να δοκιμάζεται διαρκώς, να νοιώθει την απειλή της δίκαιης αγανάκτησης, να αμφισβητείται όχι με όρους επικοινωνιακούς, αλλά ουσιαστικούς. Πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη στιγμή είναι με ημερομηνία λήξης, και καλό θα ήταν να αποσυρθούν όσο προλαβαίνουν να διατηρήσουν ψήγματα της υστεροφημίας τους.


Μάλλον όμως είμαι πολύ αισιόδοξος, στο κάτω-κάτω η μεταπολίτευση είναι ορισμένη από δύο διαφορετικές γενεές, η μια χειρότερη από την άλλη, ενώ από τον εμφύλιο και μετά ουσιαστικά δύο οικογένειες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυβερνάνε αυτόν τον τόπο κι ακόμα να τους βαρεθούμε. Στο κάτω-κάτω άμα δεν υπήρχε το έναυσμα μιας δολοφονίας, για μια ακόμη χρονιά θα κάναμε αστειάκια με τα χριστουγεννιάτικα σκουφάκια μας και θα ψάχναμε για μαλλί της γριάς. Πόσοι από εμάς πράγματι μάθαμε κι αλλάξαμε; Και άραγε τώρα που πρέπει και καλά να γιορτάσουμε, να φάμε τα γλυκάκια μας και να ανταλλάξουμε δώρα, προλαβαίνουμε να αλλάξουμε, να σκεφτούμε και να αναλογισθούμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνουμε παραπάνω κύριοι του εαυτού μας και της ελευθερίας μας; Μπορούνε για μια φορά οι γιορτές να μας κάνουν πιο καλούς, πιο ανθρώπους; Δεν το γνωρίζω, μα προσδοκώ σε εκείνη τη μέρα που οι μπάτσοι θα μας γυρίσουν τη πλάτη και θα πορευθούμε προς τους υποκινητές και τους ηθικούς αυτουργούς της εξαθλίωσής μας να τους δείξουμε επιτέλους την πόρτα της εξόδου.



4 comments:

Soul Harvester said...

Αδελφέ έχουμε γιορτές, βγες διασκέδασε και άσε τις βαρύγδουπες αναλύσεις για τους πολιτικούς και το σύστημα εξουσίας. Ο κόσμος δικαιολογημένα ξέσπασε πάνω στους αστυνομικούς, αυτοί άλλωστε είναι ο εύκολος στόχος, τους πολιτικούς δυστυχώς τους έχει για τα ρουσφέτια και κατά βάθος τους τρέμει και τους φοβάται…

Κανείς αστυνομικός δεν είναι δούλος της εξουσίας, ένα επάγγελμα κάνει, όπως και εσύ. Απλώς όταν δεν το κάνει σωστά είναι πολύ επικίνδυνος γιατί οπλοφορεί και έχει διευρυμένες εξουσίες στους τομείς της τάξης και ασφάλειας. Πολύ εύκολα μηδενίζεις το έργο χιλιάδων ανθρώπων. Όταν σου κλέψουν το σπίτι ποιόν θα φωνάξεις όταν απειλείται η ζωή σου??? Τον κουκουλοφόρο ή καμιά ορδή βανδάλων…

Εγώ δεν είδα κανένα ξύπνημα. Οι καταστροφές και το κλίμα ανασφάλειας είναι πάντα βούτυρο στο ψωμί των διεφθαρμένων πολιτικών, των ακροδεξιών εθνοσωτήρων, των αναποτελεσματικών αριστεριστών και γενικά όλων όσων θέλουν να κερδίσουν μικροπολιτικά οφέλη και να βαπτίσουν τους εαυτούς τους αντιπρόσωπους της κοινωνίας.

Συμφωνώ μαζί σου, δεν υπάρχει κοινή γνώμη, και γενικά οι άνθρωποι στην εξουσία πρέπει να δρουν με υπευθυνότητα και όχι με επικοινωνιακά κριτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και με τους διαδηλωτές. Το να ρίχνεις αυγά, νεράντζια, μπογιές και μολότοφ για να κερδίσεις την προσοχή της κάμερας και μετά να τους προσφέρεις λουλούδια για να το παίξεις πολιτισμένος και υπεράνω είναι καθαρά επικοινωνιακό, όπως και οι καταλήψεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η υπευθυνότητα φαίνεται στο πόσο καλά περιφρουρείς τη διαδήλωση σου, πόσο ξεκάθαρα και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα σου, πόσο σέβεσαι αυτούς που δεν συμμερίζονται τις ιδέες σου, τις περιουσίες τους και την πόλη στην οποία ζεις.

Πάλι με παρέσυρες… καλές γιορτές!!!

Anonymous said...

re sy 8eristh mhpws eisai kniths?

Iasonas said...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Soul Harvester said...

Μέλος νεολαίας δεν υπήρξα ποτέ και τώρα πια γέρασα! Είμαι αυστηρά ανένταχτος και ας μην αρέσει σε πολλούς που επιθυμούν να βάζουν ταμπέλες.

Εμένα bakakok τον Παππού μου επειδή πήρε μέρος στην αντίσταση τον έχωσαν φυλακή οι ταγματασφαλίτες και του έκαψαν το σπίτι και παραλίγο να τον εκτελέσουν κιόλας. Οι κουμουνιστές όμως σφύριζαν κλέφτικα, γιατί ήταν έμπορος, άρα εκπρόσωπος του κεφαλαίου.

Άρα όπως καταλαβαίνεις η αγωνιστικότητα της παραδοσιακής αριστεράς δεν με συγκινεί ιδιαίτερα, ειδικά όταν κάνει ταξικούς διαχωρισμούς λες και ζούμε στον μεσαίωνα…

Την πλάκα πάντως δεν την έπιασα…