Pages

Tuesday, December 09, 2008

Σημειολογικές Παρατηρήσεις

Ξέχασε το φίλε μου, μάζεψε τα να φεύγουμε. Μέσα σε 24 ώρες, πήραμε μια μαγιά από θυμό, αγανάκτηση και χίλια δίκαια αναπάντητα γιατί και τη πλάσαμε σε ένα πολτό με ασβέστι χουντικό και στρας τηλεοπτικό. Κράτα το σόου μαϊμού και βία στη βία της εξουσίας, stratego σε κλίμακα ένα προς ένα, το πιο θαρραλέο crew κερδίζει μπόνους τηλεθέασης, και καλή εβδομάδα. 


Πως όμως, πες μου πως το κάναμε αυτό ρε συ. Πως όταν για μερικές ώρες κάτι υπήρχε, κάτι, πες το όπως θες, διαδήλωση, εξέγερση, και λίγο αργότερα φτιάξαμε το ίδιο άλλοθι, το ίδιο πάντα άλλοθι, σε διαστάσεις κολοσσιαίες, γιγάντιες, κτηνώδεις σαν το κτήνος που ‘χαμε απέναντι μας, σαν το κτήνος που καλλιεργούμε μέσα μας. Κερδίσαμε φίλε, αλήθεια; Θα σαπίσει στη φυλακή ο δολοφόνος, αλήθεια; Δείξαμε τα όρια της ανοχής μας; Είπαμε αρκετά, όχι πια; Που είναι αυτή η ανεπαίσθητη διαχωριστική γραμμή μεταξύ διαδήλωσης και βανδαλισμού, μεταξύ δίκαιης αγανάκτησης και ωμής βίας; Ξέρω τι μου λες, άμα δεν γινόταν τίποτα το Σαββάτο και την Κυριακή, θα υπήρχε συγκάλυψη, προπαγάνδα, κοροϊδία, καταπίεση και ‘ευχαριστώ αφέντη’. Ξέρω τι μου λες, τα παρατράγουδα, οι γραφικότητες και τα λάθη είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά στο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ξέρω τι μου λες και θα συμφωνήσω, ξέρω τι μου λες και θα διαφωνήσω. Υπήρξε ένα μήνυμα, ο κόσμος είπε όχι στην τρομοκρατία, την περιθωριοποίηση και την απαξίωση. 


Μα άκου ρε συ, κοίτα με για λίγο, κοίτα και τριγύρω, μύρισε την ερημιά. Που μας βρίσκει η δεύτερη μέρα, ε; Μη με ρωτάς εμένα, κι εγώ δεν ξέρω. Μυρίζω τον φόβο, βλέπω τις διαχωριστικές γραμμές βαθειά χαραγμένες, τα μέσα να διαφημίζουν τις φωτιές και τις ζημιές. Μήπως εχθές ήταν κάτι άλλο, μήπως η αγανάκτηση αντικαταστάθηκε από τυφλή και ωμή βία, από τον φασισμό στο όνομα της αντίδρασης; Ευτυχώς σήμερα τα μικρά παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων με βγάζουν ψεύτη και δεν φοβούνται να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες όπως μπορούν και χωρίς να φοβούνται. Η υποκριτική ανοχή σε λίγους από εμάς επιτέλους σκουριάζει, δυστυχώς από το αίμα ενός αθώου παιδιού.


Σιγά μην κλάψω για τις τράπεζες και τα super market, όλοι το θέλανε και λίγοι το κάνανε. Μα την Κυριακή κινδύνεψαν ζωές, οι φλόγες έπνιγαν τα μπαλκόνια ενώ κάποιοι πήγαν να σπάσουν μέχρι και το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Οι υλικές ζημιές είναι λίγες μπροστά στην αφύπνιση των έστω λίγων συνειδήσεων, μα ακόμα κι αυτές συμμετέχουν στη άσχημη και αντικοινωνική ροπή που σχηματίζεται από προβοκάτσιες και αλητείες που κρύβονται πίσω από τον λαϊκό ξεσηκωμό. Δεν ξέρω προς τα πού γέρνουν οι κινητοποιήσεις στο σύνολο τους, προς το σωστό ή το λάθος, αλλάζω γνώμη διαρκώς. Υπάρχουν σημεία που ο παραλογισμός θριαμβεύει, σημεία όπου το κράτος κρυφά χαμογελά, κι άλλα που το ποτήρι δίκαια ξεχειλίζει και διαμαρτύρεται, διεκδικεί. Ίσως να φταίει η αστική μου ανατροφή που δεν μπορώ να ξεχωρίσω, που δεν μπορώ να τα κάνω όλα άσπρα μαύρα ακόμα και όταν χρειάζεται. Μα είναι η ίδια ανατροφή που δεν θα μου επιτρέψει να ανεχτώ τραμπούκους, δολοφόνους και καπηλευτές, υποκριτές και κλέφτες με χρυσά κουτάλια. 


Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κτήνη, αυτά που είναι στους δρόμους, αυτά που έχουν στολή και κουκούλες, ούτε καν αυτά που κρύβουμε μέσα μας. Πάντα υπάρχει η βαθμωτή ευθύνη που άλλοθι και κουράγιο παίρνει από εμένα και από εσένα κι από όλους μας. Τα συνθήματα του Σαββάτου γίνανε διάγγελμα στα χείλη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα. Μπράβο τους, κι όσο υπάρχουν φωτιές και σπασμένες τζαμαρίες το κράτος κερδίζει, ο φόβος κερδίζει, τα σκυμμένα κεφάλια πληθαίνουν, τα γρανάζια παίρνουν πάλι μπρος. 


***** 


Ώρες μετά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ασχέτως των περιστατικών, μαθαίνω πως η πορεία ήταν γεμάτη κόσμο όλων των ηλικιών. Περίπου στις πέντε είδα μια ομάδα μαθητών στο Σύνταγμα που φώναζε και έβριζε τα ΜΑΤ. Μετά τη δουλειά μου στη Πειραιώς, το βράδυ βρίσκω φίλους στο Σύνταγμα και μου λένε για τη πορεία και νοιώθω λίγο καλύτερα. Αλλά μετά προχωράω και βλέπω το γνωστό βίαιο αρρωστημένο παιχνίδι παρακείμενα της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Βία και ένταση σε μεγάλες διαστάσεις και ο νικητής ένας, πάντα ένας. Ο φόβος, η τρομοκρατία, ο διχασμός, η ανάλωση στη σημειολογία. Τα μέσα μιλούνε για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χάος και εκλογές. Όσο ο λαός τρώει ειδήσεις και δεν φτιάχνει ειδήσεις, οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα είναι ήδη γραμμένα. Πως θα θυμόμαστε αυτά τα βράδια δέκα χρόνια από τώρα; 


Δεν μπορεί όλοι να είναι βίαιοι και ανεγκέφαλοι, η ψυχολογία του όχλου παρασύρει. Παρασύρει σε βία, εντάσεις, βανδαλισμούς, εμπρησμούς, παραλογισμούς, σε έναν συνηγορούμενο πόλεμο που μόνο διεστραμμένο θέαμα μπορεί να προσφέρει. Οι δρόμοι άδειοι, έρημοι. Αδερφάκι μου, το Σάββατο κερδίσαμε, την Κυριακή χάσαμε, το μεσημέρι κερδίσαμε, τώρα το βράδυ χάσαμε. Όσο υπάρχουν πλιάτσικα, όσο εκτοξεύονται μολότωφ και πέτρες, όσο οι δρόμοι μένουν άδειοι, όσο ο κόσμος φοβάται, όσο τον πνίγει η ένθεν και κακείθεν τρομοκρατία, τόσο κερδίζει η βία και ο φασισμός, τόσο χώνουμε το κεφάλι μας στη στάχτη της δημοκρατίας, των ελευθεριών, των αξιών. Η μπότα του συστήματος είναι γλυκιά, ζεστή και καθησυχαστική και εμείς την γεμίζουμε.


Μην τα μαζεύεις, άλλαξα γνώμη, κάτσε λίγο ακόμη. Μπορεί να κερδίσουμε αύριο, μπορεί να κυριαρχήσει η λογική, μπορεί να κυριαρχήσει το συναίσθημα. Τι βλακείες κάθομαι και σου λέω κι εσένα μωρέ.

8 comments:

Soul Harvester said...

Όλα έχουν ένα τέλος. Δεν είναι τώρα πια καιρός για νέες διαδηλώσεις. Μετά την κηδεία πρέπει να πρυτανεύσει σύνεση και όλα να τελειώσουν. Αρκετή ζημιά έγινε. Δεν κάηκαν μόνο τράπεζες και πολυκαταστήματα. Κάηκαν περίπτερα και μαγαζάκια βιοπαλαιστών, δημόσια κτήρια που πληρώνει ο φορολογούμενος, πανεπιστημιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, παραλίγο να καεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η εγκληματικό γεγονός δεν θα συγκαλυφθεί, έστω και για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους. Η βίαιη διαμαρτυρία, οι εμπρηστικές δηλώσεις και η οχλοκρατία δεν πρόσφεραν τίποτα.

Μια μαζική, σιωπηρή, καλά περιφρουρημένη διαμαρτυρία, χωρίς ανώριμα, διχαστικά συνθήματα με συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων θα είχε όντως προσφέρει. Η νεολαία έδειξε ότι είναι ανέτοιμη για κάτι τέτοιο. Φταίει ίσως η παιδεία, η κουλτούρα, η κόπωση από τις ατέλειωτες καταλήψεις, τα αρνητικά παραδείγματα από τους μεγαλύτερους, το σοκ από το έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση αλίμονο αν απαιτούμε από τους μαθητές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Η ευθύνη, ειδικά για τους κοινωνικούς αγώνες, ανήκει στους ενήλικους, ας μη συγχέουμε τους μαθητές με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

Πολύ φοβάμαι πως τα σχολεία θα ανοίξουν πολύ μετά από τις γιορτές. Ένα νέο κύμα από καταλήψεις και πορείες θα αποτελειώσει το ρημαγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Κάποιοι θα διαδηλώσουν για τις ιδέες, άλλοι γιατί τους πνίγει το άδικο, άλλοι απλώς για το χαβαλέ. Θα βασανίσουν και θα βασανιστούν. Το παράδοξο είναι πως σύντομα πολλά από τα ίδια παιδιά, που διαδηλώνουν τόσο έντιμα σήμερα, θα κάνουν αιτήσεις στις δημοφιλείς αστυνομικές σχολές για να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, ειδικά στους νέους.

Ο απλός κόσμος, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης δεν μπορεί να δικαιώσει αγώνες που συνοδεύονται από πλιάτσικο και φωτιά, όσο δίκαια και αν είναι τα αιτήματα. Πολύ φοβάμαι πως μετά από την καταστροφή που συντελέστηκε τη γιορτινή περίοδο, που πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν μάταια για να ξελασπώσουν, πολλά μικρά μαγαζιά θα κλείσουν και το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους και τους μετανάστες στα αστικά κέντρα θα οξυνθεί. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τώρα μια καλή δικαιολογία να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις προσωπικού και κλείσιμο υποκαταστημάτων. Η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες είναι πιθανό να φέρουν σύντομα έναν νέο κύκλο βίας. Ο φαύλος κύκλος της μιζέριας, της παρακμής και της αντιπαραγωγικής γκρίνιας δυστυχώς συνεχίζεται!!!

Iasonas said...

1. Διαδήλωση δεν ισούται με ζημιές απαραίτητα, αλλά τα ΜΜΕ σε έχουν πείσει.

2. Απο τη πρώτη στιγμή υπήρχαν διαρροές της ΓΑΔΑ επίτηδες για να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις. Σε πληροφορώ πως υπάρχουν πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στο κράσπεδο και εξοστρακισμούς σε θώρακες και αυχένες όπου η τιμωρία ήταν μια απλή παύση. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις του Σαββάτου ήταν απαραίτητες.

3. Δεν περιμένω τίποτα από τους μαθητές, απλά λέω πως βάζουν τα γυαλιά στους διαδηλωτές και διαμαρτυρόμενους επί του καναπέος. Για τα περί σιωπηρών διαμαρτυριών σε προσκαλώ στην πορεία της Τετάρτης για να δεις πως μια ειρηνική πορεία μετατρέπεται σε τηλεοπτικές ταραχές.

4. Όταν θα σταματήσεις να μπερδεύεις τα αίτια με τα συμπτώματα θα έχεις κάνει ένα βήμα μπροστά. Όσοι κάνουν πλιάτσικο και καταστρέφουν μαγαζιά είναι απελπισμένοι και πειραγμένοι. Πολύ σωστά λες πως κάποια στιγμή κάποιοι από τους πιο βίαιους θα κάνουν αιτήσεις στις αστυνομικές σχολές, αφού τους διέπει η ίδια νοοτροπία όπως πολύ σωστά λες πως δεν υπάρχει ένα και μοναδικό κίνητρο.
Και ο χειρότερος όμως από όσους βρίσκονται στο δρόμο, ακόμη και από αυτούς που βάλανε φωτιά στην Νομική βιβλιοθήκη και σε κτίριο του Μουσείου, δεν ευθύνεται για τους μισθούς, τις αρπαγές των τραπεζών, τα σκάνδαλα και τις κοινωνικές ανισότητες. Εκεί που ευθύνονται είναι στο πως διώχνουν το κόσμο από τους κοινωνικούς αγώνες. Το ότι ζητάς τη διακοπή των συγκεντρώσεων και των διαμαρτυριών μαρτυρά πως αυτοί οι τραμπούκοι έχουν κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους.

Soul Harvester said...

Απαντώ σε αυτά που έθεσες.

1. Κανείς από αυτούς που κάνει πλιάτσικο δεν είναι πεινασμένος. όταν πεινάς κλέβεις φαγητό, όχι κινητά και ρούχα. Με τη δικιά σου λογική αν αύριο σου αδειάσουν το διαμέρισμα μην διαμαρτυρηθείς και μην καλέσεις την αστυνομία. Οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά των διαδηλωτών. Για ποια ειρηνική διαδήλωση μου μιλάς?? Έλεος, κοίτα γύρω σου τις καταστροφές, αυτά δε έγιναν από κουκουλοφόρους, ούτε από προβοκάτορες. Αρκετά με αυτό το παραμύθι. Να δω αν θα έλεγες τα ίδια αν έκαιγαν τη δική σου επιχείρηση, το δικό σου αυτοκίνητο, στο όνομα κάποιας ιδέας. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, να αναλάβετε την ευθύνη για τις κακά περιφρουρημένες διαδηλώσεις και για τις ζημιές που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε. Να βοηθήσετε να αποκατασταθούν οι τρομερές ζημίες, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το ηθικό των απλών ανθρώπων που ζουν στο φόβο.

2. Οι αντιδράσεις δεν ήταν αυθόρμητες. Καλούσατε συντονισμένα από τα blog και με κινητά τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να ξεσπάσει. Βγήκατε στους δρόμους πιο συντονισμένα και από τις ομάδες καταστολής, σαν στρατιωτάκια, με τα ίδια συνθήματα θυμού και οργής. Πάψε να τα ανάγεις όλα σε συνομωσίες της εξουσίας. Επιτέλους έχουμε δημοκρατία, όχι χούντα. Η πόλη δεν είναι γήπεδο να ξεσπάτε και να εκτονώνεστε. Είναι πολύ εγωιστικό να απαιτείτε να παραδοθεί η πόλη στα χέρια σας.

3. Οι μαθητές καιρός να πάνε σχολείο να μάθουν πέντε γράμματα, θα έχουν μπόλικο χρόνο στα φοιτητικά και εργασιακά τους χρόνια να δείξουν το αγωνιστικό τους πνεύμα. Σε λίγο θα βγάλετε και τα παιδιά του δημοτικού στις διαδηλώσεις, ύστερα διαμαρτύρεστε γιατί, οι αντάρτες σε διάφορες χώρες του τρίτου κόσμου δίνουν όπλα σε παιδιά, όλα έχουν τον καιρό τους. Ο σκοπός αδελφέ δεν αγιάζει τα μέσα.

4. Εγώ αδελφέ έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Δεν πείραξα κανέναν. Ούτε το παίζω επαναστάτης ή εισαγγελέας. Βάλτε μυαλό, αυτά που κάνετε διχάζουν την κοινωνία, δεν προσφέρουν. Κανείς δε θα θυμάται σε λίγα χρόνια αυτά που κάνετε σαν ηρωικές διαδηλώσεις. Είστε θύματα όλων αυτών που θέλουν να φέρουν το χάος, άλλοι για ιδιοτελή συμφέροντα, άλλοι για χαβαλέ, άλλοι απλώς γιατί είναι διεστραμμένοι. Η αυτοδικία δεν μπορεί να γίνει κανόνας, σταματήσετε τις φωνές και σκεφτείτε. Η ζωή δεν είναι εύκολη, ο κόσμος δεν αλλάζει έτσι απλά με διαδηλώσεις, τα αγαθά κόποις κτώνται. Σταματήστε τους φθηνούς λαϊκισμούς. Οι μόνοι που χαίρονται με το κομφούζιο είναι οι επιτήδειοι που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία. Αυτοί τουλάχιστον τη χαίρονται, οι ανεγκέφαλοι που την καταστρέφουν είναι χίλιες φορές πιο αντιπαθείς και προκλητικοί. Κανένα σκάνδαλο ή έγκλημα δεν αποτελεί δικαιολογία για να καταλύονται οι νόμοι και οι θεσμοί. Θα σου θυμίσω πως και οι χουντικοί στο όνομα της πάταξης του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος κατέλυσαν τη δημοκρατία, η δημοκρατία ,υποστήριζαν με περίσσιο θράσος, νοσούσε.

Τέλος να είσαι σίγουρος πως οι εμπρηστικές δηλώσεις και τα λόγια κάλυψης των ανεγκέφαλων που καταστρέφουν τη χώρα θα έχουν κάποια στιγμή δυναμική απάντηση και δεν εννοώ από την αστυνομία. Η ίδια η κοινωνία που σήμερα σας χειροκροτεί και σας αναγορεύει σε ήρωες θα σας περιθωριοποιήσει και θα συνεχίσει να χλευάζει τις γραφικότητες σας. Όλοι έχουν τα όρια τους και εσείς έχετε φέρει πολύ κόσμο, που θα θέλατε για σύμμαχο, στα όρια της αγανάκτησης. Η διένεξη μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και γενεών θα επιταθεί. Τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει. Μακάρι να κάνω λάθος και εσύ να έχεις δίκιο, μακάρι…

PS

Ξέρω πως , ως συνήθως, θα κατηγορηθώ ότι είμαι συντηρητικός, βολεμένος, φοβισμένος και άλλα χειρότερα. Έχω αντιληφθεί εδώ και καιρό πως δεν μπορείτε να δεχθείτε την άλλη άποψη, για σας η δημοκρατία έχει εξαντληθεί, έχετε βρει την απόλυτη αλήθεια και εξαντλείτε τις δυνάμεις σας στο να την επιβάλετε. Good luck…

Iasonas said...

1. Περίεργο, αλλά στη πλατεία συντάγματος ο κόσμος έκανε καθιστική διαμαρτυρία, οι περισσότεροι μονάχα επειδή έτυχε να περνάνε από εκεί. Περίεργο πάλι, αλλά στη πλατεία Εξαρχείων γίνεται περιφρούρηση κατά των πλιάτσικων. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους δεν πιστεύω στην ανομία, αλλά και δεν πρόκειται να ανεχτώ παρακράτος, τραμπούκους, προστάτες και διεφθαρμένους. Τώρα για τις περιφρουρούμενες διαδηλώσεις δεν μπορώ να πω κι πολλά αφού υιοθετείς απόψεις Πολύδωρα ο οποίος κάποτε είχε πει στα ΜΑΤ πως 'Εσείς είστε το κράτος'΄...
2. Το Σάββατο στην περιοχή των Εξαρχείων ήταν μια αυθόρμητη διαδήλωση. Και ναι, και τηλέφωνα υπήρξαν και blogs φαντάζομαι. Και δικαιολογημένα φυσικά, αλλά αυτό όμως δεν είναι οργάνωση. Την Κυριακή από την άλλη ήταν ένα οργανωμένο αρρωστημένο πάρτυ το οποίο περιόρισε τη συμμετοχή του κόσμου και ενίσχυσε τον φόβο.
3. Το ότι υπάρχουν θρασύδειλοι φοιτητοπατέρες και μαθητοπατέρες είναι γεγονός και είναι κρίμα. Αλλά μην διανοηθείς να πιστέψεις πως αυτά τα παιδιά είναι πρόβατα, κι αυτά έχουν γνώμη, κι αυτά φοβούνται και δεν έχουν ανάγκη κανένα μας.
4. Συμφωνώ απόλυτα αλλά φαίνεται δε με προσέχεις. Υπάρχει φασισμός και στις δύο πλευρές, όπως υπάρχει και υγιής σκέψη και στις δύο πλευρές όσο απίθανο κι αν ακούγεται. Πλιτσικολόγοι, προβοκάτορες και καταστροφολάγνοι διχάζουν και πληγώνουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις εξυπηρετώντας πάντα μονάχα την τρομοκρατία και το 'yes sir'. Οι θεσμοί που λες, τους σέβομαι κι εγώ, αλλά σε παρακαλώ προβληματίσου λίγο με τις δηλώσεις του τυπικά θεματοφύλακα αυτών, του προέδρου της Δημοκρατίας, που στην ουσία καλεί τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο.

Εν τέλει λοιπόν, έχε κατά νου πως το 'εσείς' και το 'σας' και ο πρώτος πληθυντικός με προσβάλλουν. Δε σε κατηγορώ ούτε για συντηρητισμό, ούτε καν για αστισμό. Μια από τις βασικές δημοκρατικές αξίες είναι ο καθένας να έχει τη γνώμη του και να μπορεί να την εκφράζει και ο άλλος να τον σέβεται για αυτό, κι εγώ είμαι πρόθυμος να ακούσω όλες τις γνώμες γιατί κι εγώ δεν μπορώ να αξιολογήσω ψύχραιμα και ξεκάθαρα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Όμως, σε παρακαλώ σεβάσου και τις δικές μου απόψεις και μαρτυρίες και μην καλουπώνεις εμένα ή τον οποιοδήποτε σε μια ομάδα που αμαυρώνει και διχάζει την κοινωνία. Είναι πρόχειρο και άνανδρο να με κατηγορείς χωρίς να γνωρίζεις, όπως είναι υποδέεστερο της νοϋμοσύνης σου να μιλάς για παραμύθια και κουρασμένες αλήθειες από την καρέκλα σου. Είμαι από τους λίγες βλάκες από ότι φαίνεται που είναι κατά της καταδίκης του Πλεύρη, και δεν νομίζω πως οι ανθρώπινες αξίες επιβάλλονται, αλλά αντίθετα διεκδικόνται και υπερασπίζονται.
Για αυτό σε παρακαλώ τα 'εσείς' και τα 'σας' κομμένα. Και κάτι τελευτάιο. Άμα πιστεύεις πως οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί πολιτών δευτέρας κατηγορίας, η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας σε όλα τα επίπεδα είναι παράπλευρες απώλειες στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και του συστήματος, με γεια σου και χαρά σου, δικαίωμά σου. Αλλά έχε υπόψη σου πως πολλοί άλλοι διαφωνούν με αυτό. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα.

Soul Harvester said...

Επανέρχομαι… μάλλον για τελευταία φορά, γιατί στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…

1. Τι ωραία, μετά από όλη αυτή την καταστροφή κάνουμε μια μικρή καθιστική διαμαρτυρία και όλα ξεχνιούνται. Κάποιοι νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο.

2. Αδελφέ αυθόρμητα να διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα με τόση ένταση, από την πρώτη στιγμή. Τώρα υποτιμάς την νοημοσύνη μου. Αν σας ήρθε να διαδηλώσετε τόσα αυθόρμητα, πως χάθηκε ο αυθορμητισμός σας όταν έπρεπε να απομονώσετε και να περιορίσετε τους «προβοκάτορες». Σήμερα πάλι τι έγινε, πόσες ακόμα μέρες θα διαδηλώνετε «αυθόρμητα». Μετά αν αρχίσουν να σας κυνηγούν εξαγριωμένοι πολίτες θα φταίει το ακροδεξιό παρακράτος.

3. Τα ανήλικα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολα χειραγωγούμενα. Είναι πολύ πιο ευάλωτα, ανώριμα και εύκολα ηρωοποιούν τον κάθε θρασύδειλο που τα βάζει με το σύστημα. Τι πολιτική συνείδηση μπορεί να έχει ένα παιδί που είναι ακόμα στο γυμνάσιο, ή ακόμη και αυτά που είναι στο Λύκειο. Υπάρχει σοβαρός λόγος που απαγορεύονται οι κομματικές νεολαίες στα σχολεία. Εσύ συνέχισε να χαϊδεύεις τα αυτιά αυτών που αντί να ανοίξουν ένα βιβλίο να μορφωθούν τα σπάνε και βρίζουν εμάς τους μεγαλύτερους γιατί δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο τους. Και μην μου πεις πως οι μαθητές δεν κάνανε βανδαλισμούς γιατί έχω και εγώ μαρτυρίες ανήλικων να σου καταθέσω.

4. Ο φασισμός αυτή τη στιγμή είναι στους αθεράπευτους «επαναστάτες» που έχουν στήσει το δικό τους πάρτι εις βάρος των υπολοίπων. Συγνώμη αλλά αυτή τη στιγμή εγώ δεν βιώνω φασισμό από την αστυνομία, ούτε ζω σε φασιστικό κράτος. Σε δημοκρατία ζούμε, όσο αδύνατη και ταλαιπωρημένη και αν είναι ακόμα υπάρχει. Όποιος θέλει εμφύλιο, γιατί έτσι νομίζει ότι θα αλλάξει η κοινωνία, να μιλήσει με κανένα παππού του να δει τι ωραία ήταν τότε.

Εγώ δεν μίλησα ποτέ για παράπλευρες απώλειες και ούτε υπήρξα ποτέ υπερασπιστής εγκληματικών και ρατσιστικών πράξεων, ειδικά αν προέρχονται από φορείς της εξουσίας. Εσύ είσαι που με τα λόγια σου θεωρείς παράπλευρες απώλειες ενός «δίκαιου αγώνα» όλη αυτή την καταστροφή. Μετά όμως μην παραπονιέσαι αν πυκνώσουν οι τάξεις των ακροδεξιών που μέχρι χθες ήταν στο περιθώριο.

Συγνώμη αν σε πρόσβαλα με το εσύ και το εσείς. Αδελφέ όμως ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους. Εσύ έχεις ταχθεί σε κάτι που εγώ όσο και αν σε αγαπώ δεν μπορώ να σε ακολουθήσω. Οι διαφωνίες μας είναι χαώδεις. Ναι αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ μακριά. Δεν έχουμε ούτε τις ίδιες ιδέες, ούτε τους ίδιους κύκλους και πολύ φοβάμαι πως η απόσταση με το καιρό θα διευρυνθεί. Όπως σε έχω απογοητεύσει, έτσι και εσύ με έχεις απογοητεύσει.

Συνεπώς μην στενοχωριέσαι που σε κατηγορώ, έτσι είναι, δεν είναι καθόλου άνανδρο. Όταν κάνεις κάτι να είσαι υπεύθυνος και να μην κρύβεσαι πίσω από λεκτικά σχήματα. Να δέχεσαι την κριτική σε προσωπικό επίπεδο όσο σκληρή και αν είναι. Οι μαρτυρίες σου, όπως και οι δικές μου είναι υποκειμενικές. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Ήξερες πολύ καλά που πήγαινες και τι έκανες και πως άλλοι θα το χρησιμοποιούσαν. Μην παριστάνεις τον αφελή, 26 χρονών είσαι πια. Αν σε αηδίασε η κατάσταση ας έμπαινες ασπίδα να προστατεύσεις κάτι. Εγώ αν το χάος έρθει δίπλα στο σπίτι μου πιθανότατα θα αντιδράσω, όχι γιατί είμαι γενναίος, αλλά γιατί αυτό επιβάλει το ένστικτο επιβίωσης και η αξιοπρέπεια μου.

Επειδή με κατηγόρησες ότι κάθομαι στον καναπέ θέλω να σου πω ότι εγώ σηκώνομαι από τον καναπέ μόνο για πράγματα που με εκφράζουν και τα οποία πιστεύω και όχι για να κατηγορηθώ ότι κάθομαι. Αν γίνει όμως καμιά αντιδιαδήλωση σε όλες αυτές τις βλακείες μην ξαφνιαστείς αν με δεις απέναντι σου, τότε να σε δω και εγώ πόσο «ειρηνικός» και «συγκαταβατικός» θα είσαι.

Τέλος θα ήθελα να ξέρω σε όλα αυτά τι σχέση έχει ο Πλεύρης??? Μάλλον υπονοείς κάτι πολύ δυσάρεστο για εμένα και δεν έχεις το θάρρος να το διατυπώσεις. Δυστυχώς οι φόβοι μου δικαιώνονται…

Iasonas said...

Όντως στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Χωρίς να γνωρίζεις και χωρίς να ξέρεις νομίζεις πως έχω κάνει κάποια πράματα. Λοιπόν μόνο επειδή είσαι αίμα μου θα γίνω γελοίος και θα απολογηθώ. Αυτές τις μέρες δεν έχω σηκώσει ούτε μια πέτρα, δεν έχω φωνάξει ούτε μια φορά, το μόνο που κάνω είναι να πηγαίνω από δρόμο σε δρόμο και να βλέπω τις αντιδράσεις του κόσμου από τους πιο 'φυσιολογικούς' μέχρι και τους πιο ακραίους.
Εγώ δεν είμαι Αλαβάνος να χαϊδεύω το αυτάκι κανενός, και τον ΠΛεύρη το αναφέρω διότι διάφοροι δήθεν δημοκράτες αριστεροί θέλουν την καταδίκη του για ένα αντισημιτικό βιβλίο που έχει εκδώσει. Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα. Εσύ βέβαια μπορείς να συνεχίσεις να γενικεύεις και να καλουπώνεις.
Τώρα για τα υπόλοιπα, να θυμάσαι πως εγώ σηκώθηκα από το δικό μου πολύ βολικό καναπέ επειδή 4 τετράγωνα από το σπίτι μου δολοφονήθηκε κάποιος, απόροια της χρόνιας αστυνομοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχεις ζήσει. Αλλά είναι κρίμα να νομίζεις πως χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο το ίδιο κοντά στο δικό σου σπίτι για να αντιδράσεις. Σε παρακαλώ κάτσε και σκέψου τα αυτά, διότι εγώ τη δική σου τη λογική την αντιλαμβάνομαι και τη σέβομαι, αλλά φοβάμαι πως τους δικούς μου προβληματισμούς δεν τους αντιλαμβάνεσαι καθόλου...Άμα θες να μοιώσεις τις αποστάσεις όπως λες, απλά προβληματίσου.

Soul Harvester said...

Εγώ δεν κάνω υποθέσεις, οι παρατηρήσεις μου, εσφαλμένες ίσως, βασίζονται πάντα σε αυτά που γράφεις. Ποτέ δεν σου ζήτησα να απολογηθείς, δεν είμαι λαϊκός δικαστής, εγώ απλώς εκφράζω με σκληρά λόγια τη διαφωνία μου για την στάση σου. Εγκλήματα γίνονται καθημερινά, μπορεί όχι τόσο αποτρόπαια και άδικα, αλλά γίνονται, αλίμονο αν κάναμε τέτοιου είδους διαδηλώσεις κάθε φορά. Δεν με πείραξε άλλωστε που πήγες αυθόρμητα στην πρώτη διαδήλωση, δεν καταλαβαίνω όμως το λόγο που συνέχισες να πηγαίνεις όταν είδες την ποιότητα και τα δυσάρεστα αποτελέσματα, που εσύ ο ίδιος κατέγραψες με την κάμερα σου. για εμένα στην πρώτη διαδήλωση Όσο για την απόσταση υπάρχει ακριβώς γιατί και οι δύο έχουμε προβληματιστεί και έχουμε διαλέξει δρόμους που αποκλίνουν, ο σεβασμός στις απόψεις του άλλου είναι δεδομένος.

Τα λέμε…

Anonymous said...

Ntaksei twra ti sxolio na kanw! Mou to gamhsate! Xrhstos...